slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 09.04.2008

Yazar : Resul KURT

Bebekler de sigortalı olabilir mi"

Sevgili dostum Ali Tezel, köşesinde ‘3-5 yaşında demeyin çocuğunuzu SSK’lı yapın’diye yazdıktan sonra okurlarımızdan yüzlerce soru geldi. Hepsi de küçük çocuklarını sigortalı yapıp yapamayacaklarını soruyordu.

Öncelikle İş Kanunu’na göre, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasaklandığını belirtmeliyim. Ancak, 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabileceklerdir. Fiilen çalışan ve 18 yaşından küçük çocukların sigortalı olmasında bir sakınca yok. Okurumuzun 18 yaşından küçük çocuğunun fiilen bir işyerinde çalışması halinde sigortalı olması mümkündür.

Ayrıca sevgili Ali TEZEL’in yazısında belirttiği gibi, Bu nedenle reklamlarda veya filmlerde oynayan çocuklar 1-2 yaşında bile olsa SSK’lı olur.

Ancak tekrar hatırlatmakta yarar var, bir işyerinde çalışmadığı halde sosyal güvenlik reformundan önce sigortalı olması için SSK bildirimi yapılanların bu durumunun tespit edilmesi halinde sigortalılığı iptal edilir. Yani, bebekler sigortalı olur ama sadece gerçekten bir reklam ya da TV-sinema filminde oynarsa.
Bir veya birkaç işveren tarafından çalıştırılan film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları, müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşıları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlar, düşünür ve yazarlar sosyal sigortalar kanunu hükümlerine tabidir...’


www.resulkurt.com