slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Vergi Usul Kanunu Sirküleri/33

Elektronik ortamda alınan faturanın muhafaza ve ibrazı


Tarih 14/05/2008
Sayı VUK-33/2008-…/EFKS-1
Kapsam

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı

VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ/33

Konusu :Elektronik ortamda alınan faturanın muhafaza ve ibrazı
Tarihi : 14/05/2008
Sayısı : VUK-33/2008-.../EFKS-1
İlgili olduğu maddeler : 213 sayılı Vergi Usul Kanununun  227, 229, mükerrer 242 ve  mükerrer 257 nci maddeleri

Başkanlığımız, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinin 4 üncü fıkrası, mükerrer 242 nci maddesinin 2 numaralı bendi hükmü ile aynı Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin 1 ve 3 numaralı bentlerinin Maliye Bakanlığına vermiş olduğu yetkilere istinaden ülkemizde elektronik fatura uygulamasının başlangıç adımı olarak  "Elektronik Fatura Kayıt Sistemi"ni (EFKS) hayata geçirmiştir.

Başkanlığımızdan EFKS kapsamında fatura düzenleme iznini alarak elektronik ortamda fatura düzenleyen Kurumlar http://www.efatura.gov.tr/ internet sitesinden yayınlanmaktadır.

Söz konusu kurumlar tarafından EFKS kapsamında düzenlenen faturalar Vergi Usul Kanununun 229'ncu maddesinde tarif edilen fatura hükmündedir.

Bu kurumlardan;

  • Kağıt ortamında alınan faturalar genel hükümler çerçevesinde kağıt ortamında muhafaza edilmeye devam edilecektir.
  • Güvenli elektronik imza ile imzalanmış olarak elektronik veya manyetik ortamda alınan faturalar ise sadece elektronik veya manyetik ortamda muhafaza edilecektir. Kimlik doğrulama, veri bütünlüğü ve inkar edilemezlik gibi özelliklere haiz olan güvenli elektronik imzanın doğrulanması ve geçerliliğin tespiti kağıt fatura üzerinde sağlanamayacağından, bu faturaların elektronik veya manyetik ortamda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Elektronik ortamda alınan faturaların kağıt nüshasının saklanması, muhafaza ve ibraz ödevlerinin yerine getirilmesi açısından yeterli değildir.  

Sisteme dahil olan kurumlardan kağıt ortamında ya da güvenli elektronik imza ile imzalanmış fatura alan alıcılar bu faturaları yasal defterlerine kaydederek gider gösterebilecek ve indirim konusu yapabileceklerdir. Ayrıca bu faturalar Vergi Usul Kanunu ve diğer Kanunların belirlediği süreler dahilinde saklanacak ve istendiğinde ibraz edilecektir.

Duyurulur.

                                                                                              Kemal UNAKITAN

                                                                                                   Maliye Bakanı