slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 24.07.2008

Yazar : Resul KURT

Bağ-Kur"lu yetimlere çeyiz parası ekimde

Eşim Bağ-Kur’dan yetim aylığı alıyordu. 19.08.2007 tarihinde evlendik. Bu durumda evlilik yardımı alacak mı" Alacaksa başvuruyu nasıl yapabiliriz" Baki Çeçen

5434 sayılı Kanunda yetim aylığı alan kız çocuğu ile dul aylığı alan eşe ve 506 sayılı Kanunda da yetim kız çocuklarına evlenme yardımı (ikramiyesi) bulunmasına karşın, 1479 Sayılı Bağ-Kur Kanunu’nda ve 2926 Sayılı Tarım Bağ-Kur’da bu tür evlenme veya çeyiz yardımı ödemesi yoktur. Bu nedenle okurumuzun eşine çeyiz parası ödenmeyecek.

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girecek olan ve kamuoyunda sosyal güvenlik reformu olarak adlandırılan 5510 sayılı Kanunla, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken Bağ-kur’lu yetim kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarını bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödeneceği hükme bağlanmıştır. Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, iki yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmayacak, ancak başvuruda bulunulması halinde bu durumda olanlar 5510/60.md (f) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacak.
***

3 yılla emeklilik

Babamın 1972 yılından sonra yatırdığı yaklaşık 3 yıllık primi var. Son yasadan yararlanıp emekli olma ihtimali nedir. Olabilirse izlememiz gereken yol ne olacaktır. Emekli olması başka hangi yolla mümkündür" B. Tiryaki

Üç yıl prim ödenmesi suretiyle emekli olabilmesi mümkün değildir. 5000 gün sayısını doldurmak suretiyle normal emekli veya 55 yaşını ve 3600 günü doldurmak suretiyle yaşlılıktan emekli olabilir. Prim affı ile geçmiş yıllardaki gün boşluklarının primlerinin toplu olarak ödenip gün sayısının artırılması mümkün değildir. Bir işyerinde çalışmak suretiyle eksik günlerini tamamlayabilir. Ayrıca, askerlik borçlanması yapmak suretiyle gün sayısı artırılabilir.

***
Tescilsiz Bağ-Kur’lunun primi

Ben 1996’da işveren olarak ticari faaliyete başladım. 2001 yılında hisselerimi devrettim ama Bağ-kur’a hiç müracaat etmedim. Halen SSK’lı olarak çalışmaktayım. Sigortalılığım Ocak 1989’da başladı. Yaşım ve yılım dolmasına rağmen prim gün eksiğim var. İşveren olarak geçen zamanımı bağ-kura geriye dönük borçlanarak ödeyip emekli olabilir miyim" Hesna Duysak

04.10.2000 tarihinden önce Bağ-Kur sigortalısı olması gerekmesine rağmen, bugüne kadar Bağ-Kur’a kayıt ve tescilini yaptırmamış olanların tescilleri 04.10.2000 tarihi itibarıyla başlatılmaktadır. Yani, tescilsiz Bağ-Kur’luların sigortalılığı 04.10.2000 tarihi itibarıyla başlatılacak olup bu tarihten önceki süreleri borçlanabilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bağ-Kur prim borçlarını ödemeyenler de af kapsamında olacağından, bugüne kadar Bağ-Kur’a kayıt olamamış sigortalılar da 04.10.2000 tarihi sonrasına ilişkin primlerini af kapsamında ödeyebilecek. Bu nedenle, sadece 04.10.2000 tarihinden sonraki şirket ortaklığınızla ilgili Bağ-Kur primlerini ödeyebilirsiniz. Ancak bu süreler SSK’lı günlerle çakışmamalıdır.

*****
Staj sigortası birleştirilir mi"

1999 yılında MEB’de öğretmen olarak çalışmaya başladım. Meslek lisesinde iken 1988 yılında SSK kartı ve numarası verildi. Bu SSK başlangıcı hizmet birleştirmeye yarar mı" Mustafa Şafak

Staj yapan öğrenciler için emekliliğe etkisi olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmez. Sadece iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık primi ödenir. Staj başlangıcında verilen sigorta sicil numarası bütün sigortalılık döneminde geçerli olur. Ancak emeklilik gün sayısını artırmaz ve sigorta başlangıcı olarak da kabul edilmez. Bu nedenle emeklilik hesabında ve hizmet birleştirilmesinde dikkate alınmaz.

www.resulkurt.com