slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

Tarih : 16.02.2008

Sosyal güvenlikte yeni dönem...

Sosyal güvenlikte yeni dönem

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, Anayasa Mahkemesinin iptal kararının ardından yürürlüğü ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarıya ilişkin raporunu tamamladı

Alt Komisyonda kabul edilen rapora göre, tasarı; sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almayı; bu sigortalardan yararlanma şartlarını; finansman ve karşılanma yöntemlerini belirlemeyi; sosyal sigortaların ve genel sağlık sigortasının işleyişi ile ilgili usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor.

Tasarıda, emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 25'inin toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle hesaplanacak. Kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa devlet memuru olanlar, bu kanuna tabi olacak ve Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Daha önceki memurlar ise Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda yürürlükteki Emekli Sandığına tabi olmaya devam edecek.

Jokey ve antrenörleri de genel sağlık sigortası kapsamına alınacak. Bu kişiler geçici iş göremez ödeneği, malullük, yaşlılık gibi haklardan yararlanacak.

BAĞ-KUR'LULARA DA EMZİRME ÖDENEĞİ

Emzirme ödeneğinden, sigortalı kadın, sigortalı erkeğin çalışmayan eşi ile BAĞ-KUR'lular da yararlanacak. Bu kişilere, çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonraki altı ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli olan asgari ücretin 3'te biri tutarında emzirme ödeneği verilecek. Emzirme ödeneğinden yararlanmak için bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olma şartı aranacak.

BAĞ-KUR'lular,ayrıca genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarını ödemeleri durumunda, emzirme ödeneğinden yararlanabilecek. Hak sahiplerine verilecek cenaze yardımı tutarı, brüt asgari ücret kadar olacak. Sigortalıların kız çocukları ile eşlerine, 1 yıllık yetim, dul aylığı tutarı kadar evlenme ödeneği verilecek.

YAŞLILIK AYLIĞI

Sigortalıların yaşlılık aylığı, ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucunda bulunan tutar kadar olacak. Aylık bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 olarak uygulanacak. Bu hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınacak, ancak aylık bağlama oranı, yüzde 90'ı geçemeyecek.

Tasarıya göre, 50 yaşını doldurmuş ancak erken yaşlandığı tespit edilmiş sigortalıların diğer koşulları sağlamaları halinde yaşlılık aylığından yararlanabilmelerini olanak sağlayan yaş sınırı, 50'den 55'e çıkartılacak. SSK'lı ve devlet memurlarının malullük ve ölüm aylığından yararlanmaları için gerekli prim ödeme gün sayılarında da değişikliğe gidildi.

Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlüğü durdurulan kanunda SSK'lıların ölüm aylığından yararlanması için aranan 900 günlük prim ödeme gün sayısı, 1800 güne çıkartıldı. Devlet memurlarında ise prim ödeme gün sayısı 3600 günden 1800 güne düşürüldü.

YAŞLILIK AYLIĞININ KESİLMESİ

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olan kişiler, yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra yeniden çalışmaya başlarsa yaşlılık aylıkları kesilecek. Bu kişilerden prime esas kazançları üzerinden kısa ve uzun vadeli sigorta kolları primi ile genel sağlık

sigortası primi alınacak. İşten ayrılarak veya iş yerini kapatarak yeniden yaşlılık aylığı bağlanması için yazılı istekte bulunanlara ya da emekliye ayrılan veya sevk edilenlere, yazılı istek tarihini veya görevinden ayrıldığı tarihi takip eden ödeme döneminden itibaren yeniden

yaşlılık aylığı hesaplanarak bağlanacak. Yeni aylığa, kesilen aylıktan sonra yapılan artışlar yansıtılacak.

BAĞ-KUR'LULARDA YAŞLILIK AYLIĞI

Tarım sigortalıları hariç, gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar, anonim şirketlerin kurucu ortakları veya yönetim kurulu üyeleri, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin

komandite ortaklarına, yazılı istekte bulunma şartıyla yaşlılık aylıklarının ödenmesine devam edilecek. Bu kişilerden kanunun yürürlüğe girdiği tarihte yüzde 12, takip eden her yılın ocak ayında da bir puan artırılarak sosyal güvenlik destek primi alınacak. Ancak bu oran yüzde 15'i geçemeyecek.

Bu sigortalılardan ayrıca kısa vadeli sigorta kolları primi tahsil edilmeyecek. Sosyal güvenlik destek primine tabi olanların primleri, aylıklarından kesilmek suretiyle tahsil edilecek. Sosyal güvenlik destek primi ödenmiş veya bildirilmiş süreler, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim ödeme gün sayısına ilave edilmeyecek.

İşsizlik Sigortası Kanunu gereğince işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanan kişilere, işsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden yararlandığı süre içinde, uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanacak. Bunların primleri işsizlik fonundan karşılanacak.

Tarım sigortalıları, asgari ücretin yarısı üzerinden prim ödeyecek. Kanunun yürürlük tarihinden itibaren gün sayıları her yıl 1 artırılarak 30 güne tamamlanacak.

YIPRANMA HAKKI KALKIYOR

Yasada değişiklik öngören tasarıya göre yatarak tedavilerde, sağlık hizmet bedelinin yüzde 1'i oranında katılım payı alınacak, ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu oranı almamaya veya bir kat artırmaya yetkili olacak. Alt Komisyon raporunda sanatçı ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında, kamuoyunda 'Yıpranma hakkı' olarak bilinen fiili hizmet zammını kaldıran düzenlemede herhangi bir değişiklik yapmadı.

Gazeteciler, PTT Dağıtıcıları, İnfaz Koruma Memurları, Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele ve Karantina teşkilatı ile Veteriner Teşkilatında görev yapanlar, Devlet Tiyatrosu Sanatçıları, Hava Yollarındaki Uçucu Personel, Lokomotif Makinistleri, Gemi Adamları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyeleri de fiili hizmet zammından yararlanamayacak. İtfaiye veya yangın söndürme işlerinde çalışanlara ise fiili hizmet zammı verilecek.

Sigortalıların, fiili hizmet zammından yararlanabilmek için en az 10 yıl (3600 gün) fiilen çalışma koşulu getirildi. Maden ocakları, kanalizasyon ve tünel yapımı gibi yer altında yapılan işlerde çalışanlarda bu süre 5 yıl (1800 gün) olacak.

Tasarıda yer alan 'TBMM üyeliği sona eren milletvekillerine, emeklilik şartlarını taşımadığı için aylık bağlanamayanlara sigortalı bir işte çalışmadıkları veya aylık bağlanmadığı takdirde, 30000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, her ay temsil tazminatı ödenmesi' hükmüne raporda yer verilmedi.

2048'DE EMEKLİLİK YAŞI 65'DE EŞİTLENECEK

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte işe giren sigortalının emekli olması için aranan 7000 prim ödeme gün sayısı, her yıl 100 gün artırılacak. Bu süre, 2028 yılında 9000'e ulaşacak. İlk defa 2028 yılında işe girecek olan bir sigortalının emekliliğinde 9000 gün prim ödeme şartı aranacak. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra işe girenlerde emeklilikte kademeli yaş şartı aranacak.

Buna göre emeklilikte; 1 Ocak 2036 ile 31 Aralık 2037 tarihleri arasında kadınlarda 59, erkeklerde 61; 1 Ocak 2038 ile 31 Aralık 2039 tarihleri arasında kadın için 60, erkek için 62, 1 Ocak 2040 ile 31 Aralık 2041 tarihleri arasında kadınlarda 61, erkeklerde 63; 1 Ocak 2042 ile 31 Aralık 2043 tarihleri arasında kadınlarda 62, erkeklerde 64; 1 Ocak 2044 ile 31 Aralık 2045 tarihleri arasında kadınlarda 63, erkeklerde 65; 1 Ocak 2046 ile 31 Aralık 2047 tarihleri arasında kadınlarda 64, erkeklerde 65 yaş yaş olarak uygulanacak. Kadın ve erkeklerde 2048 yılından sonra emeklilik yaşı 65'de eşitlenecek.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK

Zorunlu sigorta kapsamında bulunmayanlar, kısmi zamanlı çalışanlar ve sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalışan Türk vatandaşları, isteğe bağlı sigortalı olabilecek. Kısmi zamanlı çalışan kişiler, ay içinde kalan günlerini isteğe bağlı olarak doldurabilecek. Çalıştığı günlerin primi kazancı üzerinden, kalan primlerini de kendi belirleyeceği kazanç üzerinden verecek.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI

Rapora göre, SSK ve BAĞ-KUR'luların yanı sıra, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra devlet memuru olanlar; aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar; dünya, olimpiyat ve Avrupa şampiyonluğu kazanmış sporcular ile bunların aileleri; mütekabiliyet esası da dikkate alınarak, oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler de genel sağlık sigortalısı olacak.

Prim ve prime ilişkin borcu bulunan BAĞ-KUR ve yabancı ülke vatandaşları, genel sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak.

KATKI PAYLARI

Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda katılım payı alınacak. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için alınacak katılım payı miktarı 2 YTL olarak belirlendi. Katılım payı, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için yüzde 10 ile yüzde 20 arasında olacak. Yatarak tedavilerde genel sağlık sigortalılar ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, sağlık hizmetinin yüzde 1'i oranında katılım payı alınacak. Ancak SGK, katılım payını almamaya veya bir kat artırmaya yetkili olacak. Yatarak tedavilerde alınacak katılım payının tutarı, her bir yatarak tedavi için asgari ücretin dörtte birini, yıl içinde de asgari ücret tutarını geçemeyecek.

Özel hastaneler, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden sağlık hizmeti bedelinin yüzde 20'sine kadar ilave ücret talep edebilecek.

Sözleşmeli kamu idaresi ve vakıf üniversitesi sağlık hizmeti sunucuları, otelcilik hizmeti ile öğretim üyeleri tarafından sunulan sağlık hizmetleri için ilave ücret talep edemeyecek.

ÖĞRETİM ÜYELERİNE ÖDENEN ÜCRET

Sözleşmeli kamu idaresi ve vakıf üniversitesi sağlık hizmeti sunucuları, otelcilik hizmeti ile Yüksek Öğretim Kanununda tanımlanan öğretim üyeleri tarafından sunulan sağlık hizmetleri ve istisnai sağlık hizmetleri dışında, sağladıkları sağlık hizmetleri için genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden ilave ücret talep edemeyecek.

Sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları ise Kurumca belirlenmiş standartların üstündeki talepleri karşılayan otelcilik hizmetleri ile hayati öneme sahip olmama ve alternatif tedavilerin bulunması gibi hususlar göz önüne alınarak Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından belirlenen istisnai sağlık hizmetleri için, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden belirlenen hizmet fiyatlarının 3 katını geçmemek üzere ilave ücret talep edebilecek.

Bu kuruluşlar, Kurumca ödenecek sağlık hizmeti bedellerinin yayımlanmasını takiben 30 gün içinde, ilave ücret ödemeleri için belirlenen tavanlar dahilinde belirledikleri sağlık hizmeti fiyatlarını kuruma bildirmek zorunda olacak.

Sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları fiyat değişikliklerini 5 iş günü içinde Kuruma bildirecekler. Tavanlar dahilinde de olsa 3 Kurumca belirlenen süreden önce bu fiyatlarını artırılamayacak.

Kurum, provizyon işlemlerini yürütmek üzere sağlık hizmeti sunucularının mahallinde provizyon merkezi açabilecek ve personel çalıştırabilecek. Sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, bu amaçla Kuruma uygun bağımsız mekan tahsis edecek.

Acil haller dışında sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularından kişilerce satın alınan sağlık hizmeti bedellerini kurum ödemeyecek.

SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMLERİ

Çalışanlardan alınacak sosyal güvenlik destek primlerine kademe getirildi. Buna göre, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, brüt asgari ücretin üçte birinden az olanların (202.80 YTL) primleri, devlet tarafından ödenecek. Bu tutar her bir kişi için mevcut asgari ücrete göre 18.25 YTL olacak.

Geliri, brüt asgari ücretin üçte biri ile asgari ücretin tamamına (202.80-608.40 YTL) kadar olanların ödeyeceği destek primi, 24.34 YTL olacak.

Asgari ücret ile asgari ücretin 2 katına kadar gelire sahip olanlar, (608.40-1216.80 YTL arasında) 73.01 YTL destek primi ödeyecek. Geliri asgari ücretin 2 katından fazla olanların ödeyeceği destek primi ise 146.02 YTL olacak.

Hiçbir geliri bulunmayanlar, geçici köy korucuları ile dünya, Avrupa ve olimpiyat şampiyonu olanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler, genel sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek.

PRİME ESAS KAZANÇLAR

SSK, BAĞ-KUR ile kanun yürürlüğe girdikten sonra ilk defa devlet memuru olanların prime esas kazançları yeniden düzenlenecek. SSK'lıların prime esas kazançlarında, ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki ödemelerin brüt toplamı esas alınacak. Ücretler, hak edildikleri aya mal edilmek suretiyle prime tabi tutulacak. Diğer ödemeler ise öncelikle ödendiği ayın kazancına dahil edilecek. Ücret dışındaki bu ödemelerin üst sınırı aşan kısmı, ödemenin yapıldığı ayı takip eden aydan başlanarak 12 ayı geçmemek üzere üst sınırın altında kalan sonraki ayların prime esas kazançlarına ilave edilecek.

Primlerin hesabına esas tutulacak günlük kazanç, sigortalının, bir ay için prime esas tutulan kazancının otuzda biri kadar olacak. Ancak günlük kazancın hesabına esas tutulan ay içindeki bazı günlerde çalışmamış ve çalışmadığı günler için ücret almamış sigortalının günlük kazancı, o ay için prime esas tutulan kazancının ücret aldığı gün sayısına bölünmesiyle hesaplanacak.

Sigortalıların günlük kazançlarının hesabında esas tutulan gün sayıları, aynı zamanda, bunların prim ödeme gün sayılarını gösterecek. Ancak, işveren ve sigortalı arasında kısmi süreli hizmet akdinin yazılı olarak yapılmış olması kaydıyla, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışan ve çalıştığı saat karşılığında ücret alan sigortalının ay içindeki prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma saati süresinin İş Kanununa göre belirlenen haftalık çalışma süresine göre hesaplanan günlük çalışma saatine bölünmesiyle hesaplanacak.

BAĞ-KUR'LULARIN PRİME ESAS KAZANÇLARI

BAĞ-KUR'luların aylık prime esas kazançları ise prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın 30 katı kadar olacak. Bu kapsamdaki sigortalı aynı zamanda işveren ise beyan edeceği aylık kazancı,

çalıştırdığı sigortalıların kazancının en yükseğinden az olamayacak. Beyanda bulunmayan sigortalının primleri, asgari aylık prime esas kazanç üzerinden hesap ve tahsil edilecek. Beyanda bulunmayan veya beyan ettiği kazancın çalıştırdığı sigortalının 30 günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilenlerin aylık prime esas kazançları, tespit edilen gerçek kazanç düzeyine çıkartılacak ve bu kişilerin prime esas kazançlarına gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanacak.

DEVLET MEMURLARINDA PRİME ESAS KAZANÇLAR

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk defa devlet memuru olarak göreve başlayanlar için ise prime esas kazanç matrahına makam, temsil ve görev tazminatları, döner sermaye katkıları ve ek ödemeler de dahil tüm kazançlar ilave edilecek. Kamu çalışanlarının fiili hizmet zammı prim oranları da artırılacak. 60 gün fiili hizmet zammı alacak kamu görevlilerinin yüzde 20 prim oranına 4 puan, 90 gün fiili hizmet zammında 6 puan, 180 gün fiili hizmet zammında 12 puan eklenecek. Kamu idarelerinden, vazife malullüğü ve ölüm sigortası için yüzde 5 ek prim alınacak.

Devlet, kurumun ay itibarıyla tahsil ettiği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası priminin dörtte biri oranında katkı yapacak. Devlet katkısı olarak hesaplanacak tutar, Hazine tarafından talep edilen tarihi takip eden 15 gün içinde kuruma ödenecek.

Sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmet sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulaması sonucu kurum nezdinde doğan alacakları, haciz, devir ve temlik edilemeyecek.

GERİ ÖDEMELERE ZAMAN SINIRLAMASI

Sağlık hizmeti sunucularına, tahakkuk etmiş alacaklarının yüzde 70'i ile yüzde 85'i arasındaki tutar, faturaların teslim tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde alacaklarından kesilmek üzere avans olarak ödenecek. 90 gün içinde de fatura ve belgelerin incelemesi tamamlandıktan sonra geri kalan tutar, sağlık hizmeti sunucularına verilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumuna 250 bin YTL'nin üzerinde prim borcu bulunan işverenlere yurtdışına çıkış yasağı getirilecek. Kurum alacağına karşılık teminat alınması, alacağın tecil edilmesi, yargı mercilerince alacağa ilişkin takibinin durdurulması durumunda yurt dışı çıkış

tahdidi, kaldırılacak.

KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE

Alt komisyonda kayıt dışı istihdamla mücadele için de düzenleme yapıldı. İşletmenin büyüklüğü, işçi sayısı gibi kriterler dikkate alınarak işveren, işçinin ücret, prim, ikramiye gibi tüm ödemelerini banka hesabına yatıracak. Bankaya yatırılmayan işçi alacakları, ödenmemiş

sayılacak. İşçi ücretlerinin bankalarda açılacak özel hesaplar aracılığıyla ödenmesinde işletim ücreti, havale, EFT ücreti gibi masraf alınmayacak. Bu konudaki diğer usul ve esaslar çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

ASGARİ İŞÇİLİK UYGULAMASI VE UZLAŞMA KOMİSYONU

İş yerlerinde asgari işçilik tutarı; yapılan işin niteliği, kullanılan teknoloji, iş yerinin büyüklüğü, benzer işletmelerde çalıştırılan sigortalı sayısı, ilgili meslek veya kamu kuruluşlarının görüşü gibi unsurlar dikkate alınarak hesaplanacak. Kamu idareleri, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar ile bankalar tarafından ihale mevzuatına göre yaptırılan işlerde, işveren tarafından yeterli işçilik bildirilip bildirilmediği, Kurumca araştırılacak. Yeterli işçiliğin bildirilmediği anlaşılırsa işverene, eksik bildirilen işçilik tutarı üzerinden hesaplanan prim tutarı, gecikme cezası ve gecikme zammı kesilecek.

Asgari işçilik oranlarının saptanması amacıyla kurum bünyesinde Asgari İşçilik Tespit Komisyonu kurulacak. Komisyonda işçi ve işveren konfederasyonları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden temsilciler de yer alacak.

İş yerlerinde yapılan asgari işçilik incelemesi sonucunda kesilen idari para cezalarında, işverenle uzlaşma yapılabilecek. Uzlaşmayla sigorta primlerinde en fazla yüzde 15 indirim yapılabilecek. Sigorta priminde yapılacak indirim konusunda uzlaşmaya varılması halinde de uygulanacak idari para cezası tutarında yüzde 20 indirim sağlanacak. İşveren, uzlaşılan prim ve uygulanacak idari para cezalarını, uzlaşma tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren 1 bir ay içinde kuruma ödeyecek.

BANKA SANDIKLARI SOSYAL GÜVENLİK KAPSAMINA ALINACAK

Alt Komisyonda, tasarıya kurumların yardımlaşma sandıklarıyla ilgili hükümler de eklendi. Buna göre; banka, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler, personeli için kurulmuş olan sandıklarının iştirakçileri ile malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasından aylık ve gelir bağlanmış olanlar ile bunların hak sahipleri, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 yıl içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilecek. Devir tarihi itibariyle iştirakçiler, sigortalı sayılacak.

'KOMİSYON SOSYAL GÜVENLİKTEKİ BOŞLUKLARI DOLDURDU'

Alt Komisyon Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan, sağlıkta ve emeklilik sigortasında vatandaşlar arasında hiçbir ayrım yapılmadığını ifade ederek, şunları kaydetti: 'Milletvekilleri dahil, tüm vatandaşlarımız genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Vatandaş hangi statüye sahip olacaksa, milletvekilleri de o statüde olacak. 2008 yılından sonra sisteme girenler, ister milletvekili, ister bakanlık müsteşarı, ister işçi, ister BAĞ-KUR'lu olsun, ne kadar prim öderse o kadar emekli maaşı alacak.'

Sağlıkta da milletvekili, fakir, zengin ayrımı yapılmadığını, herkesin genel sağlık sigortası kapsamına alındığını dile getiren Özcan 'Primini ödeyemeyenlerin primlerini devlet ödeyecek. Böylece insanlar arasında eşit statü oluşturuldu ve sistem adil hale getirildi. Alt komisyon sosyal güvenlikteki boşlukları doldurdu' diye konuştu.


Kaynak:Star Gazetesi


13.02.2008 13:49:00