slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

Tarih : 14.01.2008

(Hatırlatma) 2007 yılına ilişkin yevmiye defterlerinin ara ve kapanış tasdiklerinde son gün 31 Ocak 2008 ..

 

DEFTER TASDİK MAKAMI

 

VUK’na göre, defterler, işyerinin, işyeri olmayanlar için ikametgahın bulunduğu yerdeki noter veya noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar, menkul kıymet ve kambiyo borsasındaki acenteler için borsa komiserliği tarafından tasdik olunur. Aynı ilke TTK’nda da benimsenmiştir. Ancak, 2499 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeler sonucunda, Sermaye Piyasası Kurulu’nun ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın kurulmasına bağlı olarak Borsa Komiserliği’nin defter tasdiki söz konusu olmayacağı için, borsa komisyoncuları ve aracı kurumların defterlerini notere tasdik ettirmeleri gerekmektedir. Serbest bölgelerde faaliyet gösterenlerin bu bölgelerdeki faaliyetleri için tutacakları defterler ise serbest bölge müdürlüklerince onaylanır.

 

Tasdik makamı, bu Kanun’a göre tasdike getirilen defterleri sosyal güvenlik ile ilgili kuruluşların mevzuat hükümlerine bağlı kalmaksızın tasdik eder. Ayrıca, 17.06.2003 tarihinden bu yana ticari defterlerin, anonim ve limited şirketlerin kuruluş aşamasında, şirket merkezinin bulunduğu yer ticaret sicili memuru veya noter tarafından tasdik edilme imkanı da bulunmaktadır.

 

Not: 23.07.2004 gün ve 25531 sayılı Resmi Gazete de ilan edilerek yürürlüğe giren 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile il mülki sınırının, Büyükşehir Belediyesi sınırı olarak kabul edilmesi sonucunda ve Noterler Birliğinin 22.12.2004 tarih ve 54 Genelgesinde de açıklandığı üzere İstanbul ve Kocaeli İllerinde büyükşehir belediyesi sınırları il mülki sınırı olarak belirlenmiş olup, bu illerdeki büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren işletmelerin, faaliyette bulunulan ilçe noterinden başka il mülki sınırları içinde yer alan başka bir Notere de tasdik yaptırabilme olanağı tanınmıştır.

 

 

DEFTER TASDİK ZAMANLARI

 

Vergi Usul Kanunu’na Göre

 

·          Ara Tasdik

 

Defterlerini ertesi yılda da kullanmak isteyenler Ocak ayı içinde, hesap dönemleri Maliye Bakanlığı’nca tespit olunanlar ise, bu dönemin ilk ayı içinde tasdiki yeniletmek zorundadırlar. Aynı defteri ertesi yılda kullanmak isteyenlerin tasdiki yeniletmemeleri (ara tasdiki yaptırmamaları) birinci derecede usulsüzlük cezasını ve re’sen takdiri gerektirir.(VUK.222)

 

Türk Ticaret Kanunu’na Göre

 

·          Kapanış Tasdiki

 
Türk Ticaret Kanunu’na göre tacir sıfatına sahip gerçek ve tüzel kişiler tarafından bilanço ya da işletme hesabı esasına göre tutulan defterlerin hem açılış hem de kapanış tasdiki zorunludur.

 

Türk Ticaret Kanununun “Çeşitli Defterler” “l. Yevmiye” başlıklı 70’nci maddesi’nin son fıkrasına göre;

 

 Yevmiye defterinin, yeni yılın en geç Ocak ayı sonuna kadar notere gösterilip son işlemin altına noterce “görülmüştür” şerhi yazılarak mühürlenip tasdik edilmesi gerektirmektedir.

 

Yine Türk Ticaret Kanununun “Çeşitli Defterler “lll. Envanter Defteri” “l. Umumi olarak” başlıklı 72’nci maddesinin üçüncü fıkrası ve 70’nci maddenin son fıkrasına göre;

 

 Envanter defterinin de en geç Mart ayı sonuna kadar tamamlanarak notere gösterilmesi ve aynen yevmiye defterinde olduğu gibi tasdik ettirilmesi gerekmektedir.

 

Vergi Usul Kanununda ticari defterlerin kapanış tasdiklerinin yaptırılması gerektiğine dair herhangi bir hüküm yer almamıştır. Bu nedenle kapanış tasdikinin yaptırılmaması VUK yönünden re’sen takdir nedeni sayılmamaktadır. Buna karşılık Ticaret Kanunu açısından kapanış tasdiki yaptırılmayan defter mahkemede delil olarak ispat gücünü yitirmiş olmaktadır.

 

 Sonuç olarak;

 

2007 yılına ilişkin yevmiye defterlerinin 31 Ocak 2008 ve envanter defterlerinin de 31 Mart 2008 mesai saati bitimine kadar notere ibraz edilerek kapanış tasdiklerinin yaptırılması gerektiğini önemle hatırlatmak isteriz.