slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 12.01.2008

Yazar : Resul KURT

Çalışan eşlerde geçim indirimi nasıl uygulanacak"

Eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde, çocuklar eşlerin her ikisinden de vergi indirimi alacak mı" Yoksa sadece çocuklar sosyal güvenlik yönünden kimin üzerinde ise vergi indirimini sadece o eş mi alacak" Ali Osman Şengül



Asgari geçim indirimi uygulaması sadece gerçek usulde vergilendirilen (net ücret sözleşmesi ile çalışanlar dahil) gerçek kişilerin ücret gelirleri için yapılabilecektir. Ücretlinin medeni durumuna göre kullanılacak oranları, mükellefin kendisi için % 50, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5 diğer çocuklar için % 5 olarak belirlenmiştir.

Asgari Geçim indirimi uygulamasında ‘çocuk’ tabirinin, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dáhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, ‘eş’ tabirinin ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade etmiştir.



Asgari geçim indirimi uygulamasında ücret geliri elde eden aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı, çocuklar için eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulanacaktır. Boşananlar için indirim tutarının hesabında, nafakasını sağladıkları çocuk sayısı dikkate alınacaktır. Boşanmış ancak nafaka ödediği bir çocuğu bulunmayan bir ücretli, bu durumda, sadece, asgari ücretin yıllık tutarının % 50’i üzerinden % 15 oranına göre hesaplanan tutarı indirim konusu yapabilecektir. Dolayısıyla, çocuklar sadece bir eşin bordrosunda geçim indiriminden yararlandırılacak, yine her ikisi de ücretli çalışan eşlerin her biri sadece kendi asgari geçim indiriminden yararlanacaktır.




Ev hanımları


emekli olabilir mi"




Annem 1956 doğumlu ve bugüne kadar hiç bir SSK’lı işte çalışmadı. Şu an ev hanımıdır. İsteğe bağlı SSK yaptırabilir miyiz" Ne kadar prim ödemek gerekecek" Filiz Bektaş



Maalesef ev hanımlarının SSK’da isteğe bağlı sigortaya devam edebilmesi için en azından 1.080 gün SSK primi ödenmiş olması gerekiyor. Bu nedenle okurumuzun annesi SSK isteğe bağlı sigortasına devam edemez. Ancak, ev hanımları Bağ-Kur isteğe bağlı sigortasına devam ederek Bağ-Kur’dan emeklilik hakkını kazanabilir. En düşük Bağ-Kur basamağı olan Primlerini birinci gelir basamağı üzerinden prim yatırdığında her ay bu tutarın yüzde yirmisi olan 80,98 YTL yatıracaktır.

Özürlü emekliliğinde


yüzde 40 şart




Okurumuz Ahmet Taylan diyor ki, özürlüyüm ve %30 raporum var. Özürlülere tanına erken emeklilik hakkından yararlanabilir miyim" Yoksa emekli olmak için 25 yıl çalışmam mı gerekiyor"

Özürlülere tanınan erken emeklilik hakkından yararlanmak için en az yüzde kırk oranında sakatlık raporu alınıp, sakatlık vergi indiriminden yararlanılması gerekiyor. Dolayısıyla okurumuzun yüzde 30 sakatlık raporu ile erken emekliliği mümkün olmayıp, normal sigortalılarla aynı koşullarda emekli olabilecektir.


Emeklilik için 45 yaşını bekleyecek


23.01.1965 doğumluyum. 15.06.1980 SSK girişim var ve toplam 5780 gün prim ödenmiş. Ne zaman emekli olurum" Ömer Korkmaz Okurumuz 25 yıl sigortalılık süresi, 45 yaş ve 5000 gün sayısı ile emekli olabilecek. Emeklilik için gerekli prim günü ve sigortalılık süresini doldurmuş olmakla birlikte 45 yaşını tamamlamayacağı 23.01.2010 tarihini bekleyecek.

 

Kaynak:resulkurt.com