slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 16.06.2008

Yazar : Resul KURT

Prim affında başvurular başladı

5763 Sayılı Kanun’la yapılan düzenlemelerle SGK’nun birikmiş alacaklarına ödeme kolaylığı getirilmişti. Esasen ben de prim affına karşıyım. Ancak prim borçlarını ödeyememiş olanlara da sosyal güvenlik reformunun yürürlük tarihi olan 1 Ekim 2008 tarihinden önce bir verilmesi gerekiyordu. Prim affından hem 2006 yılında çıkartılan affa başvurulanlar, hem de diğer işverenler yararlanabilecek. Peşin ödeme yolunun tercih edilerek borç aslının tamamının ve başvurunun yapıldığı ayın sonuna gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde onbeşinin başvuru tarihini takip eden bir ay içinde ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının kalan yüzde seksenbeşi terkin edilecek. Taksitle yolunun tercih edilmesi halinde, borç asıllarına gecikme cezası ve gecikme zammının; 12 aya kadar taksitlendirmelerde yüzde 55’i, oniki ayı aşan taksitlendirmelerde yüzde 30’u terkin edilecek. Bugüne kadar yapılan prim afları içerisinde işverenlere ödeme kolaylığı sağlaması açısından yapılan en iyi prim affı olduğu görülüyor. Özellikle eski tarihli borçlarda, en avantajlı olan peşin ödeme yoluna başvurulmalıdır.

Kapsamdaki borçlar

Uzlaşma Komisyonu’nca karara bağlanan belediye borçları hariç olmak üzere başvuru tarihine kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre takip edilen özel sektör işverenleri ile resmi sektör işverenlerinin, 2008/Mart ve önceki ay/dönemlere ilişkin;

Sigorta primi borçları,

Sosyal güvenlik destek primi borçları,

İşsizlik sigortası primi borçları,

İdari para cezası borçları,

30/6/2008 tarihine kadar müracaat edilmek kaydıyla 31/3/2008 tarihine kadar bitirilmiş olan özel bina inşaatı ile ihale konusu işlerden, kurumumuzca yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda yeterli işçilik bildiriminde bulunmadığı anlaşılanların fark işçiliğe ilişkin borçları girmektedir. Ayrıca 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu ile 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur Kanunu’na göre sigortalı olanların, 31/3/2008 tarihine kadar olan prim ve sosyal güvenlik destek prim borçları, 28/7/2008 tarihine kadar yazılı olarak başvurulması kaydıyla, peşin veya 24 aya kadar eşit taksitler halinde ödenebilecektir.

Kapsama girmeyen borçlar

Tasarrufa teşvik kesintisi ve katkı payları, konut edindirme yardımı, eğitime katkı payı, özel işlem vergisi, damga vergisi, kira, icra masrafları ve benzeri borçlar ile 2008/Nisan ve sonrası dönemlerde oluşan bu nitelikteki borçlar kapsama girmemektedir.

Başvurular ne zamana kadar yapılacak

Kamuoyunda SSK ve Bağ-Kur prim affı olarak adlandırılan yapılandırma ihya taleplerinin, işyerlerinin işlem müdürlüğe en geç 28/7/2008 tarihi Pazartesi gününe kadar, başvuru formu ile yapması gerekmektedir.

Başvurular nereye yapılacak

Birden fazla ünitede tescilli işyeri bulunan ve bu işyerlerine ait bozulmuş olan yeniden yapılandırma anlaşmalarını ihya etmek isteyen borçlular, işyerlerinin işlem gördüğü müdürlüğe ayrı ayrı başvuracaklardır. Dolayısıyla yeniden yapılandırma anlaşması hangi müdürlükte yapılmış ise, bozulmuş olan yeniden yapılandırmanın ihyasına ilişkin başvuru da yine o müdürlüğe yapılacaktır. İşverenlerin aynı müdürlükte birden fazla tescilli işyerinin olması ve bu işyerlerine ait borçlarının yeniden yapılandırma anlaşmalarının ihya edilmesini talep etmeleri halinde, her bir işyeri için ayrı ayrı başvuruda bulunulacaktır. Birden fazla işyeri bulunan işverenler, bozulmuş olan yeniden yapılandırma anlaşmalarının tamamının ihya edilmesini isteyebilecekleri gibi, sadece talep edeceği işyerinin bozulmuş olan yeniden yapılandırma anlaşmalarının ihyasını da isteyebileceklerdir.
yeniden
ödeme
fırsat

www.resulkurt.com