slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 10.01.2008

Yazar : Bumin DOĞRUSÖZ

Sermaye şirketlerine web sayfası zorunluluğu (ve bir açıklama)

10.01.2008 | Bumin Doğrusöz | Yorum
 

Tasarının 1424. maddesi ile bütün anonim, limited ve paylı komandit şirketlere bir internet sitesi açma zorunluluğu getirilmektedir. Madde, söz konusu web sayfasına konulacak bilgileri dahi belirlemiştir.

Tasarıya göre bu sitenin bir bölümünde yer alması zorunlu bilgiler şunlardır:

 

a) Şirketçe kanunen yapılması gereken ilanlar,

b) Pay sahipleri ve ortaklar açısından önem taşıyan açıklamalar,

c) Yönetim ve müdürler kurulu ile genel kurul toplantıları hazırlıkları,

d) Anılan kurulların yapılmasına ilişkin bilgiler,

e) Pay sahiplerine veya ortaklara sunulması gereken belgeler,

f) Genel kurullara ait olanlar dahil her türlü çağrılar,

g) Oy verme, şeffaflık ve kamuyu aydınlatma yönünden zorunlu ve bilgi toplumu bağlamında yararlı görülen tüm hizmetler ve bilgiler,

h) Bilgi almaya yönelik olarak şirkete yöneltilen sorular, bunlara verilen cevaplar, benzeri işlemler, bu kanunda ve diğer kanunlarda pay sahiplerinin veya ortakların aydınlatılmasının öngörüldüğü hususlar,

ı) Finansal tablolar, bunların dipnotları ve ekleri,

i) Yönetim kurulunun yıllık raporu ile kurumsal yönetim ilkelerine ne ölçüde uyulduğuna ilişkin yıllık değerlendirme açıklaması,

j) Denetçinin, özel denetçinin, işlem denetçisinin raporları,

k) Yetkili kurul ve bakanlıkların konulmasını istedikleri, pay sahiplerini ve sermaye piyasasını ilgilendiren konulara ilişkin olarak, şirketin cevapları ve bildirimleri.

 

Finansal tablolar ile her türlü rapor web sayfasında, üç yıl tutulmak zorundadır. Şirketçe web sayfası yapılmaması veya yaptırılmaması, kanuna aykırılığı ve yönetim kurulunun görevini yerine getirmemesinin bütün hukuki sonuçlarını doğuracaktır.

 

Mevzuatta daha uzun bir süre öngörülmedikçe, şirketin internet sitesine konulan bir içerik, üzerinde bulunan tarihten itibaren en az altı ay süreyle internet sitesinde kalmak zorundadır, aksi halde siteye konulmamış sayılacaktır.

 

Siteye konulması zorunlu kılınan ve yukarıda aktardığımız belgelerin basılı şekilleri ayrıca saklanacaktır. İnternet sitesinde yer alacak bilgiler ise metin haline getirilerek şirket yönetimince tarih ve saati gösterilerek noterlikçe onaylı bir deftere sıra numarasına göre yazılacak veya yapıştırılacaktır. Daha sonra sitede yayımlanan bilgilerde bir değişiklik yapılırsa, değişikliğe ilişkin olarak yukarıdaki işlem tekrarlanacaktır.

 

Demek ki sermaye şirketlerinin ayrıca noter tasdikli olarak tutmaları gereken defterlere bir de "web defteri" eklenmektedir.

 

Anonim, limited ve paylı komandit şirketlerin web sayfasını oluşturmamaları 6 aya kadar hapis ve 100 günden 300 güne kadar adli para cezası, web sayfasına konulması gereken bilgilerin konulmaması ise 3 aya kadar hapis ve 100 güne kadar adli para cezası yaptırımına bağlanmıştır. Ülkemizde kurulu sermaye şirketlerinin büyük kesimi, halka kapalı ve aile şirketi niteliğindedir. Birçoğu da geçmişte esnafın veya küçük tacirin, hayat standardı gibi Gelir Vergisi Kanunu'nun dezavantaj yaratan hükümlerinden kaçınmak için kurdukları çok küçük ölçekli şirketlerdir.

 

Zaten Ticaret Kanunumuz sermaye şirketlerini ölçeklerine göre küçük, orta ve büyük olarak üç sınıfa ayırmaktadır. Bu sınıflandırmaya göre küçük sayılan veya ayrıca belirlenecek ölçütlere göre küçük kabul edilecek, halka hiçbir şey arz etmemiş, hatta kredi dahi kullanmamış şirketleri, ceza tehdidiyle mali yüklere katlanıp web sayfası yapmak, bu sayfaya belge koyabilmek için bürokratik nitelikte bir sürü işle uğraştırmak, belki bilgisayar danışmanlığı adı altında site bakım sözleşmesi yapmak durumunda bırakmak, haksızlık olduğu gibi, kimseye de bir yarar getirmeyecek, web kirliliğinden başka da bir işe yaramayacaktır. Bu tip şirketler için web sayfası yükümlülüğü, birden fazla bankadan kredi almak, halka menkul kıymet arz etmek, birleşmek, belli ortak sayılarını aşmak gibi koşullarla da yüklenebilir. Tasarının küçük şirketler için mali yük getirecek bu hükmünün gözden geçirilmesinde yarar vardır.

 

Engelli araçlarında KDV konusunda bir açıklama

Pazartesi günkü yazımızda 2007/13033 sayılı bakanlar kurulu kararı ile KDV oranlarında yapılan değişiklikleri aktarırken "özürlüler için imal edilmiş motorsuz bisikletler ile diğer motorsuz tekerlekli taşıtların ve engelliler için imal edilmiş motorlu veya motorsuz tekerlekli koltuklar ile bu mahiyetteki diğer taşıtlarda" uygulanan KDV oranının, bu araçlara yüzde 1'lik oranda KDV'ye tabi tutulacak mallar listesinde yer verilmeyerek yüzde 18'e yükseltildiğini yazmıştık. Ancak bu araçların teslimleri halen KDV'ye tabi tutulmamaktadır. Zira Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17/4-s bendinde, "özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları" KDV'den istisna edilmiştir. Dolayısıyla kararnamede bu konuda bir düzenlemenin yer almamasının, istisna dolayısıyla fuzulen yapılacak bir belirlemeye yer verilmemesi gerekçesine dayandığı anlaşılmaktadır. Ancak bu istisna ileride bir gün kaldırılacak olursa bu araçlar, % 1'lik listede yer almadığından, genel oranda vergiye tabi olacaktır.

 

Sadece kararnamedeki oranlara ilişkin düzenlemeleri aktaran yazımızda ayrıca istisnayı da aktarmamış olmamız, sanırım bazı yanlış anlamalara veya tereddütlere yol açmış. Uyaran okurlara teşekkür ederim.

 

Kaynak:Referans GazetesiTasarının 1424. maddesi ile bütün anonim, limited ve paylı komandit şirketlere bir internet sitesi açma zorunluluğu getirilmektedir. Madde, söz konusu...