slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 24.01.2008

Yazar : Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul KURT

Sigortasız çalıştırılan günler için beş yıl içinde dava açılması gerekiyor"

 

 

 

Esasen çalışanların işe alınmalarıyla birlikte sigortalı yapılmaları gerekmekle birlikte, çeşitli nedenlerden dolayı sigortasız çalıştırılanların olduğu görülmektedir. İşverenler, çalıştıracağı kimseleri işe başlatmadan önce (Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yer alan özel durumlar hariç) Sosyal Güvenlik Kurumunca hazırlanacak işe giriş bildirgeleriyle Sosyal Sigortalar Kurumuna doğrudan bildirmekle veya bu belgeleri iadeli-taahhütlü olarak göndermekle yükümlü kılınmıştır.


Bize ulaşan çok sayıda okurumuz, sigortasız çalıştırılan sürelerle ilgili olarak herhangi bir hak aramalarının söz konusu olup olmayacağını soruyor.


Genellikle, kayıt dışı çalışan sigortalılar işten çıkartılma korkusu nedeniyle çalışırken sosyal güvenlik haklarını aramamakta, çoğunlukla işten çıkartıldıktan sonra işyeri hakkında şikayet yoluna başvurmaktadırlar.


Sigortalıların sosyal güvenceleri esas olarak işverenlerin bildirimlerine göre sağlanmaktadır. Ancak, bir işyerinde çalıştığı halde, çalışma gün sayısı ve sigorta primine esas kazanç tutarları Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeyen sigortalıların fiilen veya iş yeri kayıtlarından tespit edilecek her türlü bilgiden ya da kamu kuruluşları tarafından düzenlenen belge veya alınan bilgilerden çalıştığının tespit edilmesi durumunda da sigortalılıkları sağlanabilmektedir.


Çalışmaları fiilen veya iş yeri kayıtlarından tespit edilecek her türlü bilgiden ya da kamu kuruluşları tarafından düzenlenen belge veya alınan bilgilerden tespit edilemeyen sigortalıların çalışmalarını ancak yargı kararıyla ispatlamaları gerekmektedir. Belirtilen yetkili mahkeme, iş mahkemesi
veya iş mahkemesi bulunmayan yerlerde bu davalara iş mahkemesi sıfatıyla bakan asliye hukuk mahkemeleridir. Çalışmaları süreleri ve kazançları SGK’na bildirilmeyen sigortalıların, hizmetlerinin tespiti maksadıyla mahkemeye başvurmaları için kendilerine tanınan süre beş yıl olarak belirlenmiştir. Bu beş yılık süre, zaman aşımı süresi olmayıp hak düşürücü süredir.


Hak düşürücü sürenin başlangıç tarihi, sigortalının işyerinden ayrıldığı yılın sonundan itibaren başlamaktadır. Sigortalının ölümü halinde ise, mirasçıların açacakları hizmet tespit davasında hak düşürücü sürenin başlangıç tarihi sigortalının ölüm tarihidir.


24.01.2008

Kaynak:Star Gazetesi