slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 21.08.2008

Yazar : Bumin DOĞRUSÖZ

SMMM-YMM kanununda yapılan değişiklikler 3

   

21.08.2008 | Bumin Doğrusöz | Yorum
 

3568 sayılı kanunda bazı değişiklikler yapılmasına ilişkin olarak 26.7.2008 günlü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5786 sayılı kanunla sınavsız SMMM olma hakkı da kısıtlanmıştır.

Türkiye genelinde mali denetim yapan kamu bankalarının müfettişleri ile kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanlardan, bu yetkilerini aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında sekiz yıllık hizmet süresini dolduranlarla kanunda sayılan konularda (hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler) en az sekiz yıl öğretim üyesi veya görevlisi olarak çalışmış olanların sınavsız SMMM olabilme olanağı kaldırılmıştır. Ancak 25.7.2008 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılan düzenleme uyarınca sınavsız SMMM olabilme hakkına sahip olanların bu hakları, bir geçici madde ile korunmuştur.

Öte yandan kanunda yapılan bir başka değişiklikle de SMMM olabilmek için yapılması gereken stajın süresi iki yıldan üç yıla çıkarılmıştır. Ancak 26.7.2008 tarihinden önce bir SMMM odası nezdinde staj dosyası açtırmış ve staja başlama sınavını kazanmış olanlar, bu süre uzatımından etkilenmeyeceklerdir. Bir başka anlatımla bu durumda olanların staj süresi, iki yıl olarak uygulanacaktır.

Kanunda SMMM stajı, staja başlama sınavını başarma koşuluna bağlanmıştır. Bu sınavı başaranlar TÜRMOB'a bağlı TESMER tarafından düzenlenecek ve azami altı aylık eğitim programına devam ederek orada da başarılı olmak durumundadırlar. Ancak bu durumda staj başlamış sayılacak ve eğitimde geçen süre staj süresinden sayılacaktır.

Sınavsız SMMM olma hakkı kısıtlanırken, staj süresinden sayılacak faaliyetlerin kapsamı genişletilmiştir. Dolayısıyla aşağıda kanundan aktaracağımız hizmetlerde bulunanların bu hizmetlerde geçen süreleri, staj süresinden sayılacaktır.

- Kanunları uyarınca vergi incelemesine yetkili olanların, bu yetkiyi aldıktan sonra kamu hizmetinde geçen süreleri,

- 4059 sayılı kanun uyarınca Hazine Müsteşarlığı Hazine Kontrolörleri Kurulu'nda denetim yetkisine sahip olarak çalışan denetim elemanlarının bu hizmetlerde geçen süreleri ile Bankacılık Kanunu uyarınca banka denetimine yetkili olanların bu hizmetlerde geçen süreleri,

- Sermaye Piyasası Kurulu'nda denetime yetkili olarak çalışanların bu hizmetlerde geçen süreleri ile Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu uzmanlarının bu kurulda geçen hizmet süreleri,

- Başbakanlık Teftiş Kurulu'nda görev yapan denetim yetkisine sahip Başbakanlık müfettişlerinin bu hizmetlerde geçen süreleri,

- Maliye Bakanlığı'nın Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca görev yapan bütçe kontrolörleri, muhasebat kontrolörleri ve Milli Emlak kontrolörlerinin bu hizmetlerde geçen süreleri,

- Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre ticaret şirketleri nezdinde denetim yetkisine sahip olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri ve kontrolörlerinin denetim hizmetlerinde geçen süreleri,

- Vergi yargısında görev yapan hâkimlerin bu görevlerde geçen süreleri,

- Türkiye genelinde mali denetim yapan banka müfettişlerinden yarışma sınavı ile mesleğe giren ve yeterlilik sınavında başarılı olanların, bu yetkiyi aldıkları tarihten itibaren bankalarda ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçen süreleri,

- Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler alanında öğretim üyesi, öğretim görevlisi veya araştırma görevlisi olarak çalışanların bu görevlerde geçen hizmet süreleri.

Bu görevlerde üç yıl bulunmuş olanlar stajla ilgili herhangi bir mükellefiyete (başlama sınavı, eğitim) tabi olmayacak, doğrudan SMMM sınavına girebileceklerdir. Ancak madde kişilerin bu görevlerde en az staj süresi kadar bulunmuş olmaları düşünülerek kaleme alınmış, bu görevlerde staj süresi olan üç yıldan az bulunanların durumunu düzenlememiştir. Maddenin yorumu bizce, üç yıldan az olarak bu görevlerde bulunanların, staja başlama sınavına ve TESMER eğitimine tabi tutulmaksızın, kalan süre kadar stajlarının, yanında staj yapılabilecek kişi veya kurumlarda tamamlattırılmasını gerektirmektedir.

Yeni düzenlemeye göre stajın, bağımsız çalışan SMMM veya YMM yanında veya şirketlerinde yapılabileceği gibi kamu kuruluşlarının veya bilanço esasında defter tutan özel kuruluşların muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu mevkide bulunmak suretiyle veya bu birimlerde görev yapan serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirlerin gözetim ve denetiminde de yapılabilir. Ancak stajın bu şekilde de yapılabilecek olması, yukarıda sayılan hizmetlerde olduğu gibi sınav ve eğitim yükümlülüklerini kaldırmamaktadır.

Stajla ilgili gelen pek çok soruya köşemin sınırları itibariyle değinemedim. Bu nedenle tartışmalı ve diğer konular gelecek yazıma kaldı.

 Kaynak : Referans Gazetesi