slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 20.06.2008

Yazar : Resul KURT

Üniversiteyi bu yıl bitirenler şanslı

Özellikle çalışma hayatına ilk defa adım atanların iş bulmakta sıkıntı yaşadıkları hepimizin malumudur. Zira işverenler üniversitelerden henüz yeni mezun olmuş gençleri işe almakta oldukça isteksizdir. İş ve çalışma hayatını öğretmek hem uzun zaman almakta, hem de yetişen gençler bir süre sonra daha iyi koşullarda başka şirketlere transfer olmaktadır.

İşte, bu yıl üniversiteyi bitirecekler iş ararken zorlanmayacak, hatta tabiri caizse şirketler tarafından kapışılacaklar. Bunun nedeni geçtiğimiz ay çıkartılan 5763 sayılı Kanun.

18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olan erkek ve her yaştaki kadınların istihdamını teşvik amacıyla işverene ait sigorta priminin;

1. yıl için yüzde 100’ü,

2. yıl için yüzde 80’ini,

3. yıl için yüzde 60’ı,

4. yıl için yüzde 40’ı,

5. yıl için yüzde 20’si İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. Desteklenen prim miktarı çalışana verilen ücret değil de asgari ücret esas alınarak hesaplanacak. Ücretin SPEK’i aşan kısmı üzerinden hesaplanacak sigorta primi işveren payının ödemesi işverenlerce ayrıca yapılacaktır.

İşveren payına ait primlerin İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanabilmesi için, sigortalıların aylık prim ve hizmet belgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı payına isabet eden tutarı ile İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın süresinde ödenmiş olması koşulu aranacak.

Özel sektör işyerlerinde bu teşvike konu erkek işçilerin 18-29 yaşları arasında olması yetmeyecek, kadın da olsa erkek de olsa 01.07.2008 tarihinden önceki son altı aylık dönemde aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları, son altı ayda herhangi bir işte çalışmamış olmaları ve yine 01.07.2008 tarihinden önceki bir yıllık dönemde işyerine ait aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak, 01.07.2009 tarihine kadar yeni işe alınmış ve fiilen çalıştırılmış olmaları aranacak. Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ile yurt dışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmayacak.

İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacak. Kamu idareleri işyerleri hakkında uygulanmayacak.

Bu maddeyle düzenlenen destek unsurundan diğer ilgili mevzuat uyarınca ayrıca yararlanmakta olan işverenler; aynı dönem için ve mükerrer olarak bu destek unsurundan yararlanamayacak. Bu durumda, işverenlerin tercihleri dikkate alınmak suretiyle uygulama, destek unsurlarından sadece biriyle sınırlı olarak yapılacak.

İşveren tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, bu gecikme zammı işverenden tahsil edilecek. İşverenlerce bahse konu primlerin Kuruma geç ödenmesi durumunda prim tutarları üzerinden ödeyecekleri gecikme zammına ilave olarak katkı payının işsizlik Sigortası Fonu tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na geç ödenmesinden kaynaklanacak gecikme zammını da ayrıca ödemek durumunda olacaklar.

Yapılan kontrol ve denetimler sonucunda çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işyerleri hakkında bir yıl süreyle uygulanmayacak.

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan hizmet ve yapım konulu işyerlerine yönelik işyerleri hakkında uygulanmayacak. Bu hükümler, kapatılarak değişik bir ad veya unvan olarak aynı faaliyette açılan iş yerleri hakkında uygulanmayacak.

Mevcut ve faaliyette bulunan işyerlerinin devredilmesi, birleşmesi, bölünmesi veya nevi değiştirmesi gibi hallerde yeni işe başlama olarak değerlendirilmeyecek.

Mevcut bir işyerinin kapatılarak; değişik bir ad veya unvan ya da bir iş birimi olarak aynı faaliyette açılması veya çalışan sigortalıların bütün olarak devredilmesi halinde, bu işyerleri hakkında uygulanmayacak.


www.resulkurt.com