slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

Bu Kanun ve ilgili mevzuatta belirlenen esaslara uymayan seyahat acentalarına


SEYAHAT ACENTALARI VE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ

KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR

KANUN TASARISI

 

 

            MADDE 1- 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununun 19 uncu maddesinin ikinci cümlesi madde metninden çıkarılmıştır.

 

            MADDE 2- 1618 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin üçüncü fıkrası madde metninden çıkarılmıştır.

 

            MADDE 3- 1618 sayılı Kanunun 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

            “MADDE 27- Bu Kanun ve ilgili mevzuatta belirlenen esaslara uymayan seyahat acentalarına Bakanlıkça aşağıda belirtilen cezalar uygulanır.

            a) İdarî para cezaları ve bu cezaların uygulanacağı durumlar aşağıda belirtilmiştir:

            1- Bu Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) veya (f) bendinin ihlali halinde binbeşyüz Yeni Türk Lirası.

            2- Bu Kanunun; 7, 17, 19 veya 21 inci maddelerinden birinin veya 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c), (ç) veya (d) bentlerinden birinin ihlalinin tespiti halinde bin Yeni Türk Lirası.

            3- Bu Kanunda belirtilen veya Bakanlıkça istenilen bilgi ve belgelerin süresi içerisinde verilmemesi veya yanıltıcı bilgi veya belge verilmesi halinde ikibin Yeni Türk Lirası.

            4- Bu maddede belirtilen fiiller dışında, bu Kanun hükümlerine uymayan seyahat acentaları, durumu düzeltmeleri veya bir daha mevzuata aykırı davranmamaları konusunda Bakanlıkça uyarılır. Uyarıya rağmen otuz gün içerisinde gerekli düzeltmelerin yapılmaması veya bir yıl içerisinde uyarmayı gerektiren aynı veya başka fiil veya fiillerin tespiti halinde bin Yeni Türk Lirası.

            b) Seyahat acentası işletmesi belgesi aşağıdaki hallerde iptal edilir:

            1- Bu Kanunun 12 nci maddesi hükümleri uyarınca zorunlu sigortanın yaptırılmaması.

            2- Seyahat acentasının belge almaya esas niteliklerini kaybettiğinin veya bu Kanunda yer almayan faaliyetlerde bulunduğunun tespiti.

            3- Bu Kanunun 10 uncu maddesinin (b) veya (e) bendini ihlal eden bir fiilin tespiti.

            Bu madde uyarınca işletme belgesi iptal olunan seyahat acentalarının isimleri veya iltibasa yol açacak bir isim hiçbir seyahat acentasına yeniden verilemez. Birlikçe geçici ve uzun süreli üyelikten çıkarma cezası verilen seyahat acentalarının belgeleri, fiilleri bu maddenin (b) bendi uyarınca bir cezayı gerektirmiyorsa, geçici men süresince iptal edilir.”

 

            MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

            MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GENEL GEREKÇE

 

 

14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda 28/12/2006 tarihli ve 5571 sayılı Kanun ile yapılan bazı değişikliklerle; seyahat acentalarının devri yasaklanmış, işletme belgesinin iptali halinde seyahat acentalarına yeniden işletme belgesi verilmesi koşulları ağırlaştırılmıştır.

 

Söz konusu Kanun değişikliği sürecinde, belgeli seyahat acentalarının 1618 sayılı Kanunun uygulamasından doğan acil sıkıntılarının çözümüne yönelik olarak sınırlı sayıda bazı maddelerinin değiştirilmesi düşüncesinden hareket edilmiştir. Ancak yeni yasanın uygulanması ile birlikte, özellikle 27 nci madde ile getirilen idari para cezaları ile değiştirilmeyen 19 ve 20 nci maddelerin uygulamada Kültür ve Turizm Bakanlığı açısından sorunlar yarattığı gözlemlenmiştir.

 

Tasarı ile; uygulamada ortaya çıkan bu sorunların çözümü amaçlanmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MADDE GEREKÇELERİ

 

 

MADDE 1- Kanunun 19 uncu maddesinde yer alan;  seyahat acentalarının reklam ve tanıtma belgelerinden birer nüshayı dağıtımlardan 15 gün önce Bakanlığa göndermesi koşulunun, reklam ve tanıtım belgelerinde paket tur sözleşmesi düzenlenene kadar yapılacak değişiklikleri engellemesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı açısından da alınan bu belgelerin arşivlenmesi ve takibini imkansız hale getirmesi nedeniyle kaldırılmaktadır. 

 

MADDE 2- Kanunun 20 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan; seyahat acentalarının, seyahat acentalığı faaliyetleri ile ilgili olarak yerli ve yabancı kuruluşlarla yapmış oldukları sözleşmelerin birer örneğini Bakanlığa göndermelerine yönelik düzenleme, özellikle uluslararası faaliyetlerde bulunan seyahat acentalarının, yurt dışında bulunan sözleşme tarafı seyahat acentaları ile teknolojiye uygun şekilde e-ticaretin artması, sözleşmelerin elektronik ortamda yapılması, elektronik imza yoluyla sözleşmelerin akdedilmesi ve saklanması zorunluluğu karşısında uygulanması imkansız hale geldiğinden yürürlükten kaldırılmaktadır.

MADDE 3- Kabahat niteliğindeki davranışların müeyyidesi para cezası olarak kanunda düzenlenmiştir. Meslekten men sonucunu doğuran işletme belgesi iptali ise ancak bir suçun cezai müeyyidesi olabilir. Bu sebeple kabahat niteliğindeki davranışlar nedeniyle işletme belgesinin iptali yoluna gidilmesi önlenerek, hukuka aykırı bir durumun önüne geçilmektedir.

Anayasanın 38 inci maddesinde cezaların şahsiliği prensibi getirilmiş olup, buna bağlı olarak düzenlenen 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 2 nci maddesinde de kanunda düzenlenmemiş cezanın suç olamayacağı hükmü getirilmiştir. 1618 sayılı Kanunun 27 nci maddesinin ikinci fıkrasında “…işletme belgesi iptal olunan seyahat acentaları ve bunların şubelerine ve bunların iptale neden olan işlemi sırasındaki ortakları ile bunların eşleri ve birinci dereceye kadar kan ve kayın hısımlarına beş yıl, bu maddenin (b) bendinin (1) ve (4) numaralı alt bentlerinin ihlali halinde ise on yıl süreyle yeniden belge verilmez…” hükmünü amir olup, cezaların şahsiliği ilkesi gereğince bu hükmün maddeden kaldırılması gerekmektedir.

Bu nedenle madde ile, Kanunun 27 nci maddesinin yeniden düzenlenmesi amaçlanmıştır.

MADDE 4- Yürürlük maddesidir.

 

MADDE 5- Yürütme maddesidir.