- Makaleler
-
Yiyecek ve içecek hizmetlerinde Katma Değer Vergisi indirimi
Yazdır
Tarih : 28.12.2007
Yazar : Dr.Veysi SEVİĞ
Yiyecek ve içecek hizmetlerinde Katma Değer Vergisi indirimi
28.12.2007 | Veysi Seviğ | Yorum
Bakanlar kurulunun 25.5.2007 gün ve 2007/12143 sayılı kararnamesinin 6'ncı maddesi ile Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarını belirleyen (II) sayılı listenin (B) bölümüne eklenen 23 sırada tanımlanan yerlerde yapılan teslimler 01.01.2008 tarihinden itibaren yüzde 8 oranında KDV'ye tabi tutulacaktır. (30.5.2007 gün ve 26537 sayılı Resmi Gazete)
Buna göre "kahvehane, kır kahvesi-çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde uygulanan KDV oranı yüzde 8 olacaktır. Bu kapsama hazır yemek şirketleri de dahil edilmiş bulunmaktadır.
Ancak bu yerlerde verilen hizmetler içinde alkollü içecek servisinin de bulunması halinde, hizmetin alkollü içeceklere ilişkin kısmına yüzde 18 oranı uygulanacaktır.
Örneğin bir büfede sosisli sandviç ile bir bira içen bir şahsa sandviç için yüzde 8, bira için yüzde 18 oranı uygulanmak suretiyle belge düzenlenecek ve KDV hesaplanacaktır.
Alkollü içecek tanımına Özel Tüketim Vergisi Yasası'na ekli (III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan içecekler girmektedir. Kolalı gazozlar bu tanıma dahil değildir.
Bilindiği üzere Özel Tüketim Vergisi Yasası'na ekli (III) sayılı listede yer alan alkollü içecekler; malttan üretilen biralar, köpüklü şaraplar, vermut ve diğer taze üzüm şarapları, alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 18 veya daha az olanlar, fermante edilmiş diğer içecekler, alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 22'den fazla olanlar, alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 80'den az olan tağyir (denatüre) edilmemiş etil alkol; damıtım yoluyla elde edilen alkollü içkiler, likörler ve diğer alkollü içecekler, üzüm şarabı veya üzüm cibresinin damıtılması yolu ile elde edilen alkollü içkiler, cin, geneva, votka, likörler ve rakıdır.
Alkollü içkilerle birlikte yukarıda sayılmak suretiyle belirtilmiş bulunan işletmelerce yapılacak yemek servislerinde, yemek servisi için hesaplanan bedel üzerinden yüzde 8, alkollü içecekler için yüzde 18 oranında KDV hesaplanarak, düzenlenecek olan fiş veya faturaya dahil edilecektir.
Diğer yandan gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde herhangi bir oran indirimi söz konusu olmayacağından bu yerlerde verilen hizmetler yüzde 18 oranında KDV'ye tabi tutulacaktır.
Yiyecek içecek sunulan yerlerde KDV oranının farklılaştırılmasında "İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik" ile konuya ilişkin diğer mevzuat dikkate alınacaktır.
Ayrıca organizatör firmaların yemek çeki, yemek kuponu ve yemek kartı vermek suretiyle ifa ettikleri hizmetlerde müşterilerden tahsil edilen tutar içinde yer alan yemek bedelleri, indirimli orana tabi işlem bedelinin aktarımı mahiyetinde olduğundan, yüzde 8 oranında vergilendirilecektir. Bu bağlamda da organizatör firmaların yemek hizmeti vermeyip bu hizmete aracılık etmeleri nedeniyle bu işlerle ilgili olarak KDV Yasası'nın 29/2 maddesi uyarınca iade isteminde bulunmaları mümkündür.
Bu açıklamalar yemek çeki, yemek kuponu ve yemek kartlarının kullanıldığı yemek hizmetleri için geçerlidir. Hak sahibine verilen çek, kupon ve kartların yemek hizmeti dışında ve/veya yemek hizmeti sunmayan işletmelerden temin edilecek mal ve hizmetlerde kullanılması halinde işleme taraf olanlar için ilgili vergi yasaları esas alınarak gerekli işlemler yapılabilecektir.
01.01.2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Gelir Vergisi Yasası'nın 23/8 maddesi uyarınca hizmet erbabına işverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait verilecek günlük yemek bedelinin hesabında her yıl yeniden belirlenen miktara yönelik olarak yapılacak KDV hesaplaması da bundan böyle yüzde 8 olacaktır.
Bakanlar kurulunun 2007/12143 sayılı kararı ile yapılan ve sadece işyeri ayrımına göre uygulanması öngörülen indirim oranlı yiyecek ve içecek hizmetleri, düşük oranlı KDV uygulaması nedeniyle bu yerlerde beslenme maliyetlerini azaltacaktır. Dolayısıyla indirilmiş oranlı teslimde bulunmasına söz konusu kararname ile imkân verilmiş olan bu yerlerde bundan böyle daha düşük maliyetle beslenmek mümkün olabilecektir.
Hazır yemek şirketlerinin bu olanaktan yararlandırılmaları söz konusu şirketlerin iş hacmini artıracaktır.
İndirim oranlı yiyecek ve içecek hizmeti verecek olan yerlerde bu bağlamda 31.12.2007 tarihli fiyatlarla 01.01.2008 tarihli fiyatlar tüketicilerin lehine değişmiş olacaktır. Bu konuda tüketicilerin de bu durumu dikkatle izlemeleri gerekmektedir.
Kaynak:Referans GazetesiBakanlar kurulunun 25.5.2007 gün ve 2007/12143 sayılı kararnamesinin 6'ncı maddesi ile Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarını belirleyen (II) sayıl...