slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 01.08.2008

Yazar : Resul KURT

KEY"de ismi olmayan veya eksik yatanlar ne yapacak"

KEY’if kaçtı  

 



www.resulkurt.com

Neredeyse 1 yılı aşkın bir zamandır keyfimizi getirecek KEY bekliyoruz. KEY ödemeleri pazartesi başladı. Ancak, eş dosttan gördüğüm kadarıyla pek keyif kalmamış. Gerçi arada sevgili Ahmet bey dostum gibi hemen pazartesinden 1170 YTL’yi alanlar da var ama, çoğunluk ben gibi keyifsiz. Kamu kurumlarında memur olarak çalışanlar bile hak sahibi olarak görünmüyor.

Keyifsizlik hak sahiplerinin adlarının açıklanacağı sitelerin çökmesiyle başladı. Öyle ya, 9 milyon hak sahibinin olduğu söylenmesine rağmen, topu topu 4 bin kişinin aynı anda bilgilerini görebileceği bir sitede duyurulunca, haliyle site çöktü. Zaten çökmezse şaşırmak lazımdı. Belki ilk defa bir işi layıkıyla yapmış olacaktık. Ama sitenin çökeceği öngörümüzü haksız çıkarmayarak bizi utandırmayan ‘bilgileri yayınlamakla yükümlü kurumun yöneticilerine’ teşekkür etmek lazım. Bu nasıl iştir, bu nasıl bir KEY’iftir ki, milyonlarca insan saatlerce uğraşmasına rağmen hakkını görememektedir.

Tabi, bu arada bir çok kişi halen bilgilerini öğrenebilmiş değil. www.keyodemeleri.com sitesinden görebilmesi de imkansız.

Bu nedenle KEY tutarını merak edenlerin www.memurlar.net ana sayfasından ulaşabileceğiniz dosya indirme sitesi www.rapidshare.com’dan bakmasını öneririm.

KEY’de ismi olmayan veya eksik yatanlar ne yapacak"

Bir çok kişinin ismi yer almadığından dolayı, mağduriyetleri söz konusudur. İşte, KEY’de ismi olmayan veya eksik yatanların yapacağı işlemler;

Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunun 5. maddesinde; ‘Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketine iletilen listelerde isimleri yer almadığı halde, konut edindirme yardımına müstahak olduğunu ileri sürenlerin, ilanın yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde mülga 3320 sayılı Kanuna göre konut edindirme yardımı hesaplarını tahakkuk ettirmek ve ilgili bankaya devretmekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlara başvurmaları halinde, adlarına daha önce konut edindirme yardımı yapıldığı hususunun her zaman düzenlenmesi mümkün olmayan nitelikteki belgelerle kanıtlanması veya bu durumun ilgili kurumların kayıtları ile anlaşılması kaydıyla, konut edindirme yardımı tutarları ilgili kurum veya kuruluşlarca hesaplanarak ilgililerin başvurusunu izleyen 2 aylık süre içinde 3 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen formatta ve şekilde Bankaya bildirilir. Bu fıkraya göre hak sahibi olduğu tespit edilenlere yapılacak ödemelerde 3 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine ilişkin hükümler uygulanır. Bu fıkrada belirtilen başvuru süresi geçirildikten sonra yapılan talepler ilgili kurum ve kuruluşlarca dikkate alınmaz.’ hükmü bulunmaktadır.

1987-1995 yılları arasında 10 kişiden az işçi çalıştıran işyerlerinde KEY kapsamında olunmadığından bu işyerlerinde KEY ödenmemiştir. Buna dikkat edilmeli.

T.C. Kimlik No ile yapılan sorgulama sonucunda listede isimleri yer almaması Sosyal Güvenlik No ile yapılan sorgulamada T.C. Kimlik No’nun bulunmaması yada Konut Edindirme Yardımı hak sahibi olduğunun ve ödeme miktarının doğru olmadığının ileri sürülmesi halinde üç ay içinde öncelikle adlarına ödeme yapan kurumlara (çalışmış oldukları kurumlar) bu kurumlardan sonuç alınamaması durumunda ise Sosyal Güvenlik kurumlarına müracaat etmeleri gerekmektedir. 5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun gereğince, listelerde isimleri olmayan veya ismi olduğu halde rakamı az çıkan hak sahipleri ile bunların mirasçılarının, 27 Temmuz 2008 ile 27 Ekim 2008 tarihleri arasında itiraz edebilecekler.

KEY’de ismi olmayan veya eksik yatanlar öncelikle 3 aylık bir süre içinde 1 Ocak 1987 tarihi ile 31 Aralık 1995’e kadar görev yaptığı kurum ve kuruluşlara ayrı ayrı başvurarak adlarına yapılan KEY ödeme belgelerini temin etmeli ve bilahare 3 aylık süreyi kaçırmadan itiraz etmelidir. İtiraza ilişkin dilekçe örneklerini kamu görevlileri için http://www.ntvmsnbc.com/modules/ekonomi/key/kamuitiraz.doc internet sayfasından ve özel sektör çalışanları için de http://www.ntvmsnbc.com/modules/ekonomi/key/ozelitiraz.doc internet sayfasından indirebilirler. Resmi Gazete’de ilan tarihinden itibaren beş yıl içinde talep edilmeyen KEY’ler Hazine’ye kalacak.