slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

MESLEK MENSUPLARINA İLİŞKİN GEÇİŞ DÖNEMİ EĞİTİM PROGRAMI İÇİN ÜNİVERSİTELER İLE İŞBİRLİĞİ DUYURUSU

Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin Geçici 1 inci maddesi kapsamına giren Yeminli Mali Müşavirler (YMM) ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin (SMMM) aynı madde uyarınca eğitimleri, Kurumumuzca üniversitelerle işbirliği halinde yürütülecektir.


Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan:

 

MESLEK MENSUPLARINA İLİŞKİN GEÇİŞ DÖNEMİ EĞİTİM PROGRAMI İÇİN ÜNİVERSİTELER İLE İŞBİRLİĞİ DUYURUSU

 

A. PROGRAMIN KONUSU:

Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin Geçici 1 inci maddesi kapsamına giren Yeminli Mali Müşavirler (YMM) ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin (SMMM) aynı madde uyarınca eğitimleri, Kurumumuzca üniversitelerle işbirliği halinde yürütülecektir.

 

B. İŞBİRLİĞİNİN SÜRESİ:

Geçiş dönemi eğitim programında işbirliği süresi, işbirliği yapılan üniversitenin Kurum internet sayfasında ilan edildiği tarih ile 31/12/2013 tarihi arasındaki süreyi kapsar.

 

C. PROGRAMA KATILABİLECEKLER:

1. Bu ilanın konusu olan eğitim programına, anılan Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesinin (1) ila (4) üncü fıkraları kapsamında bulunan meslek mensupları ruhsatlarıyla birlikte müracaat etmeleri halinde katılabilirler. 

2. Eğitim programına katılacak olan meslek mensuplarının, hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurulunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olması veya diğer öğretim dallarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber yukarıda belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olması şarttır.

 

Ç. EĞİTİM PROGRAMININ ANA KONULARI:

1. Geçiş döneminde üniversiteler ile işbirliği halinde yürütülecek eğitim programı konuları, meslek mensupları itibarıyla aşağıda belirtilmiştir. Meslek mensuplarından;

a) YMM’ler Denetim, Muhasebe Standartları ile Sermaye Piyasası, Bankacılık, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Mevzuatı eğitim ana konularından,

b) SMMM’ler ise Denetim, Muhasebe Standartları, Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim ile Sermaye Piyasası, Bankacılık, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Mevzuatı eğitim ana konularından;

eğitime katılabilirler.

 

D. EĞİTİMİN İÇERİĞİ:

Geçiş dönemi eğitim programı ana konularının içeriği duyurumuz ekinde yer verildiği şekilde belirlenmiştir (EK-1). Örgün ve on-line her bir eğitim konusu itibariyle (EK-1)’de belirlenen içeriğe uygun olarak eğitim dokümanı eğitim programına başlamadan önce hazırlanıp Kurum onayı alınacaktır.

 

E. EĞİTİM VERİLECEK YERLER:

İşbirliği yapılan üniversite tarafından eğitim verilecek yerler itibarıyla eğitim programı ve takvimi eğitime başlanmadan on beş gün önce Kuruma bildirilecektir.

 

F. EĞİTİM YÖNTEMİ:

1. Eğitim ana konuları, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (t) bendi çerçevesinde, (EK-1)’de yer verilen içeriğe ve Avrupa Kredi Transfer Sistemine (AKTS) uygun olarak yürütülecektir.

2. AKTS’ye göre her bir eğitim ana konusunda altı kredi notunu karşılamak üzere ders programı tanzim edilecektir.

3. Muhasebe Standartları ve Denetim ana konularında yapılacak eğitim örgün; Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim, Sermaye Piyasası, Bankacılık, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Mevzuatı ana konularında yapılacak eğitim ise örgün veya on-line olarak yürütülebilecektir.

 

G. AZAMİ SINIF MEVCUDU:

Örgün eğitimler, bir sınıfta en fazla 35 katılımcı ile yürütülecektir. Katılım talebinin daha fazla olması durumunda yeni sınıflar oluşturulacaktır. Özel durumlarda Kurumun görüşü ve izni alınacaktır.

 

Ğ. EĞİTİMDE DEVAM VE BAŞARI ŞARTI:

1. Geçiş dönemindeki örgün eğitimlerde % 80 oranında devam zorunluluğu aranacaktır.

2. Örgün ve on-line eğitimlerde başarı seviyesi üniversite tarafından eğitim ana konularının her birinden ve her bir katılımcı itibarıyla ayrı ayrı tespit edilecektir. Eğitim programını başarı ile tamamlayanlara Kurumca öngörülen şekle uygun olarak sertifika verilecektir.

 

H. EĞİTİM ÜCRETİ:

            Ana konular itibarıyla eğitim ücreti KDV hariç olmak üzere; örgün eğitimde 1.000 (bin) TL, on-line eğitimde ise 350 (üçyüzelli) TL’yi geçmemek üzere belirlenebilecektir. Kurumun onayı olmaksızın eğitim ücreti dışında katılımcılara herhangi bir ek mali yükümlülük getirilmeyecektir.  

 

I. EĞİTİM VERECEK ÜNİVERSİTELERDE ARANACAK ŞARTLAR:

            İşbirliği yapılacak üniversitede;

1. İktisat, İktisadi İdari Bilimler, İktisadi ve İdari Bilimler,  İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler, İşletme, İşletme ve Yönetim Bilimleri, Siyasal Bilgiler, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Ticari Bilimler, Yönetim Bilimleri Fakültelerinden en az birine ve Sosyal Bilimler Enstitüsüne sahip olması,

2. Sosyal Bilimler Enstitülerinde, Denetim, Muhasebe, Finansman veya İşletme bilim dallarından en az birinde en az üç yıldır lisansüstü eğitim yürütüyor olması,

3. Denetim, Muhasebe ve Finansman dallarında en az sekiz öğretim üyesi bulundurması,

4. On-line eğitim verecek üniversitelerin Sürekli Eğitim ve Uzaktan Eğitim Merkezlerinin bulunması, uzaktan eğitim teknolojik alt yapısına sahip olup, örgün ve uzaktan eğitim bileşenlerini birlikte kullanma konusunda en az 2 eğitim programını 1 eğitim dönemi yürütmüş olması,

5. Eğitimlerde başarılı olunan derslerden, katılımcının daha sonra eğitim alacağı lisansüstü programında muaf tutulacağı hususunu Senato kararına bağlaması,

6. Eğitim programı başvurusunun yapılabileceği, eğitim programına ilişkin detaylı her türlü bilgiye ulaşılabileceği, uzaktan eğitime ve başarı durumunun tespitine ilişkin eğitim portalını ve içeriğini hazırlaması,

7. Basılı ve elektronik ortamdaki eğitim dokümanların, Duyurunun “İ” bölümünde belirtilen unvanlara sahip en az üç akademisyenin katılımıyla oluşan komisyona hazırlatılması.

8. (EK-2)’de yer alan taahhütnameyi imzalaması,

şartları aranır.

 

İ. EĞİTİMCİLERDE ARANACAK ŞARTLAR:

Eğitimde görev alacak eğitimciler, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğrenim Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinde tanımlı, yükseköğretim kurumlarında görevli profesör, doçent ve yardımcı doçent unvanlarına sahip öğretim üyeleri arasından olmak zorundadır.

“Muhasebe Standartları ve Denetim” eğitimlerinde, öğretim üyelerinin yanı sıra en az beş yıllık bağımsız denetim tecrübesine sahip olanlar da eğitmen olarak yer alabilirler.

 

J. SON MÜRACAAT TARİHİ:

            Kurumumuz ile işbirliği talebinde bulunacak üniversitenin yukarıdaki şartları tevsik edici belgelerle birlikte 1/2/2013 tarihi mesai saati sonuna kadar Kurumumuza müracaat etmesi gerekir. Bu tarihten sonra yapılacak müracaatlar dikkate alınmayacaktır.

 

K. TALEPLERİN KURUMCA DEĞERLENDİRİLMESİ:

Kuruma müracaat eden ve yukarıdaki şartları haiz olduğu tespit edilen üniversitelerden uygun görülenler ile işbirliği protokolü imzalanacak olup, protokol imzalanan üniversiteler Kurumumuz internet sitesinde kamuoyuna ilan edilecektir.

Duyurulur.