slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Sirküler ( 2025 / 46 ) İstanbul, 17.03.2025

Sayın Müşterilerimiz,

 

Değerli Meslektaşlar,

 

Konu: Yurtdışına Çıkışlarda Yanında Bulundurulabilecek Türk Parası Tutarı 185.000 TL. Olarak Yeniden Belirlenmiştir.

 

15.03.2025 tarih ve 32842 sayılı Resmi Gazetede 9595 sayılı “Cumhurbaşkanı Kararı” yayımlanmıştır.

 

Anılan Karar ile; 32 sayılı Kararda bazı ibare değişiklikleri ile Karara bazı ilaveler yapılmıştır. 32 sayılı Kararın 3 üncü maddesinin (d) bendinde yer alan “25.000 TL’yi” ibaresi “185.000 TL’yi” şeklinde değiştirilerek, yurt dışına çıkışlarda yanında bulundurulabilecek Türk Lirası Tutarı 185.000 TL olmuştur.

 

Söz konusu Karar metnine aşağıda yer verilmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

ULUSAL BAĞIMSIZ DENETİM VE

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

 

Registered Firm of US PCAOB “Public Company Accounting Oversight Board”

Member of Russell Bedford International – a global network of independent professional services firms

 

 

15 Mart 2025 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 32842

 

CUMHURBAŞKANI KARARI

 

Karar Sayısı: 9595

Ekli “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”ın yürürlüğe konulmasına, 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetinin Korunması Hakkında Kanunun 1 inci maddesi gereğince karar verilmiştir.

 

14 Mart 2025

 

Recep Tayyip ERDOĞAN

CUMHURBAŞKANI

 

TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KARAR

MADDE 1- 7/8/1989 tarihli ve 89/14391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 2 nci maddesinin (j) bendine aşağıdaki (xv) alt bendi ve aynı maddeye aşağıdaki (bb) bendi eklenmiştir.

"xv) Çekili kıymetli maden: Kıymetli madenin çekilip ince bir şerit haline getirilerek veya şeridin çeşitli şekil ve ağırlıklarda kesilmesi suretiyle oluşturulan herhangi bir saflık ayarını haiz kıymetli madenleri,"

"bb) Rafineri: Bakanlıkça ilgili mevzuat çerçevesinde kıymetli maden rafinaj faaliyetinde bulunmak üzere faaliyet izni verilen tüzel kişileri,"

MADDE 2 Aynı Kararın 3 üncü maddesinin (d) bendinde yer alan "25.000 TL'yi" ibaresi "185.000 TL'yi" şeklinde değiştirilmiştir.

 

MADDE 3- Aynı Kararın 6 ncı maddesinin yedinci, sekizinci ve dokuzuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(7) Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş bankalar ve aracı kurumlarca, dövize ve kıymetli madene dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri dahil sermaye piyasası mevzuatına göre düzenlenmiş her türlü türev araçların alım satımı, sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde yapılır.

(8) Bedel transferinin bankalardan yapılması kaydıyla yurt dışından vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri dahil her türlü türev araçların alım satımı Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş bankalar ve aracı kurumlar aracılığıyla yapılır. Ancak, Türkiye'deki yerleşik kişilere yönelik tanıtım, reklam ve pazarlama gibi faaliyetlerde bulunulmaması şartıyla, Türkiye’de yerleşik kişilerin tamamen kendi inisiyatifleri doğrultusunda, yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlar ile yaptıkları türev işlemlerin bankalar ve aracı kurumlar vasıtasıyla yapılması zorunlu olmamakla birlikte, söz konusu işlemlere ilişkin bedel transferlerinin bankalar aracılığıyla yapılması zorunludur.

(9) Kaldıraçlı işlemler ve kaldıraçlı işlemlerle aynı hükümlere tabi olduğu belirlenen türev araç işlemleri Türkiye'de yerleşik kişilerce yalnızca Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla yapılabilir. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar haricindeki kişilerce bu işlemlere aracılık edilemez ve bu işlemler ile ilgili olarak yurt dışına transfer yapılamaz. Bu işlemlerin önlenmesi konusunda 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca faaliyet gösteren bankalar ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun uyarınca faaliyet gösteren ödeme ve elektronik para kuruluşları gerekli tedbirleri alır. Tedbirlerin alınması hususunda Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yetki alanları çerçevesinde uhdelerinde bulunan her türlü bilgiyi talepleri halinde birbirlerine doğrudan ya da oluşturulan sistem vasıtasıyla sağlar. Bu fıkra hükmüne aykırı işlemlerin tespit edilmesi halinde Bakanlığa bildirimde bulunulur."

MADDE 4- Aynı Kararın 7 nci maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan "yalnızca" ibaresinden sonra gelmek üzere "bankalar," ibaresi eklenmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (d) bendi eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiş, aynı fıkranın mevcut (d) ve (e) bentlerinde yer alan "madenleri" ibarelerinden sonra gelmek üzere "bankalar," ibareleri, mevcut (t) bendinde yer alan "Basılı" ibaresinden sonra gelmek üzere ''ve çekili" ibaresi eklenmiş ve aynı maddenin yedinci fıkrasına aşağıdaki (g) bendi eklenmiştir.

"d) Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri ve vergi levhasında kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal ettiği belirtilen Türkiye'de yerleşik gerçek kişiler haricindeki Türkiye'de yerleşik gerçek kişilere çekili kıymetli madenlerin satışı yapılamaz."

"g) Yurt içinde alınıp satılabilecek çekili kıymetli madenlerin nitelikleri ile yurt içinde alım satımına ilişkin usul, esas ve istisnaları belirlemeye ve gerekli göreceği tedbirleri almaya,"

MADDE 5- Aynı Kararın 15 inci maddesinde harf ile gösterilen fıkralar numaralandırılmış, aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiş ve diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.

"(5) Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri dahil her türlü türev araçlarının alım satımı, bu Kararın 6 ncı maddesinin sekizinci fıkrası uyarınca yapılır."

MADDE 6- Aynı Kararın 18 inci maddesinde yer alan fıkralar numaralandırılmış, aynı maddenin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan "kişilere" ibareleri "kişileri" şeklinde değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiş ve diğer fıkra buna göre teselsül ettirilmiştir.

"(4) Türkiye'de yerleşik kişilerce yurt içinden temin edilen döviz veya kıymetli maden cinsinden kredilerin teminatı olarak, kredi kullananların Türkiye'de yerleşik grup şirketleri veya paylarına doğrudan sahip olan gerçek veya tüzel kişi ortakları tarafından, bu krediler için Türkiye' de yerleşik banka ve finansal kurumları muhatap döviz veya kıymetli maden cinsinden garanti ve kefalet verilmesi serbesttir."

MADDE 7- Aynı Kararın 19 uncu maddesinde yer alan fıkralar numaralandırılmış, aynı maddenin birinci fıkrasında yer alan "altın" ibaresi "kıymetli maden" şeklinde,"tesbit" ibaresi "tespit" şeklinde, "altının" ibaresi "kıymetli madenin" şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(3) Kıymetli maden depo hesaplarında fiziki teslimat olmaksızın yapılan alım satım işlemleri kambiyo işlemi sayılır."

MADDE 8- Bu Kararın,

a) 7 nci maddesi ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 19 uncu maddesine eklenen üçüncü fıkra yayımı tarihini takip eden ikinci gün,

b) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

MADDE 9- Bu Karar hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.