slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

Tarih : 29.07.2008

1 Kasım 2008 tarihinden itibaren Konut ve İşyeri kiralama işlemlerinde tahsilat ve ödemeler bankalar aracılığıyla yapılacaktır...

Sirküler (2008/043)                                                                                      İstanbul 29.07.2008

 

Konu:

 

1.      268 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

§          Kira Tahsilat ve  Ödemelerinde Tevsik Zorunluluğu

 

01.11.2008 tarihinden itibaren konut ve işyeri kira ödemelerinde, kiraya verenler tarafından yapılan tahsilatlar ile kiracılar tarafından yapılacak ödemelerin tevsiki zorunlu hale getirilmiştir.

 

Tevsik zorunluluğu;

 

Konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerindeki kira ödemelerini ve tahsilatlarını, İşyerlerinde ise kira tutarına bakılmaksızın kira ödemelerinin ve tahsilatlarının tamamını kapsamaktadır.

 

Yukarıda yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere;

 

Konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, işyerlerinde ise işyerini kiraya verenler ile kiracıların kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini, banka veya PTT tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri gerekmektedir.

 

Banka veya PTT aracılığıyla yapılan para yatırma, havale, çek, kredi kartı ve internet bankacılığı kullanılarak yapılan tahsilat ve ödemeler tevsik edici belge niteliğindedir.”

 

§          Tevsik Zorunluluğu Kapsamında Olmayan Kira Tahsilat ve Ödemeleri

 

Her bir konut için aylık tutarı 500 YTL' nin altında olan konut kira geliri ile mahkeme ve icra yoluyla yapılan konut ve işyeri kira gelirine ilişkin tahsilatlar ve ödemeler tevsik zorunluluğu kapsamında olmayıp nakit olarak yapılabilecektir.

 

§          Ceza Uygulaması

 

Tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355. maddesi uyarınca her bir işlem için ayrı ayrı olmak üzere özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

 

Örnek :

 

Bayan (B)'ye ait olan ve 2008 yılına ilişkin aylık 450'şer YTL kira geliri bulunan üç adet işyeri için kiracılar tarafından 250'şer YTL'lik kısım banka aracılığıyla, kalan tutarlar ise elden nakit olarak ödenmiştir. İşyerlerini kiralayan mükelleflerden biri birinci sınıf tüccar, diğerleri serbest meslek erbabı olarak faaliyette bulunmakta olup Bayan (B)'nin gelir vergisine ilişkin başka bir faaliyeti yoktur.

 

Bu durumun tespit edilmesi halinde Bayan (B) ile kiracı mükellefler adına, üç işyeri için elden yapılan tahsilat ve ödeme işleminin her biri için ayrı ayrı, Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinde belirlenen ceza tutarından az olmamak üzere özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Elden yapılan tahsilat ve ödemelerin %5'inin asgari ceza tutarının altında kalması halinde ise her bir işlem için asgari ceza tutarı kadar ceza kesilmesi gerekmektedir.

 

 

 Saygılarımızla,