slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Sirküler ( 2020 / 52 ) İstanbul, 26.02.2020

Sayın Müşterilerimiz,

 

Değerli Meslektaşlar,

 

Konu: Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Kararda, Raporlama ve Belgelendirme Yükümlülüklerini İçeren Değişiklikler Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı Yayımlanmıştır.

 

25.02.2020 tarih ve 31050 sayılı Resmi Gazetede 2151 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı yayımlanmıştır. Anılan Karar ile; 2007 / 12888 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Kararın bazı maddeleri yeniden düzenlenmiş, bazı maddelerine çeşitli ilaveler ile kararın bazı maddelerinde fıkra değişiklikleri yapılmıştır.

 

Karar ile;

  • Transfer fiyatlandırmasında, ilişkinin doğrudan veya dolaylı olarak ortaklık kanalıyla oluştuğu durumlarda, örtülü kazanç dağıtımı kapsamında değerlendirme yapılması için, en az %10 oranında ortaklık, oy veya kar payı hakkının olması şartı aranacağı ve ilişkili kişiler açısından bu oranların topluca dikkate alınacağı yönündeki kanuni düzenleme Karar’a yansıtılmıştır.
  • Peşin fiyatlandırma anlaşmalarına ilişkin süre beş yıla çıkartılmış, anlaşmanın yenilenmesi talebi ile ilgili olarak mükellefin İdareye başvuru süresinin ise mevcut anlaşmanın bitiminden 6 ay öncesine kadar yapılabilmesi sağlanmıştır.
  • Transfer fiyatlandırmasına ilişkin belgelendirme yükümlülüğünün kapsamına genel rapor ve ülke bazlı rapor dokümanı dahil edilmiş, bu kapsamda belirli şartları sağlayan mükelleflere yıllık transfer fiyatlandırması raporunun yanısıra genel rapor ve ülke bazlı rapor düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.

 

Bahse konu Karar metnine sirkülerimiz ekinde yer verilmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

ULUSAL BAĞIMSIZ DENETİM VE

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

 

Registered Firm of US PCAOB “Public Company Accounting Oversight Board”

Member of Russell Bedford International – a global network of independent professional services firms



Ek dosyayı indirmek için tıklayınız.