slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

Tarih : 21.01.2008

>>Bizden Haberler 2" Şirketimiz ortaklarından YMM.Şükrü ŞENALP, Bağımsız Denetim Müdürü SMMM Cüneyt MORGÜL ve Denetçi SMMM Özge ÖĞRETEN"in katılımlarıyla Sakarya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının düzenlediği "ÖRNEK ÇÖZÜMLÜ VE UYGULAMALI BASELL ll "TFRS" konulu seminer 13.12.2007 tarihinde yapıldı.

Oda   Başkanımız  Selattin Çakırsoy, dönem sonu olması nedeni ile bütün yükün muhasebecilerin sırtında olduğunu söyleyerek, “Mükellef KDV ödemekten kaçıyor. Bu durumla mücadele edeceğiz” dedi.

Odamız Halil Kocacık toplantı salonunda düzenlenen seminerde oda üyelerimize, bankacılık sektöründe yeniden yapılandırma diye adlandırılan BASEL-II ile ilgili bilgiler verildi.

 Düzenlenen seminere oda yönetimi ve üyeler tam kadro katılırken, seminere konuşmacı olarak İstanbul Ulusal Bağımsız Denetim A.Ş.’den Yeminli Mali Müşavir Şükrü Şenalp ve Mali Müşavir Cüneyt Morgül ve Özge Öğreten katıldı. 

Oda Başkanımız Selattin Çakırsoy seminerde ilk olarak dönem sonu işlemleri, Envanter çalışmaları, Vergi İdaresi’nin çalışmaları ve şirketlerin asgari sermaye artırımlarını 31.12.2007 tarihine kadar tamamlamasının gerektiğini söyleyerek, “ 9–29 Ocak 2008’de vergi müfettişleri kontrollere çıkacak, bu yük bizim sırtımızda bunu bilmenizi isteriz. Dönem sonu gelmesi nedeni ile mükellef KDV ödemekten kaçıyor. Bu kişilerle mücadele edeceğiz” dedi. 

2009 yılından itibaren BASEL- II kriterlerinin devreye gireceğini söyleyerek, bankacılık sektörünü yeniden yapılandırma amacıyla oluşturulan BASEL- II ilkelerinin, bankaların kredi verme süreçlerini değiştireceklerdir.

2009 yılında uygulamaya geçecek bu değişiklere işletmelerin hazır olması gerektiğini söyleyen Çakırsoy, yeniliklerin bankalardan kredi kullanan işletmeler başta olmak üzere tüm işletmeleri doğrudan yâda dolaylı olarak etkilemesini bekliyoruz.

Günümüzde işletmelerin en büyük sorunları arasında; şeffaflık, kurumsal yönetim, kamuyu aydınlatma gibi  sorunlar vardır.  Böylece değerlendirme konuları finansal tablolar, şeffaflık, kurumsal yönetim, muhasebe standartları, denetim ve iç kontrol sistemi olacaktır. Elde edilen sonuca göre işletmelere not verilecektir. Bu notun yüksekliği işletmelerin bankalardan daha uygun şartlarda finansman sağlamalarını kolaylaştıracaktır” şeklinde konuştu.

 
 
/ / / / /