slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Sirküler ( 2024 / 73 ) İstanbul, 06.08.2024

Sayın Müşterilerimiz,

 

Değerli Meslektaşlar,

 

Konu: 7524 Sayılı Kanun’un Katma Değer Vergisi Kanununa İlişkin Düzenlemeleri.

 

02.08.2024 tarih Resmi Gazetede yayımlanan 7524 sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Katma Değer Vergisi Kanununda yapılan değişikliklere aşağıda yer verilmiştir.

 

1.) Mevcut düzende şirketlerin birleşme, devir ve bölünme işlemleri dolayısıyla faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerce yüklenilen ve indirilemeyen vergiler, faaliyete başlayan veya devir ve bölünme sonrasında devredilen veya bölünen kurumların varlıklarını devralan mükellefler tarafından indirim konusu yapılabilmektedir.

 

Anılan Kanun ile yapılan düzenlemeye göre faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerin bünyesinde bulunan söz konusu sonraki döneme devreden KDV tutarlarının devralan şirkette indirilecek KDV olarak kullanılabilmesi için, bu KDV'nin doğruluğuna ilişkin gerekli incelemenin Vergi Usul Kanununda düzenlenen zamanaşımı süreleri ile bağlı olmaksızın yapılması ve inceleme sonucuna göre indirim hakkının verilmesi hükme bağlanmıştır.

 

 

2.) 7524 Sayılı Kanun ile yapılan düzenleme ile beş takvim yılı süresince indirim yoluyla giderilemeyen devreden KDV tutarları, sonraki dönemlerde indirim KDV olarak dikkate alınamayacaktır.

 

İndirim olarak dikkate alınamayacak KDV tutarı devreden KDV hesabından çıkarılarak özel bir hesaba alınacaktır.

 

Özel hesaba alınan sonraki döneme devreden katma değer vergisi, üç yıl içinde mükellefler tarafından yapılacak talep üzerine, Vergi Usul Kanununda düzenlenen zamanaşımı süreleri ile bağlı olmaksızın talep tarihinden itibaren bir yıl içerisinde yapılacak vergi incelemesi sonucunda incelemenin tamamlandığı yıla ilişkin gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Üç yıl içinde talepte bulunulmayan KDV gider olarak dikkate alınamayacaktır. (Yürürlük Tarihi: 01.01.2030)

 

3.) 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, genel bütçeli kamu idareleri ile yabancı devlet kurum ve kuruluşları arasında imzalanan protokol kapsamında genel bütçeli kamu idarelerine bağışlanmak üzere, konut, iş yeri, okul, öğrenci yurdu, hastane, ibadethane, kültür ve sanat merkezi, kütüphane gibi taşınmazların inşasına ilişkin yabancı devlet kurum ve kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler ile aynı yerlerde genel bütçeli kamu idareleri ile yabancı devlet kurum ve kuruluşları arasında imzalanan protokol kapsamında genel bütçeli kamu idarelerine bağışlanacak konutların yabancı devlet kurum ve kuruluşlarına teslimlerinin 31.12.2025 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna edilmiştir. Bu kapsamdaki işlemler nedeniyle yüklenilen verginin indirim ve iadesine imkan sağlanmıştır.

 

4.) Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 13/1-b maddesi hükmü gereğince deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler tam istisna kapsamındadır.

 

7524 sayılı Kanun ile yapılan düzenleme ile istisna uygulamasında gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan araçlar, özel tekne ve yatların deniz taşıma olmadığı bu sebeple de bu araçlara yapılan hizmetlerde KDV istisnasının uygulanmaması gerektiği ilgili madde hükmüne eklenmiştir. (Yürürlük Tarihi: 01.09.2024)

 

5.) 7524 sayılı Kanun ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 16 ncı maddesinde yapılan düzenleme ile ulusal güvenlik kuruluşlarına milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçları için yapılan teslim ve hizmetler ile engellilerin eğitimleri, meslekleri ve günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının teslimine yönelik belirtilen malların ithalatı ve yurt içi teslimindeki ithalat lehine olan uygulama farklılığı giderilmiştir. (Yürürlük Tarihi: 01.11.2024)

 

6.) KDV iadesine ilişkin olarak iadenin bazı hallerde (eksiklik vb.) vergi incelemesi sonucuna göre yapılması ve bu iade incelemesinin, iade alacak mükellef tarafından yargıya intikal ettirilmesi üzerine mahkemeler tarafından vergi incelemesinin KDV iade yöntemi olarak Kanunda açıkça belirlenmediği gerekçesiyle, inceleme sonucu beklenmeksizin KDV iadesinin yerine getirilmesine karar verebilmektedir.

 

Bu boşluğu gidermek amacıyla 7524 sayılı Kanun ile yapılan düzenleme ile KDV iadelerinin doğru bir şekilde yapılması ve haksız KDV iadesine sebebiyet verilmemesini teminen KDV iadelerindeki esas usulün, vergi incelemesi olduğu hükme bağlanmıştır. (Yürürlük Tarihi: 01.09.2024)

 

Bahse konu Kanun metnine 02.08.2024 tarih ve 70 no.lu sirkülerimizde yer verilmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

ULUSAL BAĞIMSIZ DENETİM VE

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

 

Registered Firm of US PCAOB “Public Company Accounting Oversight Board”

Member of Russell Bedford International – a global network of independent professional services firms