slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Sirküler ( 2021 / 164 ) İstanbul, 24.11.2021

Sayın Müşterilerimiz,

 

Değerli Meslektaşlar,

 

Konu: 2020 Yılı İndirimli Orana Tabi İşlemlerden Doğan KDV İade Taleplerinin En Geç Kasım 2021 Dönemi KDV Beyannamesi İle Yapılması Gerekmektedir.

 

Bilindiği üzere; Katma Değer Vergisi Kanunun 29 maddesinin ikinci fıkrasına göre;

 

Cumhurbaşkanı tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup, indirilemeyen ve tutarı Cumhurbaşkanınca tespit edilecek sınırı aşan vergi, bu mükelleflerin

-Vergi ve sosyal sigorta prim borçlarına,

-Genel ve katma bütçeli idareler ile belediyelere olan borçlarına,

-Döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin %51'i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmeler ile organize sanayi bölgelerinden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına yıl içinde mahsup edilebilmektedir.

 

Ayrıca yılı içinde mahsuben iade edilemeyen vergi izleyen yıl içinde talep edilmesi şartıyla nakden veya mükellefin yukarıda sayılan borçlarına mahsuben iade edilir.

 

İndirimli orana tabi konut ile 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin (B) bölümünün 28, 29 ve 31 inci sırası kapsamındaki malların teslimlerinden doğan KDV iadeleri, yılı içinde vergilendirme dönemleri itibariyle talep edilmesi kaydıyla nakden yapılabilmektedir.

 

İndirimli orana tabi işlemlerden doğan iade alacağının yılı içinde iade edilemeyen kısmı, izleyen yıl içinde mükellefin isteğine bağlı olarak nakden veya mahsuben iade edilebilecektir. KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “III / B-3.3. Yılı İçince İade Edilemeyen Vergilerin İadesi” başlıklı bölümünde indirimli orana tabi işlemlerde iade talebinin; en erken izleyen yılın Ocak dönemine ait olup Şubat ayı içinde verilecek, en geç Kasım dönemine ait olup Aralık ayı içinde verilecek KDV beyannameleri ile yapılabileceği belirtilmiştir.

 

Bu sebeple, 2020 yılı indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iade alacaklarının yıl içinde mahsup edilmeyen kısmının 2021 yılının Kasım ayına ait KDV beyannamelerinde (Ocak-Kasım vergilendirme dönemlerine ilişkin yılın sonuna kadar verilen düzeltme beyannameleri dahil) talep edilmesi gerekmektedir.

 

2021 yılı Kasım ayına ait KDV beyannamelerinde iade hakkını kullanmayan mükelleflerin, daha sonra düzeltme beyannameleri ile iade talebinde bulunmaları mümkün değildir.

 

Ayrıca 2021 yılının Ocak-Kasım dönemlerinde usulüne uygun olarak iade talebinde bulunan mükelleflerin de talep edilen iade tutarını artırmak amacıyla, sonraki yıllarda bu dönemlere ilişkin düzeltme beyannamesi vermek suretiyle iade talebinde bulunmaları mümkün olamayacaktır.

 

Ancak izleyen yıl içerisinde talep edilen iade tutarının, aynı yıl içerisinde düzeltme beyannamesi ile artırılması mümkün olup bu şekilde artırılan kısmın iadesi münhasıran vergi inceleme raporuna göre yerine getirilecektir.

 

İndirimli orana tabi işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarının iade konusu yapılamayacak kısmıyla ilgili sınır, 2020 yılı için 17.300 TL olarak belirlendiğinden bu tutarı aşan kısmın iadesi istenebilecektir.

 

Yukarıda belirttiğimiz hususlara ilave olarak 15.02.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 23 seri no.lu KDVGUT ile 2019 ve sonraki yıllara ait indirimli orana tabi işlemlerden doğan iade talep süresi değişmemekle birlikte, iade talebi dolayısıyla istenen bilgi ve belgelerin (standart iade talep dilekçesi, indirim listesi, yüklenim listesi vb) de bu süre içinde vergi dairesine verilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

 

İade talep süresinin dolmasından sonra, geçmiş dönemler için düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle ve/veya standart iade talep dilekçesi ve ilgili belgeler ibraz edilmek suretiyle iade talep edilmesi mümkün değildir.

 

Saygılarımızla.

 

ULUSAL BAĞIMSIZ DENETİM VE

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

 

Registered Firm of US PCAOB “Public Company Accounting Oversight Board”

Member of Russell Bedford International – a global network of independent professional services firms