slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Sirküler ( 2017 / 80 ) İstanbul, 21.07.2017

Sayın Müşterilerimiz,

 

Değerli Meslektaşlar,

 

Konu: İş Kazasına Uğrayan Sigortalılar İçin Düzenlenen Ek APHB’de Faydalanılan Asgari Ücret Desteği Hakkında Genel Yazı Yayımlanmıştır.

 

İş kazasına uğranılan an itibariyle işverenlerce sosyal sigorta yükümlülüklerinin yerine getirilmiş olması şartıyla iş kazasına uğranılan gün için sonradan verilen günlü ve kazançlı aylık prim ve hizmet belgelerine istinaden işverenlerin kayıt dışı sigortalı çalıştırdıklarının kabul edilmeyerek işverenlerin yararlanmakta oldukları asgari ücret desteğinin durdurulmaması ve yararlanmış oldukları asgari ücret destek tutarlarının geri alınmaması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu buna ilişkin 14.07.2017 tarih 8925159 sayılı genel yazı yayımlanmıştır.

 

Buna göre; İş kazası geçirilen gün için mükelleflerin veya Meslektaşlarımızın dikkat etmesi gereken husus; Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişlerince düzenlenen raporlarda, iş kazası geçirilen gün için 1 günlük günlü ve kazançlı ek aylık prim hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi talep edilmektedir. Bu durum iş kazasına uğranılan an itibariyle işverenlerce sosyal sigorta yükümlülüklerinin yerine getirilmiş olması şartıyla asgari ücret desteğinde veya diğer teşviklerden yararlanma konusunda şimdilik bir sorun yaratmamasına rağmen, mükelleflerin, aylık prim hizmet belgesinin süresinden verilmemesinden ve işyeri kayıtlarının geçersiz sayılmasından kaynaklanan idari para cezalarına maruz kalmamaları için, kazanın geçirildiği gün, kazalı sigortalının süresi içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekmektedir.

 

Bahse konu Genel yazı metnine Sirkülerimiz ekinde yer verilmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

ULUSAL BAĞIMSIZ DENETİM VE

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

 

Registered Firm of US PCAOB “Public Company Accounting Oversight Board”

Member of Russell Bedford International – a global network of independent professional services firms



Ek dosyayı indirmek için tıklayınız.