- Sirküler
-
7440 Sayılı Kanun Kapsamında 2022 Yılı İçin Kurumlar Vergisi Mükelleflerine Getirilen Ek Vergiler(Deprem için).
Yazdır
Sirküler ( 2023 / 66 )
İstanbul, 13.03.2023
Sayın Müşterilerimiz,
Değerli Meslektaşlar,
Konu: 7440 Sayılı Kanun Kapsamında 2022 Yılı İçin Kurumlar Vergisi Mükelleflerine Getirilen Ek Vergiler(Deprem için).
12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 10 ncu maddesinin 27 numaralı fıkrası hükmü gereğince 2022 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesine münhasır olmak üzere(tek seferlik) Kurumlar Vergisi mükelleflerine ek vergiler getirilmiştir.
Söz konusu vergilere ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.
1) %10 ve %5 Oranında Ek Kurumlar Vergisine Tabi Olacak Tutarlar:
- 2022 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinde gösterilmek suretiyle, Kurumlar Vergisi Kanunu ile diğer Kanunlarda (Serbest Bölgeler Kanunu, Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kanunu, Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu vb.) yer alan düzenlemeler uyarınca kurum kazancından indirim konusu yapılan istisna ve indirim tutarları ile Kurumlar Vergisi Kanunun 32/A maddesi kapsamında indirimli kurumlar vergisine tabi matrahları üzerinden dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin % 10 oranında,
- Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/1-a fıkrasında düzenlenen iştirak kazançları istisnası ile yurtdışından elde edilen ve en az %15 oranında vergi yükü taşıdığı tevsik edilen istisna kazançlar (Yurt dışı iştirak kazançları istisnası, Yurt dışı şube kazançları vb.) üzerinden ise %5 oranında
Ek vergi hesaplanacak ve bu verginin ilk taksiti kurumlar vergisinin ödeme süresi içinde (Nisan), ikinci taksiti bu süreyi takip eden dördüncü ayda (Ağustos) ödenecektir.
Özel hesap dönemi tayin edilen mükelleflerde bu vergi, 2023 yılı içinde sona eren hesap dönemi için verilmesi gereken beyannamelerde gösterilmek suretiyle uygulanacaktır.
İstisnai düzenlemeler haricinde Kurumlar Vergisi Beyannamesi üzerinde gerek zarar olsa dahi indirilecek istisna ve indirimler kısmında yer alan türler ile gerekse de kazancı bulunması halinde indirilecek istisna ve indirimler türlerinin büyük bir kısmında ek vergi ödeme yükümlülüğü söz konusu olacaktır.
Ödenecek vergi kurum kazancının tespitinde gider ve indirim olarak dikkate alınmayacak hiçbir vergiden mahsup edilemeyecektir. Ayrıca söz konusu ek vergilerin 2022 yılı kurum dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin ödenmesi öngörülmektedir. Yani ilgili yıl Kurumlar Vergisi Beyannamesinde zarar çıkması veya matrah oluşmaması durumunda da bu vergilerin ödenmesi gerekecektir.
2) Ek Kurumlar Vergisine Tabi Olmayacak Tutarlar:
-
Türkiye’de kurulu fonlar ile yatırım ortaklıklarının kazanç istisnası (KVK. Md. 5/1-d),
-
Kooperatiflerde risturn istisnası (KVK. Md. 5/1-i),
-
Taşınır ve taşınmaz malların Sat-Kirala-Geri Al işlemlerinden doğan kazançlarda istisna (KVK Md. 5/1-j),
-
Varlık ve hakların varlık kiralama şirketlerine satışından doğan kazançlarda istisna (KVK Md. 5/1-k),
-
Kur Korumalı Mevduat hesaplarından sağlanan kazançlarda istisna (KVK. Md. Geçici 14),
-
Sponsorluk harcamaları (KVK. Md. 10/1-b),
-
Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımlar (KVK. Md. 10/1-c)
-
Okul, sağlık tesisi, öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve rehabilitasyon merkezi ile ibadethanelerin inşası ve mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan bağış ve yardımlar (KVK. Md. 10/1-ç)
-
Genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler ve köyler, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan veya Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen ya da desteklenmesi uygun görülen yerlere yapılan bağış ve yardımlar (KVK. Md. 10/1-d),
-
Cumhurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan bağışlar (KVK. Md. 10/1-e),
-
İktisadi işletmeleri hariç, Türkiye Kızılay Derneğine ve Türkiye Yeşilay Cemiyetine makbuz karşılığı yapılan bağış veya yardımlar (KVK. Md. 10/1-f),
-
Vergi Usul Kanununun 325/A maddesine göre girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarların beyan edilen gelirin %10’unu aşmayan kısmı (KVK. Md. 10/1-g),
-
Engelliler Hakkında Kanuna göre kurulan korumalı işyeri indirimi (KVK. Md. 10/1-h),
-
Tevkifata tabi yatırım indirimi istisnası (GVK. Mad. Geçici 61),
-
İlgili Kanunları uyarınca kurum kazancından indirilebilen bağış ve yardımlar,
-
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 407 nci maddesi kapsamında tanımlanan mikro ve küçük işletmelerin teknoloji geliştirme bölgeleri ile Ar-ge ve tasarım merkezlerinden elde ettikleri istisnaya ve indirime konu kazançları.
Ayrıca;
Mücbir sebep ilan edilen yerlerde Kurumlar Vergisi mükellefiyeti bulunanlar ek vergilerden muaf olacaklardır.
Söz konusu düzenleme 7440 sayılı Kanunu’nun 10 uncu maddesinin 27 nci fıkrası gereğince yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup, 7440 sayılı Kanun metnine 2023/65 sayılı sirkülerimiz ekinde yer verilmiştir.
Saygılarımızla.
ULUSAL BAĞIMSIZ DENETİM VE
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.
Registered Firm of US PCAOB “Public Company Accounting Oversight Board”
Member of Russell Bedford International – a global network of independent professional services firms