slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Özel Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin 6 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:8)

1/3/2007 tarihli 26449 sayılı Resmî Gazete"de yayımlanan Seri No: 6 sayılı Özel Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına


29 Mart 2008 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 26831

TEBLİĞ

Gümrük Müsteşarlığından:

ÖZEL KULLANIMA MAHSUS KARA TAŞITLARINA İLİŞKİN

6 SERİ NOLU GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

(SERİNO: 8)

 

             MADDE 1 – 1/3/2007 tarihli 26449 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Seri No: 6 sayılı Özel Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliğinin "Süre uzatımı" başlıklı 6 ncı maddesinin 2 nci fıkrasının birinci paragrafı, 4 üncü fıkrasının b bendinin 1 inci ve 3 üncü alt bendi ile c bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             (2) Taşıt, Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi ile Türkiye’ye getirilmiş ise süre uzatımı isteğinin TTOK aracılığı ile bu kişilerin fiilen çalıştığı, incelemede bulunduğu, öğrenim yaptığı ya da Türkiye’de geçici olarak oturmaya izinli bulunduğu yerdeki, bulunmuyorsa buraya en yakın yerdeki Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine yapılmasını müteakip verilecek talimata istinaden,

             b) I) Kişinin süre uzatımına esas çalışma izni, öğrenim belgesi ve ikamet tezkeresi gibi belgelerin sürelerinin ilgili kuruluşlarca uzatılmaması ya da iptal edilmesi halinde bu hususun ilgiliye bildirildiği yazının tarihinden,

             b) III) İlgililer tarafından çalışma izninin uzatılmasına ilişkin olarak yapılan müracaatın kurumunca reddedilmesi halinde yukarıda sözü edilen süreler işletilmeye başlar. İlgililerce yapılan müteakip müracaatlar süre uzatımında dikkate alınmaz.

             c) İlgililer tarafından süre uzatımına dair belgelerin temini için yapılan resmi başvuruların beklenildiğine dair tevsik edici bilgi ve belgelerle birlikte karne geçerlilik süresi içerisinde TTOK veya ilgili Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne verilen dilekçeler dikkate alınır.

             MADDE 2 – Aynı Tebliğin  "Süre Uzatımı" başlıklı 9 uncu maddesinin 3  ve 4 üncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve 5 inci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

             3) Gümrük idarelerince, ibraz edilen belgelerin uygunluğunun tespit edilmesinden sonra 1 Nolu Taşıt Takip Programı üzerinde süre uzatımına ilişkin işlemler gerçekleştirilerek ilginin pasaportuna kaydedilir ve süre uzatımına ilişkin belgeler ilgili gümrük idaresinde muhafaza edilir. Bu şekilde yurda girişi yapılan taşıtların kalabileceği süre, süre uzatımları dâhil yurda giriş tarihinden itibaren 24 ayı geçemez.

             4) Süre uzatımına ilişkin dilekçelerin, taşıtın kanuni yurtta kalma süresi içerisinde verilmesi esastır. Ancak, müracaatın taşıtın kanuni yurtta kalma süresinden sonra yapılması halinde ise durumun, 1 inci fıkrada sayılan mücbir sebep belgeleriyle ispatlanması gerekir. Her iki durumda da müracaatlar bizzat gümrük idarelerince bu Tebliğ hükümleri çerçevesinde değerlendirilerek sonuçlandırılır.

             MADDE 3 – Aynı Tebliğin "Geçici ithale ilişkin olarak gümrük idaresince yapılacak giriş işlemleri" başlıklı 11 inci maddesinin 1 inci fıkrasının b ve g bendi  ile 3 üncü fıkrasının b bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, 1 inci fıkraya  h bendi eklenmiştir.

             (1)-b) Belgelerin uygunluğu halinde giriş işleminden sonra Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi giriş parçası koparılır, ilgilinin pasaportuna gerekli kayıt düşülür ve karnenin giriş parçası ilgili Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne gönderilir. Diğer tüm belgeler her kişi için özel bir dosya açılarak saklanır ve kişinin taşıtı ile ilgili yapılacak bütün işlemler bu dosya üzerinden yürütülür.

             g) Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi düzenlenmek suretiyle getirilen taşıtların süreleri içerisinde olmak koşuluyla birden çok çıkış ve girişlerine izin verilir. Her çıkış ve girişte karnenin ilgili parçaları koparılarak geçici ithali yapılan gümrük idaresinin bağlı olduğu Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne bordro ekinde gönderilir.

             h) Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünce bu taşıtların takip işlemleri (İstanbul) Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu nezdinde yapılır.

             (3)-b) Yapılan incelemenin olumlu sonuçlanması durumunda belgeler kabul edilerek, 1 Nolu Taşıt Takip Programına giriş kaydı yapılır. Kayıt işleminden sonra Türkiye’ye özgü olan giriş-çıkış parçalarıyla karne dipkoçanındaki girişe ilişkin bölümler taşıtın kanuni yurtta kalma süresi de belirtilmek suretiyle eksiksiz olarak doldurulur ve muayene memurunca ya da görevli memur tarafından mühür ve imza uygulanır. Mühürlerin okunaklı ve belirgin olmasına özellikle dikkat edilir ve ilgilinin pasaportuna taşıtın tescil numarası ve kanuni yurtta kalma süresi sonu belirtilmek suretiyle kaydedilir.

             MADDE 4 – Aynı Tebliğin "Gümrük İdaresince yapılacak çıkış işlemleri"  başlıklı 12 nci maddesinin 1 inci fıkrasının a bendi ile 3 üncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             (1)-a) Taşıt sahibinin görev, öğrenim ve incelemesinin bitmesi veya oturma izin süresinin sona ermesi veya iptal edilmesi nedeniyle çıkarılacak taşıtın, trafik idaresinden ilişiğinin kesilip kesilmediği kontrol edilir ve taşıtın belgedeki ayniyatına uygunluğu tespit edilerek çıkışına izin verilir. "Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi"nin çıkış parçası koparılarak ilgili Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne gönderilir.

             (3) Herhangi bir karne ibraz edilmeksizin 1 Nolu Taşıt Takip Programına kaydedilerek giriş yapan taşıtların çıkışlarında, gümrük idarelerince taşıtın belgelerindeki ayniyetine uygun olup olmadığı ve kanuni yurtta kalma süresi içerisinde müracaat edilip edilmediği, Taşıt Takip Programından ve şahsın pasaportundan kontrol edilir, uygun bulunması halinde bilgisayar veri girişi kapatılır ve muayene memurunca veya görevli memur tarafından şahsın pasaportundan düşüm yapılarak taşıtın çıkışına izin verilir.

             MADDE 5 – Aynı Tebliğin "Taşıtsız çıkacak kişiler" başlıklı 16 ncı maddesinin 1 ve 2 nci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             (1) Geçici ithalat rejimi kapsamında, turistik kolaylıklardan istifade edilerek 1 Nolu Taşıt Takip Programına kayden yurda getirilen taşıtların sahiplerinin taşıtsız olarak yurtdışına geçici olarak çıkmak istemeleri halinde, taşıtın herhangi bir gümrük idaresinin denetimine bırakılması gerekir. Ancak, gümrük idaresinin taşıtı muhafaza altına alacak yerinin bulunmaması halinde; aracın teslim edileceği tüzel kişiliğe sahip resmi veya özel kuruluşlardan taşıtın kendilerinde muhafaza edileceğine ve kullanılmayacağına ilişkin taahhütname alınmak suretiyle gümrük idaresinin denetim ve gözetimi altında uygun bulunacak yerlere konularak çıkışlarına izin verilir. İlgilinin pasaportuna gerekli meşruhat verilerek bilgisayar kayıtlarında taşıtın giriş kaydı kapatılır. Manuel işlem yapan gümrük idarelerince ise durum Müsteşarlığa (Gümrükler Kontrol Genel Müdürlüğü) bildirilir.

             (2) Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi ve Geçici Giriş Belgesi kapsamında taşıt getirenlerden;

             a) Kamu veya özel sektörde çalışmak üzere gelen kişilerin, taşıtlarını gümrük idaresine teslim etmeden taşıtsız olarak yurtdışına çıkmak istemeleri halinde, çalıştıkları kuruluşlarca verilecek taşıtın kendilerinde muhafaza edildiğine ilişkin taahhütnameyi, taşıtın yurtta kalma süresi içerisinde olmak koşulu ile gümrük idaresine ibraz etmeleri gerekir.

             b) Öğrenim görmek üzere gelenler ile Türkiye’de oturma iznine haiz emekli yabancıların taşıtsız olarak yurtdışına çıkmak istemeleri halinde gümrük idaresine teslim edilen taşıta ait Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesinin çıkış parçası koparılarak, taşıtın geçici ithali