slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Sirküler ( 2024 / 72 ) İstanbul, 06.08.2024

Sayın Müşterilerimiz,

 

Değerli Meslektaşlar,

 

Konu: 7524 Sayılı Kanun’un Gelir Vergisi Kanununa İlişkin Düzenlemeleri.

 

02.08.2024 tarih Resmi Gazetede yayımlanan 7524 sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişikliklere aşağıda yer verilmiştir.

 

1.) Hizmet erbabı ile yapılan sözleşmeler kapsamında, hizmet erbabına, belirli bir süre işverene bağlı çalışılması, belirlenen performans ve benzeri kriterlerin sağlanması kaydıyla, işverenin veya grup şirketlerinin pay senetlerinden bedelsiz veya indirimli satın alma hakkı verilebilmektedir. Yürürlükteki vergi kanunlarında bu uygulamanın vergilendirilmesine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamakta ve vergilendirme ilkeleri idari görüş sonucunda oluşan özelgelere göre şekillenmekteydi.

 

Özelgeler bazında yapılan idari yorumlarda ise hizmet erbabına pay senedi verildiği durumlarda pay senedinin rayiç değeri, pay senedi alım hakkı verildiği durumlarda ise hakkın kullanıldığı tarihteki pay senedinin rayiç değeri ile hizmet erbabına maliyeti arasındaki fark, ücret olarak kabul edilmektedir.

 

Kanun ile yapılan düzenleme ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce, hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerinin verildiği tarihteki rayiç değerinin, hizmet erbabının o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarını aşmayan kısmı gelir vergisinden istisna tutulmuştur. Hizmet erbabına pay senedi verilmek suretiyle sağlanan menfaatin gelir vergisinden istisna tutulması için pay senetlerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilmesi ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerinin, verildiği tarihteki rayiç değerinin o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarını aşmaması gerekmektedir.

 

Hizmet erbabı tarafından bu şekilde iktisap edilen pay senetlerinin; iktisap tarihinden itibaren 3 tam yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin tamamı, 4 ila 6 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin %75'i, 7 ila 12 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin %25'i, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faizi ile birlikte işverenden tahsil edilmesi hükme bağlanmıştır.

 

2.) 7524 sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 69’ uncu maddesi yeniden düzenlenmiş ve ticari veya serbest meslek faaliyetleri yönünden mükellefiyeti olanların (kurumlar vergisi mükellefleri dahil) gerçek hasılatlarının tespitine yönelik vergi güvenlik müessesi ihdas edilmiştir.

 

Buna göre 01.01.2025 tarihinden itibaren mükellefler nezdinde yapılacak yoklamalar neticesinde tespit edilen günlük hasılat tutarlarının ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık hasılat tutarları tespit edilecektir. Bu şekilde tespit edilen hasılat tutarları ile mükelleflerin faaliyette bulundukları döneme ilişkin beyan ettikleri hasılat tutarları karşılaştırılacak ve karşılaştırma sonucu bulunan farkın %20'den fazla olması durumunda mükellefler, Vergi Usul Kanununda yer alan "izaha davet müessesesi" kapsamında izaha davet edilecektir.

 

Günlük hasılat tutarlarını tespit etmek amacıyla yapılacak yoklamalar; bir ayda üçten, bir takvim yılında on ikiden az olmamak kaydıyla yapılabilecektir. (Yürürlük:01.01.2025)

 

3.) Gelir Vergisi Kanunun 94. Maddesine eklenen fıkra ile; Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında, elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkan sağlayan aracı hizmet sağlayıcılarının ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, 6563 sayılı Kanun hükümlerine göre faaliyette bulunan hizmet sağlayıcılarına ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına faaliyetleri dolayısıyla yaptıkları ödemeler vergi kesintisi kapsamına alınmıştır.

 

Ayrıca Cumhurbaşkanına vergi kesintisine tabi ödemeler için faaliyet konuları, ödeme türleri, sektörler, iş grupları ve iş nevileri itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte oran belirleme yetkisi verilmiştir. (Yürürlük:01.01.2025)

 

Bahse konu Kanun metnine 02.08.2024 tarih ve 70 no.lu sirkülerimizde yer verilmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

ULUSAL BAĞIMSIZ DENETİM VE

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

 

Registered Firm of US PCAOB “Public Company Accounting Oversight Board”

Member of Russell Bedford International – a global network of independent professional services firms