slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 28.06.2008

Yazar : Dr.Veysi SEVİĞ

Vergi yasalarına ve diğer bazı yasalara ekleme yapan yasa

28.06.2008 | Veysi Seviğ | Yorum
 

"Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki" 5766 sayılı yasa tam anlamı ile bir "torba kanun"dur. Bazı görüşlere göre bu tür "torba kanun"lar yasama sürecimizn hızla değişim gereksinimine uygun olmaktadır.

Söz konusu "torba kanun"un genel gerekçesine göre "Kamu alacaklarının tahsilini sağlamak üzere genel icra hukukunda yer alan düzenlemelerin dışında özel icra hukuku hükümlerini içeren Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun bugüne kadar bazı değişikliklere uğramış olmakla birlikte temel düzenlemeleri korunmuş ve yapılan değişiklikler, genel olarak teknolojik ve ekonomik alanda meydana gelen gelişmelerin amme alacağının tahsiline yansıtılmasına ve icra hukukunda yer alan düzenlemeler karşısında amme alacağının durumunun ortaya konulmasına yönelik hükümleri içermektedir."

Ancak 5766 sayılı yasa 27 ana ve 4 geçici maddeden oluşmakta ve 17 ayrı yasada değişiklik yapmakta, bazı yasalara ek ve geçici maddelerin eklenmesini ve yürürlüğe konulmasını sağlamaktadır.

5766 sayılı yasa ile değişikliğe uğrayan yasa numaraları ile yasa adları aşağıdaki tabloda gösterilmiş bulunmaktadır.

5766 sayılı yasa ile değişikliğe konu edilen yasalar

Yasa no            Yasa adı

6183     Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Yasa

193       Gelir Vergisi Yasası

197       Motorlu Taşıtlar Yasası

488       Damga Vergisi Yasası

492       Harçlar Yasası

3065     Katma Değer Vergisi Yasası

5302     İl Özel İdareleri Yasası

2548     Gemi Sağlık Resmi Yasası

2985     Toplu Konut İdaresi Yasası

5682     Pasaport Yasası

2918     Karayolları Trafik Yasası

4760     Özel Tüketim Vergisi Yasası

5520     Kurumlar Vergisi Yasası

5411     Bankalar Yasası

5667     Bankacılık İşlemleri Yapma ve Mevduat Kabul Etme İzni Kaldırılan Türkiye İmar Bankası Türk Anonim Şirketince Devlet İç Borçlanma Senedi Satışı Adı Altında Toplanan Tutarların Ödenmesi Hakkında Yasa

6802     Gider Vergileri Yasası

2010     Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Yasa

Yukarıdaki tabloda yer alan yasa numaraları yasa içerisindeki madde numalarındaki sıralamaya göredir.

Söz konusu yasa içeriği ile başlığı arasında bağlantı kurmak mümkün değildir. Ayrıca yasa içeriği genel gerekçe ile uyumlu değildir.

Yapılan yeni düzenleme ile;

* Gelir Vergisi Yasası'na geçici 72, 73,

* Katma Değer Vergisi Yasası'na geçici 25 ve 26'ncı,

* Toplu Konut Yasası'na ek 12'nci,

* Karayolları Trafik Yasası'na ek 15'inci,

* Kurumlar Vergisi Yasası'na geçici 2'nci,

* Bankacılık Yasası'na geçici 26, 27'nci,

* Avrupa Kültür Başkenti Yasası'na geçici 3'üncü,

maddeler eklenmiş bulunmaktadır. Ayrıca söz konusu düzenlemeler çerçevesinde "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki" yasaya;

* "Amme alacağı ödenmeden yapılmayacak işlemler ile işlem yapanların sorumlulukları" başlıklı (22/A),

* "Yurtdışı çıkış tahdidi" başlıklı (35/A) maddeleri eklenmiştir.

Ayrıca yasaya eklenmiş bulunan Özel Tüketim Vergisi uygulamasına yönelik tablolar ile de uygulamada bazı malların özel tüketim vergileri artırılmış bulunmaktadır.

Uygulamaya yönelik olarak 5766 sayılı "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki" yasa ile ilgili olarak konularına göre tebliğlerle açıklama yapılması gerekmektedir. Halihazırda bu konuda var olan duraksamaların kısa zamanda giderilmesi kaçınılmaz olmaktadır.

5766 sayılı yasanın 27'nci maddesinde yasa maddelerinin yürürlük tarihleri hükme bağlanmıştır. Yasanın 17 yasanın bazı maddelerinde değişikliği öngörmesi yine yeni hükümlerin yürürlüğe girmesine yönelik ek ve geçici maddeleri içermesi nedeniyle yürürlük maddesi de konularına ve yasa türlerine göre farklı yürürlük tarihlerini içermektedir. Bu bağlamda Gelir Vergisi Yasası'na eklenen geçici maddelerin özelliklerinden kaynaklanan uygulama süreleri de ayrıca yürürlük maddesinde yer almaktadır.

Diğer yandan bilindiği üzere Gelir Vergisi Yasası'nda yakın bir gelecekte yeniden yazılan Gelir Vergisi Yasası ile kapsamlı bir değişikliğin gerçekleştirilmesi beklenmektedir.

5766 sayılı yasa içeriği ve gerekçesi ile birlikte değerlendirildiğinde uyulamada sorun ve duraksamalar yumağının büyümesini artıracak bir özellik göstermekte olup, öğretide var olan yasa yapma tekniği ilkeleri dikkate alınmadan hazırlanmıştır.

 

 

Kaynak:Referans Gazetesi