slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

Tarih : 21.07.2008

Gayrimenkul alım-satımlarında, gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden tapu harcı alınacaktır...

Sirküler (2008/040)                                                                                      İstanbul 17.07.2008

 

Konu:

 

1.      56 Seri No.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Bu Tebliğ, Harçlar Kanunu uygulamasına ilişkin olarak 5766 sayılı Kanunla getirilen düzenlemelere yönelik açıklamaları içermekte olup özeti aşağıdaki gibidir:

 

§          Gayrimenkul alım-satımlarında, gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden tapu harcı alınacaktır.

 

6/6/2008 tarihinden itibaren, yapılacak gayrimenkul devir ve iktisaplarında gerçek alım-satım bedelinin tapu işlemine yansıtılmadığının tespit edilmesi halinde, alıcı ve satıcı adına cezalı tarhiyat yapılacaktır.

 

Tapuda işlem yapıldıktan sonra, harcın gerçek alım-satım bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden beyan edilip ödendiğinin tespiti halinde, aradaki farka isabet eden harç, %25 oranında vergi ziyaı cezası ile birlikte tahsil edilecektir.

 

Örnek: (A) şahsı, elinde bulunan gayrimenkulü (B) şahsına 12/6/2008 tarihinde 100.000 YTL karşılığında satmıştır. Söz konusu gayrimenkulün emlak vergisi değeri 40.000 YTL dir. Taraflar, tapuda alım-satım bedelini 70.000 YTL olarak beyan ederek, bu tutar üzerinden tapu harcı ödemişlerdir.

 

Yapılan işlemin tapu harcı uygulaması açısından değerlendirilmesi:

 

Alım-satım işlemi için beyan edilmiş olan 70.000 YTL, emlak vergisi değerinin üzerinde olmakla birlikte, gerçek alım-satım bedeli olmadığından, gerçek alım-satım bedeli idarece tespit edilerek aradaki fark matrah (100.000 YTL - 70.000 YTL =30.000 YTL) üzerinden alıcı ve satıcı adına cezalı harç tarhiyatı yapılacaktır.

 

§          Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinde yapılan değişiklik

 

5766 Sayılı Kanunla Harçlar Kanunun 123 üncü maddesinde yapılan değişiklik sonucu kredi kullanımlarında uygulanan harç istisnasının, bu kredilerin geri ödenmesi sırasında ortaya çıkabilecek icra işlemleri için ödenmesi gereken yargı harçlarını da kapsadığı hüküm altına alınmıştır. Söz konusu değişiklik sonucu bu konuda icra dairelerinde yaşanan tereddütler ortadan kaldırılmıştır.

 

Eski Şekli

Yeni Şekli

Harçlar Kanununun Madde 123

…Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (Bu kooperatifler ile Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma Anonim Şirketi tarafından bankalardan kullandırılacak krediler için verilecek kefaletler dahil) bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin işlemler harca tabi tutulmaz.

Harçlar Kanununun Madde 123

…Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (Bu kooperatifler ile Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma Anonim Şirketi tarafından bankalardan kullandırılacak krediler için verilecek kefaletler dahil) bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin işlemler bu Kanunda yazılı harçlardan müstesnadır.

 

§         Adli Ve İdari Yargıya İlişkin Temyiz Ve İtiraz Başvuruları Harç Kapsamına Alınmıştır.

 

Yapılan düzenleme ile, daha önce 492 sayılı Harçlar Kanununda yer almayan adli ve idari yargıya ilişkin temyiz ve itiraz başvuruları harç kapsamına alınmıştır.

 

 

Adli Ve İdari Yargıya İlişkin Temyiz Ve İtiraz Başvuruları Harçları:

 

Yargıtay ve Danıştay’a yapılacak temyiz başvurularında

60 YTL

Yürütmenin durdurulmasına ilişkin itirazlar dahil olmak üzere  Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemelerine itirazen yapılacak başvurularda

40 YTL

Ağır Ceza Mahkemelerine itirazen yapılacak başvurularda

30 YTL

 Danıştay’a temyiz başvurularında

60 YTL

 Bölge İdare Mahkemesine itirazen yapılan başvurularda

40 YTL

 

Transfer Fiyatlandırması İle İlgili Yöntem Belirleme Anlaşması Harçları:

 

1- Başvuru harcı

25.000 YTL

2- Yenileme harcı

                                                                           20.000 YTL