- Makaleler
-
İstifa eden işçiye doğum parası ödenir mi"
Yazdır
Tarih : 23.01.2008
Yazar : Sosyal Güvenli Uzmanı Resul KURT
İstifa eden işçiye doğum parası ödenir mi"
Bir arkadaşımın eşi bir şirkette çalışmakta ve doğumuna 8 hafta kalmıştır. Hamile personel doğuma 2 ay kala işten istifa ederek ayrılmak istemektedir. Bu kişi istifa ettiği tarihten sonra doğumdan önceki 8 haftalık raporlu sürenin istirahat parasını SSK’dan alabilir mi" Bu tür bir uygulama ile ilgili nasıl davranmalıdır. Ümit Ceylan
Sigortalı kadın doğum yaptığında çalışamadığı sürelerde gelir kaybına uğramaktadır. İşte, sigortalı kadının uğrayacağı bu gelir kaybının telafi edilmesi için geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.
Özellikle, doğum öncesinde yetkili bir sağlık kuruluşundan istirahat raporu almayan veya doğum öncesinde (gebelik istirahat süresi içinde) iş sözleşmesi sona erdirilen işçilere ilgili memurların bilgisizliği ve sigortalıların da mevzuata uzak olmasından dolayı, hak edilmesine rağmen doğum geçici iş göremezlik ödeneği verilmediği görülmektedir.
Doğum öncesi 8 (çoğul gebelik halinde 10) haftalık istirahatın başladığı tarihte, sigortalılık niteliği devam eden kadın sigortalıya, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödenmiş olması koşuluyla, herhangi bir nedenle hizmet akdi sona erse dahi, doğum öncesi ve doğum sonrası istirahatlarına ait analık geçici iş göremezlik ödeneklerinin verilmesi gerekmektedir.
Ancak, uygulamada prim ödeme ve diğer koşulları gerçekleştirdiği halde sırf iş sözleşmesinin veya sigortalılık niteliğinin sona erdiği ileri sürülerek analık geçici iş göremezlik ödeneği verilmeyerek sigortalıların mağdur edilebildiği görülmektedir. Hatta bazen hastalık ve analık sigortası birbirine karıştırılmakta, hastalık sigortasında geçerli olan sigortalılık niteliğinin devam etmesi (işten ayrıldıktan sonra 10 günden fazla bir süre geçmemiş olması) koşulu analık sigortasında da arandığı zannedilmektedir. Sigortalıya işten ayrıldıktan sonra 10 günden fazla bir süre geçtiği ileri sürülerek analık geçici iş göremezlik ödeneğinin verilemediği görülmektedir.
Hastalık ve analık birbirinden farklı olup, iş sözleşmesinin sona erdiği tarih 10 günü aşsa bile gebelik istirahatının (Doğum öncesi 8 veya çoğul gebelik halinde 10 hafta) başladığı tarihte sigortalı olunması yeterli sayılmalıdır. Diğer bir deyişle, doğum öncesi 8 haftanın başladığı tarihte sigortalı olunması yeterlidir.
Staj sigortası emekliliğe sayılmaz
Bir okurumuz 2001 yılında lise son sınıfta staj sebebiyle sigorta başlangıcı olduğunu, liseden sonra da hiç çalışmadığını, ancak SGK internet sitesine girdiğinde ‘sigortalıya ait hizmet kaydı yoktur’ yazıldığını belirterek emeklilik hesaplamamda işe giriş tarihim 2001 mi olacak yoksa yeni gireceğim tarih mi esas alınacak soruyor"
Çıraklık ve staj sigortalılığı döneminde sadece iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigorta kollarından prim kesilmektedir. Çıraklık ve staj sigortalılığında emeklilikle ilgili olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta kollarının primleri ödenmemektedir. Dolayısıyla çıraklık ya da stajyerlik döneminde almış olduğunuz sigorta sicil numaranız geçerli olmakla birlikte, gün olarak emekliliğe hiçbir katkısı yoktur. Emeklilik hesabınızda esas alınacak sigortalılık başlangıcınız normal sigortalı olarak çalışmaya başlayacağınız tarih olacaktır.
Kaynak.Dünya Gazetesi