slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 28.07.2008

Yazar : Resul KURT

SSK ve Bağ-Kur emeklisi şirket ortakları da prim affı kapsamında

Resul KURT / İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK


info@resulkurt.com

25.07.2008 - 08:36

Bağ-Kur ve diğer Sosyal Güvenlik kanunlarına (SSK, Emekli Sandığı Kanunu gibi) göre emekli olup yaşlılık ve malullük aylığı bağlanan ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ile adi ortaklık, kollektif şirket, komandit şirket ve donatma iştiraki ortakları, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş Komandit şirket ortakları ile anonim şirketlerin kurucu ortakları ve yönetim kurulu üyesi olan ortakları Bağ-Kur destek primi kesintisine tabi tutulmaktadır.

Özellikle, SSK, Banka Sandığı veya TC Emekli Sandığı'ndan emekli olup, Bağ-Kur destek primi kapsamına giren çok sayıda mükellefin destek primi ödemediği görülmektedir. Örneğin, SSK'dan emekli olan bir mali müşavirin 2003 yılı Eylül ayından itibaren Bağ-Kur'a sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekmektedir. Ancak, yasal bir zorunluluk olmasına rağmen SSK ve Emekli Sandığı emeklisi bir çok kişinin destek primi ödemediği görülmektedir. İşte Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi uygulamasının esasları;

1) Bağ-Kur'dan aylık ve gelir alanların 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu kapsamında çalışmaya devam etmeleri

1479 sayılı kanuna göre yaşlılık aylığı bağlananlardan, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu kapsamında ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ile adi ortaklık, kollektif şirket, komandit şirket ve donatma iştiraki ortakları, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ortakları ile anonim şirketlerin kurucu ortakları ve yönetim kurulu üyesi olan ortaklığı devam edenlerden, sosyal yardım zammı dahil tahakkuk eden Bağ-Kur emekli aylıklarından, (aylığın bağlandığı veya tekrar çalışmaya başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil) yüzde 10 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.

2) Diğer sosyal güvenlik kanunlarına (SSK, Emekli Sandığı, Banka Sandıkları) göre yaşlılık ve malullük aylığı bağlananların 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu kapsamında çalışmaya devam etmeleri

Diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre (SSK, Emekli Sandığı, Banka Sandıkları) emekli olup 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu kapsamında ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ile adi ortaklık, kollektif şirket, komandit şirket ve donatma iştiraki ortakları, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ortakları ile anonim şirketlerin kurucu ortakları ve yönetim kurulu üyesi olan ortakları Bağ-Kur destek primi kesintisine tabi tutulacaktır. Çalışmaya başladıkları ayı takip eden ay başından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil, onikinci gelir basamağının yüzde 10'u oranında sosyal güvenlik destek primi ödeyeceklerdir. Bunun için ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne başvurmaları ve matbu olarak hazırlanan formları doldurmaları gerekmektedir.

3) Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi de af kapsamında

1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre sigortalı olanların 31/3/2008 tarihine kadar olan prim ve sosyal güvenlik destek prim borçları, 5763 sayılı kanunla getirilen ödeme kolaylığı kapsamına girmektedir.

5510 sayılı kanunun geçici 24'üncü maddesine göre; 2/9/1971 tarih ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile 17/10/1983 tarih ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre sigortalı olanların, 31/3/2008 tarihine kadar olan prim ve sosyal güvenlik destek prim borçlarının, 28/7/2008 tarihine kadar yazılı olarak başvurulması kaydıyla, peşin veya 24 aya kadar eşit taksitler halinde ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Görüldüğü üzere, prim affında son günler. Mutlaka emekli şirket ortakları veya vergi mükellefleri prim affını iyi değerlendirmeli.