slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Sirküler ( 2020 / 101 ) İstanbul, 20.04.2020

Sayın Müşterilerimiz,

 

Değerli Meslektaşlar,

 

Konu: T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı İdari Yapılanmasında Bazı Değişiklikler Yapılarak Mükellefler Hakları Kurulu Kurulmuştur.

 

18.04.2020 tarih ve 31103 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 60 nolu “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” ile Hazine ve Maliye Bakanlığı teşkilatında köklü değişiklikler gerçekleştirilmiştir.

 

60 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı idari yapılanmasında değişikliğe gidildi.

 

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde Risk Analizi Genel Müdürlüğü kuruldu.
  • Vergi kayıp ve kaçağı ile kayıt dışı ekonomik faaliyetleri tespit etmek ve bunları önlemek amacıyla risk analizi yapmak, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevleri arasında sayıldı.
  • Vergi Denetim Kurulunun organizasyon yapısı değiştirilerek grup başkanlıkları kaldırıldı; Kurula verilen görevlerin yerine getirilmesinde, sektörel ve fonksiyonel uzmanlaşma ile iş bölümünün sağlanması amacıyla uygun görülen yerlerde Bakan onayı ile doğrudan Başkanlığa bağlı olmak üzere; Denetim Daire Başkanlığı, Vergi Kaçakçılığı Denetim Daire Başkanlığı, Vergi İadeleri Denetim Daire Başkanlığı, Sektörel Denetim Daire Başkanlığı kurulabilecektir.
  • Vergi Müfettişlerinin (Vergi Başmüfettişi, Vergi Müfettişi ve Vergi Müfettiş Yardımcısı) görev yapacakları daire başkanlıklarının belirlenmesine ve değiştirilmesine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecektir.
  • Vergi inceleme görevlerinin yürütülmesinde uygulama birliğini sağlamak ve mevzuat hükümlerinin uygulanmasına ilişkin ortaya çıkan tereddütlü hususları gidermek amacıyla Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına görüş bildirmek üzere Danışma Komisyonu kurulabileceği belirtildi. Danışma Komisyonunun oluşturulması ile çalışma usul ve esasları yönetmelikle belirlenecektir.
  • Mükellef haklarının korunmasına yönelik temel ilke ve kuralları belirlemek, bu ilke ve kuralların benimsenmesi ve uygulanmasını sağlamak, mükellef haklarına yönelik başvuruları değerlendirmek ve Bakanlığa önerilerde bulunmak üzere Mükellef Hakları Kurulu kuruldu. Mükellef Hakları Kurulunun oluşumu, üyelerin seçimi, görevlendirilmesi ve görev süreleri ile çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenecektir.

 

Bahse konu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Sirkülerimiz ekinde sunulmuştur.

 

Saygılarımızla.

 

ULUSAL BAĞIMSIZ DENETİM VE

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

 

Registered Firm of US PCAOB “Public Company Accounting Oversight Board”

Member of Russell Bedford International – a global network of independent professional services firms



Ek dosyayı indirmek için tıklayınız.