slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 25.09.2008

Yazar : Resul KURT

Sosyal güvenlik reformu ve sağlık

Sosyal güvenlik reformunun kaderi bugün belli olacak. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin Sosyal Güvenlik Yasası’ndaki bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı yasanın 1 Ekim’de yürürlüğe girmesi nedeniyle bugün görüşecek. Reformda bizleri bekleyen değişiklikleri bugün de açıklamaya devam ediyoruz. İşte sağlıktaki 1 Ekim değişiklikleri;

 

30 gün prim ödeyene sağlık yardımı


Sağlık hizmetlerinden yararlanmak için mevcut uygulamada;

 

* SSK’da sigortalının sağlıktan faydalanabilmesi için için 90 gün, eş ve çocukları için son bir yılda 120 Gün prim ödenmesi gerekiyor.

 

* Bağ-Kur’da ise sağlık yardımı verilebilmesi için ilk kez Bağ-Kur’lu olanlar için 240 gün, tekrar Bağ-Kur’lu olanlar için 120 gün hastalık sigortasından prim ödeme şartı aranıyor.

 

* Sosyal güvenlik reformu yürürlüğe girdikten sonra, sigortalılar ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması halinde sağlık yardımları verilecek.

 

Düşük gelirliye de sağlık


4-1/a, b ve c sigortalısı olarak çalışmayan ve isteğe bağlı prim ödemeyenlerden; harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden (212, 90.-YTL) az olan vatandaşlar prim ödemeden sağlık yardımı alacak. Bu kişilerin eş, çocuk, ana ve babası Kanun gereğince bakmakla yükümlü olunan kişi olarak değerlendirilmez.

 

Boşanan yetim kızlara sağlık hizmeti


Çeyiz parası olarak bilinen evlenme ödeneği alan kız çocuklardan; eşleri tarafından bakmakla yükümlü olunmayanlar ile iki yıllık süre içinde eşlerinden boşanan kız çocukları, gelir/aylıklarının kesildiği tarihten itibaren iki yıllık sürenin sonuna kadar ında genel sağlık sigortalısı sayılacak.

 

18 yaşına kadar herkese sağlık


Ana ve babası tarafından bakmakla yükümlü olunan kişi dahi olsa genel sağlık sigortasına ilişkin primlerinin ödenmemesi hálinde 18 yaşını dolduruncaya sağlık yardımlarından faydalanabilecek.

 

İşitme cihazı karşılanacak


SGK, işitmenin cihaz ile düzeltilmesinin mümkün olduğunun Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi kaydıyla Kurumca karşılanır.

 

Her iki kulak için işitme cihazı bedeli ödenebilmesi için, sağlık kurulu raporunda işitme cihazı kullanılması gerektiğinin belirtilmesi gerekmektedir. İşitme cihazının yenilenme süresi beş yıldır.

 

Ancak, işitme durumunda değişiklik olması ve verilen cihazın yeterli gelmemesi durumunda bu durumun Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi hálinde veya ilgililerin kusuru olmaksızın garanti süresi dışında cihazın arızalanması nedeniyle kullanılamaz hále geldiğinin Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu tarafından sağlık kurulu raporuyla belgelenmesi ve onarımının yapılamaması hálinde, süresinden önce yenilenmesi mümkündür.

 

Ayakta tedavide 2 YTL katılım payı

 

Katılım payı, ayakta tedavide her bir hekim ve diş hekimi muayenesi için 2 Yeni Türk Lirası olarak uygulanacak. Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı, Kurumdan gelir ve aylık alan genel sağlık sigortalısı (emekliler) ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için yüzde on, diğer genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için yüzde yirmi olarak uygulanacak.Kurum, katılım paylarını, gelir veya aylık alan kişilerin gelir veya aylıklarından, çalışanların ücret veya maaşlarından mahsup edilmek suretiyle tahsile yetkili. Sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularına, tahsil ettikleri katılım payı düşüldükten sonra kalan tutar ödenecek.

 

Katılım payında iade de var


Aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, vatansızlar ve sığınmacılar, muhtaç aylığı alan kişiler ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ödemiş oldukları katılım payları, talepleri hálinde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hükümlerine göre kendilerine geri ödenecek.


www.resulkurt.com