slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 19.01.2008

Yazar : Dr.Veysi SEVİĞ

2008 yılında özel usulsüzlük cezaları

18.01.2008 | Veysi Seviğ

    Vergi hukukunda usulsüzlük, vergi kanunlarının şekle ve usule müteallik hükümlerine riayet edilmemesidir. Bu bağlamda özel usulsüzlük olarak kabul edilen fiiller ile bu fiillere uygulanacak cezalar Vergi Usul Yasası'nda ayrıca sayılmak suretiyle belirlenmiş bulunmaktadır.


Sözü edilen yasanın uygulanmasına yönelik olarak Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 278 sıra numaralı genel tebliğ ile özel usulsüzlük hallerinde uygulanması öngörülen cezalar geçen yıl için uygulanan miktarların yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle 2008 yılında uygulanmak üzere yeniden belirlenmiş bulunmaktadır. (26 Aralık 2007 gün ve 26738 sayılı Resmi Gazete).

Buna göre özel usulsüzlük cezasının kesilmesini gerektiren fiiller ile uygulanması öngörülen özel usulsüzlük cezaları miktar olarak aşağıda gösterilmiştir. Buna göre:

  • Fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu verilmemesi ile alınmaması hallerinde 149 YTL'den az olmamak üzere, belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanlara her bir belge için bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının yüzde 10'u nispetinde usulsüzlük cezası kesilecek, bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak toplam ceza miktarı 68.000 YTL'yi geçemeyecektir.

* Perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi ile Maliye Bakanlığı tarafından düzenleme zorunluluğu getirilen belgelerin düzenlenmemesi, kullanılmaması ve bulundurulmaması hallerinde ise;

-          Her bir belge için en az 149 YTL ceza kesilecektir.

-          Her bir belge nevine ilişkin olarak her bir tespit için kesilecek toplam ceza miktarı 6.800 YTL'yi,

-          Her bir belge nevine ilişkin olarak bir takvim yılı içinde kesilecek toplam ceza miktarı ise 68.000 YTL'yi aşamayacaktır.

Ancak nihai tüketici konumunda olanların fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi ve giriş ile yolcu taşıma biletlerini almadıklarının tespit edilmesi halinde bunlara kesilecek ceza; yasal düzenleme gereği beşte bir oranında hesaplanacaktır. Bu durumda nihai tüketicinin 2008 yılında ödemek zorunda kalacağı bu tür ceza en az (149/5=) 29.80 olacaktır.


* Belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine yönelik kural ve standartlara uymayanlara 3.200 YTL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.


* Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzelkişilerce yapılacak işlemlerde kullanılma zorunluluğu getirilen vergi numarasını kullanmaksızın işlem yapanlar 170 YTL özel usulsüzlük cezası ödemek zorundadırlar.

  • Belge basımı ile ilgili bildirim görevini tamamen veya kısmen yerine getirmeyen matbaa işletmecileri bu davranışları nedeniyle 2008 yılında 500 YTL özel usulsüzlük cezası ödeyeceklerdir.
  • Vergi kimlik numarası kullanma zorunluluğu getirilen kuruluşlardan yaptıkları işlemlere ilişkin bildirimleri, belirlenen standartlarda ve zamanında yerine getirmeyenlere 2008 yılında uygulanacak özel usulsüzlük cezası miktarı ise 680 YTL'dir.
  • Maliye Bakanlığı tarafından özel işaret kullanmak suretiyle görevlendirilenlerin ikazına rağmen durmayan aracın sahibi adına 500 YTL ceza kesilecektir.


Diğer yandan kendisinden bilgi istenenlerden bu isteğe uymayanlardan;

  • Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 1.490 YTL,
  • İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 680 YTL,

yukarıda belirtilenler dışında kalanlar hakkında ise 320 YTL

özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Yasal düzenleme gereği olarak bilgi vermekten kaçınanlara yukarıda belirtilen cezaların kesilebilmesi için, bilgi ve ibraz ödevinin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapılacak tebliğlerde, bilginin verilmesi için tayin olunan sürede cevap verilmemesi, eksik veya yanıltıcı bilgi verilmesi veya istenilen defter ve belgelerin süresinde ibraz edilmemesi durumunda haklarında ceza hükümlerinin uygulanması cihetine gidileceği hususunun ilgililere yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir.


Bu konuya ilişkin olarak özel usulsüzlük cezası kesilmesine rağmen mecburiyeti yerine getirmeyenler yeniden süre verilerek bu mecburiyetleri yerine getirmeleri tebliğ edilir. Bu bağlamda da verilen sürede mecburiyetlerin yerine getirilmemesi halinde bu cezalar bir kat artırılarak uygulanır.



Kaynak:Referans Gazetesi