- Duyurular
-
Maliyeden 2008 hedefleri...
Tarih : 24.12.2007
Maliyeden 2008 hedefleri...
ANKARA (A.A) - Türkan Al - Maliye Bakanlığı, 2008 yılında gümrük gelirlerinin elektronik para kartlarıyla tahsil edileceğini, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla hedef mükellefler için yıllık liste hazırlanacağını, devletten alacaklı hale gelmiş kişilere borç ödemelerinin de 7 günde tamamlanacağını bildirdi.
Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu uyarınca, bütün kamu kuruluşlarının yeni yıla girerken yapacaklarını, yıl sonunda da yaptıklarını ve yapamadıklarını ortaya koyacak olan Performans Sistemi, Bakanlık düzeyinde ilk olarak Maliye Bakanlığı tarafından uygulamaya konuluyor.
AA muhabirinin Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kesikten aldığı bilgiye göre, her kamu kuruluşunun yaptıkları ve yapamadıkları işlere göre yıl sonlarında Karne alacağı yeni sistem, Maliye Bakanlığında takvimden 1 yıl önce hayata geçirilecek.
Bu amaçla Maliyede öncelikle 9 adet stratejik amaç, 27 adet de stratejik hedef belirlendi. Daha sonra da Bakanlık bünyesindeki her birimin katkısıyla 202 adet performans hedefi tespit edildi.
2008DE NEYİ, NASIL YAPACAKLAR"
Sokaktaki vatandaşı da doğrudan ilgilendiren bu hedefler, 2008 Yılı Maliye Bakanlığı Performans Tasarısında toplandı.
Tasarının önsözünde yeni düzenlemeye ilişkin görüşlerini açıklayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, AK Parti Hükümetinin 2. icraat döneminde kamu harcamalarının kalitesinin artması yönünden önemli adımlar atılacağını bildirdi.
Bunun en önemli yollarından birinin Performans Esaslı Bütçelemeye geçmek olduğunu kaydeden Unakıtan, Performans esaslı bütçe, sonuç odaklı bir anlayışın yanında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve bütçe hakkının çok daha ileri düzeyde tecelli etmesi gibi yeni mali yönetim anlayışının temel ilkelerinin gerçekleşmesini de sağlamaktadır değerlendirmesinde bulundu.
Maliye Bakanlığının Performans Esaslı Bütçe Tasarısında 2008 için öngörülen hedeflerden bazıları şöyle:
-Tek bir orta vadeli bütçe politika belgesi temelinde çok yıllı bütçeleme anlayışı yerleştirilecek.
-Harcama politikası ve gelir bütçesi analizi yapılacak. 2009dan itibaren de bulgular, kamuoyu ile paylaşılmaya başlanacak. Oluşturulan politika analiz kapasitesi, 2010 yılına kadar diğer sektörlere de uygulanacak.
KAMU PERSONEL REFORMU
-Kamu personelinin mali ve sosyal haklarına ilişkin mevcut sorunlar ile şikayetleri ortadan kaldıracak ve personel istihdamında verimliliği ön plana çıkaracak düzenlemeleri içerecek kanun taslağı hazırlanacak.
Söz konusu tasarıda, bütçe imkanlarının elverdiği ölçüler ve süreçlerin de gözönünde tutulması suretiyle, ücret adaletsizliklerini giderecek, kamu hizmetlerinde etkinlik ve verimliliği artırmaya yardımcı olacak düzenlemelerin yapılması hedeflenmektedir.
-Aynı kapsamda yürütülmekte olan norm kadro çalışması, belli bir takvim çerçevesinde pilot idarelerde tamamlanmakta olan ön değerlendirmeler ile kamudaki yeniden yapılanma süreci gözönünde bulundurularak, nihai aşamaya taşınacak.
VERGİ POLİTİKALARI
-Kamu gelirlerinin toplanmasında verimliliği ve etkinliği artırmaya ve vergi yükünün adil dağılımını sağlamaya yönelik gelir politikaları geliştirilecek.
Optimal vergi hasılatının sağlanması, vergi yükünün gelir grupları arasında adil dağılımı, ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi ve sosyal adalet ilkelerine uygun gelir bölüşümünün sağlanması, gelir politikalarının temel hedefidir.
-Maliye Bakanlığı, 2008 yılında vergi yükü, gelir dağılımı ve gelir tahminlerine yönelik genel ve sektörel analizler ile gelir bütçesi analizi yapacak.
Yapılan düzenlemelerin vergi sistemindeki yansımalarını takip edebilmek amacıyla, her yıl genel gelir vergisi ve kurumlar vergisi analiz raporu düzenlenecek. Bu raporlar, vergi sisteminde yapılan düzenlemelerin getireceği etkilerin ve ekonomik yansımaların görülmesine yardımcı olacak. Raporda gelir vergisinin tahakkuk ve tahsilat miktarlarından yola çıkılarak, verginin toplam vergi gelirleri ve GSMH içindeki payı, vergi hasılatının mükellefler arasındaki dağılımı ile mükellef sayıları ortaya konulacak.
KDV ve ÖTVye ilişkin raporlar da hazırlanacak.
KAYNAK KULLANIMINDA RİSKLİ ALANLAR
-Kamu gelirleri dahil, kamu kaynaklarının kullanılmasında riskli alanlar tespit edilecek ve bu alanlarda risk, etkinlik ve verimlilik analizleri yapılacak, sonuçlar raporlanacak. Suç sayılan eylem ve işlemleri görülenler hakkında inceleme ve soruşturma yapılacak. Tespit edilen kamu zararının tahsiline ilişkin yasal presedür başlatılacak.
-2008 sonuna kadar muhasebe verileri aracılığıyla riskli alanları belirleyecek bilgisayar destekli kayıt kontrol sistemleri oluşturulacak.
-Devletin sahip olduğu taşınmazlar, ekonomik ve sosyal amaç ve önceliklere uygun şekilde değerlendirilerek, elde edilen katma değer artırılacak.
-Çarpık kentleşme ve konut sorununun çözümüne yönelik talepler daha hızlı karşılanacak.
-Kamudaki müşteri ve çalışanların memnuniyet oranı bir önceki yıla göre yüzde 2 artırılacak.
Bu kapsamda hedef müşteri olan mükelleflerin Bakanlığa yapmış oldukları ihbar ve şikayetleri daha kolay ve hızla yapabilmeleri ve sonuçların elektronik ortamda geri bildirilmesi sağlanacak.
-Devletten alacaklı duruma gelmiş gerçek ve tüzel kişilerin mahkeme harç ve giderleri ile ilama bağlı borçları en kısa sürede ödenecek. Halen 12-13 gün süren ödemeye ilişkin süreç, 7 güne düşürülecek.
-İşlemleri elektronik ortamda gerçekleştirecek sistemler geliştirilecek.
-Taşınmazlarla ilgili tüm işlemlerin bilgisayar destekli olarak yapılması sağlanacak.
GÜMRÜKTE NAKİT DÖNEMİNE SON
-Maliye ile Gümrük Müsteşarlığınca yürütülen ortak bir çalışmayla, gümrük gelirlerinin elektronik para kartları ile tahsilatı sağlanacak.
Gümrük gelirleri tahsilatında nakit tahsilatı ortadan kaldıracak uygulama ile ilgili banka bilgi sistemi, Gümrük Müsteşarlığı Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri Sistemi (BİLGE) ve Maliye Say2000 sistemi arasında entegrasyon sağlanarak, işlemlerin en güvenli ve hızlı şekilde devlet hesaplarına geçmesi, gümrük beyannamelerinin daha hızlı ve güvenli şekilde kapatılması, tahsilatın çalınma ve kaybolma tehlikesi olmadan kamu hesaplarına intikali sağlanmış olacak.
-Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamında yer alan idarelerin personel giderleri ile Sosyal Güvenlik Kurumlarına devlet primi giderlerine ilişkin ödeneklerin hesaplanmasında kullanılan kamu personelinin mali ve sosyal haklarına ilişkin veriler, ilgili idarelerle Maliye e-bütçe sistemi arasında oluşturulacak entegrasyon sayesinde elde edilecek.
-2008 sonuna kadar e-devlet kapısına dahil olunacak.
-Kamu personelinin mali ve sosyal haklarına ilişkin verilerin yüzde 80i elektronik ortamdan temin edilecek.
-İhtilafların yargı öncesi çözümü artırılacak. Tüm davaya veya icraya konu olabilecek ya da konu olmuş uyuşmazlıklarda, menfaat görüldüğü takdirde sulh yoluyla çözüm sağlanacak. Maddi ve hukuki sebeplerin bulunması halinde dava açılmasından veya icra takibi yapılmasından vazgeçilebilecek. Dava ve icraya intikal eden durumlarda yargı öncesi hazırlık süreci iyileştirilecek.
İllerdeki Hazine avukatlarının görevlendirilmesi suretiyle, her ilçede Hazine avukatı vasıtasıyla dava takibi sağlanacak.
SUÇ EKONOMİSİ, YOLSUZLUK VE KAYIT DIŞI
-Suç gelirlerinin aklanmasını ve terörizmin finansmanını azaltmaya yönelik önleyici ve mücadele edici mekanizmalar kurulacak.
-2007 için karapara aklama ve terörün finansmanı konularında bir tipoloji hazırlanacak ve uluslararası kuruluşlarla paylaşılacak. 2008de savcılıklara suç duyurusunda bulunulan dosyaların da yüzde 10u tipoloji haline getirilerek, yayınlanacak. İncelemelerin görevlendirme tarihinden itibaren 12 ayda sonuçlandırılması için gerekli işlemler yapılacak.
-Kayıt dışı ekonominin oranı her yıl 2 puan düşürülecek. Maliye Teftiş Kurulu ve Hesap Uzmanları Kurulunun aktif iş gücünün en az yarısı, hedef mükelleflerin incelenmesine tahsis edilecek. Hedef mükellefler listesinin revize edilmesi suretiyle 1 adet yıllık hedef mükellef listesi oluşturulacak.