slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

Tarih : 18.01.2008

10+10 Soruda Asgari Geçim İndirimi...

Soru1.  Asgari geçim indiriminden kimler yararlanır"

 

Ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararlanabilecektir.


Ancak,


*Ücretleri diğer ücret kapsamında vergilendirilen hizmet erbabı,


*Ücret geliri elde etmeyen diğer gerçek kişiler,


*Başka bir kanun hükmü (3218 Serbest bölgeler k., 4490 Türk uluslararası gemi sicili k., 4691 Teknoloji geliştirme bölgeleri kanunu v.b.) uyarınca ücretlerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmayanlar,


*Dar mükellefiyet kapsamında ücret geliri elde edenler,


 yararlanamazlar.

 

Soru2.  Asgari geçim indirimi tutarı nasıl hesaplanır"

 

Asgarî geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarına;


* Mükellefin kendisi için % 50si,


*Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10u,


*Çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5’i


*Diğer çocuklar için % 5i


olmak üzere ücretlinin şahsi ve medeni durumu dikkate alınarak hesaplanan indirim oranlarının uygulanması sonucu bulunacak matrahın, gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine  karşılık gelen %15lik oranla çarpımı suretiyle bulunan tutarın 12’ye bölünmesi sonucu her aya isabet eden tutar hesaplanır. Hesaplanan bu tutar ise ödenecek vergiden mahsup edilir.

 

Soru3.  Asgari geçim indiriminde; aile fertlerinin, emekli maaşı olanların ve boşananların durumu nasıl dikkate alınacaktır"

 

 

Ücret geliri elde eden aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı,
*Emekli maaşı alanlar da çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul edilecek,
*Eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde çocuklar yalnızca sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dahil edilecek,
*Boşananlar için indirim tutarının hesabında, nafakasını sağladıkları çocuk sayısı dikkate alınacaktır.

 

Soru4.  Yıl içinde işyeri ve işvereni değişen ücretliler hangi tarihten itibaren asgari geçim indiriminden yararlanacaklardır"

 

Yıl içinde işyeri ve işvereni değişen ücretliler, yeni işyerlerinde veya işverenleri nezdinde çalışmaya başladıkları aydan itibaren asgari geçim indiriminden yaralanmaya devam edeceklerdir.

 

Soru5.  Sakatlık indiriminden faydalananlar için asgari geçim indirimi nasıl uygulanır"

 

Sakatlık indirimi bulunan ücretlinin gelir vergisi matrahı hesaplanırken sakatlık indirimi de mahsup edilecek, sakatlık indiriminin mahsubundan sonra kalan gelir vergisi matrahı üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarından da yıllık asgari geçim indirimi tutarının 1/12si mahsup edilecektir. Mahsup edilecek tutar, kalan gelir vergisi tutarını aşamayacak ve  asgari geçim indirimi farkı diğer dönemlerde de değerlendirilmeyecektir.

 

Soru6.  Yıllık Beyanname Veren Ücretlilerde Asgari Geçim İndiriminden nasıl yararlanır"

 

Gelir Vergisi Kanununun 95 inci maddesi gereği ücretlerinden vergi tevkifatı yapılmayan ve bu nedenle ücretlerini yıllık beyanname ile beyan etmek zorunda olan ücretlilerde asgari geçim indirimi, yıllık beyannamede  hesaplanan gelir vergisinin ücret gelirlerine isabet eden tutarından mahsup edilmesi suretiyle gerçekleştirilecektir.

 

Soru7.  Medeni durum ve çocuk sayısının değişmesi durumunda asgari geçim indirimi nasıl hesaplanır"

 

Ücretliler, medeni durumları ve çocuk sayıları ile eşinin iş ve gelir durumu hakkında "Aile Durumu Bildirimi" ile işverenlerine bildirimde bulunacaklardır. Durumlarında herhangi bir değişiklik olması halinde (evlenme, boşanma, ölüm, doğum vb.) bu değişiklikleri işverene bir ay içerisinde bildireceklerdir. Asgari geçim indirimi oranını etkileyen değişiklikler, söz konusu değişikliğin işverene bildirildiği tarih itibariyle uygulanacaktır.

 

 

Soru8.Asgari geçim indirimi maaşıma kaç YTL uygulanacaktır"

 Medeni Durum

Aylık Asgari Geçim İndirimi Tutarı *

Bekar

45.63

Evli eşi çalışan

45.63

Evli eşi çalışan 1 çocuk

52.47

Evli eşi çalışan 2 çocuk

59.32

Evli eşi çalışan 3 çocuk

63.88

Evli eşi çalışan 4 çocuk

68.45

Evli eşi çalışmayan

54.76

Evli eşi çalışmayan 1 çocuk

61.60

Evli eşi çalışmayan 2 çocuk

68.45

Evli eşi çalışmayan 3 çocuk

73.01

Evli eşi çalışmayan 4 çocuk

77.57

 

Soru9.Şirket ortakları aldıkları ücret veya ücretler için asgari geçim indiriminden yararlanabilir mi"

 

Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesi kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenler, örneğin sosyal güvenlik destekleme primi ödemek suretiyle çalışanlar ile kurumların yönetiminde görevli olanlar da genel hükümlere göre asgari geçim indiriminden yararlanacaklardır.

 

Gelir vergisi kanunu 61/4.

 

Yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;

 

Soru10.Birden fazla şirketinden ücret alan şirket ortaklarının asgari geçim indiriminden yararlanma sıralaması nasıl olacaktır"

 

(265 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği 10.1)

Aynı zamanda birden fazla işverenden ücret alınması halinde, asgari geçim indirimi uygulaması, en yüksek ücretin elde edildiği işveren tarafından gerçekleştirilecektir.

 

Ücretliler medeni durumu ve çocuk sayısı hakkında bildirimlerini, en yüksek ücret geliri elde ettikleri işverene vererek uygulamanın ilgili işverence yerine getirilmesini sağlayacaklardır.

 

 En yüksek ücretin hangi işverenden alınacağının belli olmaması halinde, indirimden yaralanacağı işvereni ücretli kendisi belirleyecektir. Ücretlinin aynı anda birden fazla işverenden dolayı asgari geçim indiriminden faydalandığının tespiti halinde; oluşan vergi

 ziyaı, ücretliden cezalı olarak tahsil edilecektir.

 

+10 Soru ve Cevap

 

 

Soru 11. 31/12/2007 tarihine kadar peşin olarak tahakkuk eden ve ödenen ücretlerden dolayı asgari geçim indiriminden yararlanılabilir mi"

 

Peşin olarak ödenen ücretler, asgari geçim indirimi uygulaması yönünden, nakden veya hesaben ödemenin yapıldığı dönemin geliri sayılacaktır. Örneğin, 01/01/2008 tarihinden önceki dönemde ücretlerin peşin olarak ödenmesi nedeniyle, bu tarihten sonraki döneme isabet eden ücret gelirleri, tahakkuk esasının geçerliliği nedeniyle, 01/01/2008 tarihinden önce elde edilmiş sayıldığından söz konusu ücretler için asgari geçim indirimi uygulanmayacaktır.

 

Soru 12. Ticaret veya serbest meslek erbabı olan ancak ücret geliri olmayan eşten dolayı asgari geçim indiriminden yararlanılabilir mi"

 

Sadece ücret geliri elde eden eş, “çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş” kapsamında değerlendirilmeyecektir. Bunlar dışındakiler ise çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş kapsamında değerlendirilecek olup, münhasıran emekli maaşı alanlar da çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul edilecektir.

Ticaret veya serbest meslek erbabı olan ancak ücret geliri olmayan eşten dolayı asgari geçim indiriminden yararlanılabilir.

 

Soru 13. Net ücret üzerinden anlaşılması durumunda asgari geçim indiriminden yararlanılabilir mi"

 

Net ücret üzerinden anlaşmak suretiyle çalışanlar da asgari geçim indiriminden yaralanacak olup, hesaplanan vergiden mahsup edilen asgari geçim indirimi tutarları net ücretleri ile birlikte ücretliye ödenmesi gerekmektedir.

 

Soru 14. 2007 yılında alınan ücretlerden dolayı asgari geçim indiriminden yararlanılabilir mi"

 

Asgari Geçim İndirimi 5615 sayılı kanunun 2.maddesiyle değişik 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 32.maddesinde düzenlenmiş olup, 01/01/2008 tarihinden itibaren elde edilecek gelirlere uygulanacağından 2007 yılında elde edilen ücretlerden dolayı asgari geçim indiriminden yararlanılması mümkün değildir.

 

Soru 15. Ücretlilerin asgari geçim indirimine ilişkin “Aile Durumu Bildirimi”ni nereye verecekleri.

 

Ücretliler, medeni durumları ve çocuk sayıları ile eşinin iş ve gelir durumu hakkında Tebliğ ekinde yer alan “Aile Durumu Bildirimi” ile işverenlerine bildirimde bulunacaklardır.

 

Aynı zamanda birden fazla işverenden ücret alınması halinde, asgari geçim indirimi uygulaması, en yüksek ücretin elde edildiği işveren tarafından gerçekleştirilecektir.

 

Ücretliler medeni durumu ve çocuk sayısı hakkında bildirimlerini, en yüksek ücret geliri elde ettikleri işverene vererek uygulamanın ilgili işverence yerine getirilmesini sağlayacaklardır. En yüksek ücretin hangi işverenden alınacağının belli olmaması halinde, indirimden yaralanacağı işvereni ücretli kendisi belirleyecektir.

 

Soru 16. İşverenlerce ücretlilerden Aile Durumu Bildirimi ekinde vukuatlı nüfus kayıt örneği istenilip istenilmeyeceği.

 

Ücretliler, medeni durumları ve çocuk sayıları ile eşinin iş ve gelir durumu hakkında Tebliğ ekinde yer alan “Aile Durumu Bildirimi” ile işverenlerine bildirimde bulunacak olup, (aksi tespit edilmediği sürece) ücretlinin beyanı yeterli olacaktır.

 

Soru17. 18 yaşından büyük, çalışmayan ve öğrenim görmeyen çocuklardan dolayı asgari geçim indiriminden yararlanılabilinir mi"

 

Asgari geçim indirimi uygulamasında “çocuk” tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları ifade etmekte olup, kız veya erkek çocuk ayrımı yapılmamıştır. Dolayısıyla, 18 yaşından büyük, çalışmayan ve öğrenim görmeyen çocuklardan dolayı asgari geçim indiriminden yararlanılamaz.

 

Soru 18. Üniversitede öğrenim gören (Örgün öğretim veya Açıköğretim) ve 25 yaşın altında olan çocuklar dolayısıyla asgari geçim indiriminden yararlanılabilir mi"

 

Asgari geçim indirimi uygulamasında “çocuk” tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları ifade etmekte olup, üniversitede öğrenim gören ve 25 yaşın altında olan çocuklardan dolayı asgari geçim indiriminden yararlanılması mümkündür.

 

Soru19. Konutlarda kapıcı olarak çalışanların asgari geçim indiriminden faydalanmaları mümkün mü"

 

Ücretleri Gelir Vergisi Kanunu’nun 23’üncü maddesinin 6’ncı bendi hükmü uyarınca gelir vergisinden istisna edilen kapıcıların, asgari geçim indirimi uygulamasından yararlanmaları mümkün değildir.

 

Soru 20. Aile bildirimi ne zamana kadar yapılmalı, süresinde bildirim yapılmadığı takdirde ne gibi bir uygulama olacağı, süresinden sonra bildirimde bulunulup bulunulamayacağı ile bu durumda asgari geçim indiriminden hangi tarihten itibaren yaralanılmaya başlanılır"

 

Ücretlilerin, asgari geçim indiriminden yararlanmaya başlamadan önce medeni durumları, çocuk sayıları ile eşinin iş ve gelir durumları hakkında “Aile Durumu Bildirimi” ile işverenlerine bildirimde bulunmaları gerekmektedir.

 

Aile durumu bildiriminde bulunmayanlar asgari geçim indiriminden yararlanamaya başlayamazlar

Süresinden sonra aile bildiriminde bulunanlar ise, bildirimde bulundukları tarihten itibaren yararlanabileceklerdir.

 

Diğer taraftan;

*Durumlarında herhangi bir değişiklik olan ücretliler de (evlenme, boşanma, ölüm, doğum vb.) bu değişiklikleri işverene bir ay içerisinde bildireceklerdir.

*Asgari geçim indirimi oranını etkileyen değişiklikler, söz konusu değişikliğin işverene bildirildiği tarih itibariyle uygulanacaktır.