slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 02.05.2008

Yazar : Dr.Veysi SEVİĞ

Transfer fiyatlandırması formu nasıl doldurulacak

02.05.2008 | Veysi Seviğ | Yorum
 

Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağılımı Hakkında" yayımlanan (1) seri numaralı genel tebliğin "7.1 Yıllık Bilgilendirme" bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde Kurumlar Vergisi mükelleflerinin ilişkili kişilerle bir hesap dönemi içinde yaptıkları mal ve hizmet alım ya da satım işlemleri ile ilgili olarak "Transfer Fiyatlandırması Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form"u düzenlemeleri gerekmektedir.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sözü edilen formun düzenlenmesi sırasında dikkate alınması öngörülen ilkeler ayrı bir sirkülerle belirlenmiş ve açıklanmıştır.

Öncelikle "Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form" tüm Kurumlar Vergisi mükellefleri (serbest bölgelerde faaliyette bulunanlar dahil) tarafından bir hesap dönemi içinde transfer fiyatlandırmasına ilişkin işlemler, kontrol edilen yabancı kurum ve ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borç bulunması halinde doldurulacaktır."

Buna göre Kurumlar Vergisi mükelleflerinin bir hesap dönemi içinde;

* İlişkili kişilerle gerçekleştirilen mal veya hizmet alım ya da satım işlemlerinin,

* Yurtdışı iştiraklerinin,

* Ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen bir borcun, bulunması halinde bu formun doldurulması gerekmektedir.

Bu bağlamda da form kapsamında yer alan işlemlerden bir veya bikaçının durumunda sadece mevcut işleme ilişkin kısım doldurulacak, form kapsamında yer alan işlemlerin bulunmaması durumunda ise bu form doldurulmayacak ve ilgili vergi dairesine verilmeyecektir.

İlişkili kişi kavramı "Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı" hakkında yayımlanan 2007/12888 sayılı bakanlar kurulu kararının 3/b bölümünde tanımlanmış olup, konuya ilişkin geniş açıklamalar yayımlanan (1) seri numaralı genel tebliğde yer almaktadır.

Söz konusu formun "Transfer Fiyatlandırması Kapsamındaki İlişkili Kişilere İlişkin Bilgiler" bölümünde Kurumlar Vergisi mükelleflerinin ilgili hesap döneminde mal ve hizmet alım ya da satımında bulunduğu gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında bulunan gerçek kişi ve kurumlara ilişkin bilgiler yazılacaktır.

Bu bağlamda, söz konusu formun bu bölümünde, Kurumlar Vergisi mükelleflerinin ilgili hesap dönemi içinde işlem yaptığı yurtiçinde bulunan ilişkili kişilerin adı, unvanı ve vergi kimlik numarası/TC kimlik numarası ile yurtdışında bulunan ilişkili kişiler ve bu ilişkili kişlilerin bulunduğu ülke yazılacaktır.

Kurumlar Vergisi mükelleflerinin sadece yurtiçinde bulunan ilişkili kişilerle işlemlerinin mevcut olması halinde "Yurtdışında Bulunan İlişkili Kişi Adı-Unvanı" bölümü, yurtdışındaki ilişkili kişilerle işlemlerin mevcut olması halinde ise "Yurtiçinde Bulunan İlişkili Kişi adı, Unvanı" başlıklı bölümü doldurulmayacaktır.

"İlişkili Kişilerle Gerçekleştirilen Transfer Fiyatlandırılmasına İlişkin İşlemler" bölümünde ise mükellefin bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle gerçekleştirilen alım ve satım işlemlerine ilişkin bilgiler yazılacaktır.

Her bir işlemle ilgili olarak "Alım" sütununa, mal ve hizmet alımına istinaden ilişkili kişi tarafından sağlanan işlem tutarı, "Satım" sütununa ise mal ve hizmet satışına istinaden ilişkili kişiye sağlanan işlem tutarı yazılması gerekmektedir.

Alım ve satım sütunlarında yer verilecek tutarlara Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi dahil edilmeyecektir. Buna karşılık iade iskonto ve diğer indirimler düşüldükten sonra kalan net tutarlar ilgili sütunlarda gösterilecektir.

Formun "Varlıklar" bölümünde ise mükellefin ilişkili kişiler ile yaptığı hammadde, yarı mamul ve ticari mal alımı veya satımına ilişkin bilgiler yazılacaktır.

Formda ayrı bir satır olarak yer alan "Varlıklar" ise mükellefin ilişkili kişilerden formun ilgili bulunduğu hesap dönemi içersinde satın aldığı hammadde, yarı mamul ve ticari malların tutarı, satım sütununa ise mükellefin ilgili hesap dönemi içerisinde ilişkili kişilere sattığı hammadde, yarı mamul, mamul ve ticari malların tutarı gösterilecektir.

Formda yer alan gayri maddi haklar/varlıklar, patent, ticari marka, ticari unvan, tasarım ya da model gibi sınai varlıkların kullanım hakkı ile edebi, sanatsal eserlerin mülkiyet hakları ve ticari bilgi birikimi (Know-how), ticari sırlar gibi fikri hakları kapsamaktadır. Dolayısıyla form üzerindeki "Gayri Maddi Haklar/Varlıklar" satırında, alım sütununda mükellefin formun ilgili bulunduğu hesap dönemi içerisinde edindiği veya kullandığı gayri maddi varlıklara ilişkin fiyat/bedel, satım sütununda ise mükellefin ilişkili kişilere sattığı veya kullandırdığı gayri maddi varlıklara ilişkin fiyat/bedelin gösterilmesi gerekmektedir.

Kiralama satırına ilgili dönemde mükellefin ilişkili kişilerden yaptığı kiralama işlemlerine ilişkin kira bedeli alım sütununa, ilişkili kişiler kiraya verme işlemine ilişkin kira bedeli satım sütununa yazılacaktır.

 

Kaynak:Referans Gazetesi