slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Sirküler ( 2019 / 117 ) İstanbul, 10.12.2019

Sayın Müşterilerimiz,

 

Değerli Meslektaşlar,

 

Konu: 7194 Sayılı Kanun ile 213 Sayılı Vergi Usul Kanununda Yapılan Değişiklikler Hakkında Açıklamalar.

 

07.12.2019 tarih ve 30971 sayılı Resmi Gazete’de 7194 Sayılı Dijital Hizmet Vergisi İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun yayımlanmıştır.

 

Anılan Kanun ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yapılan değişiklikler aşağıdadır.

 

1. Vergi Usul Kanunu’nun 370 inci maddesi kapsamında izaha davet edilenlerin izahta bulunma süreleri ile beyanname verme ve ödeme süreleri ilgili tebliğ tarihlerinden itibaren 15 günden 30 güne çıkarılmaktadır.

 

Ayrıca yine izaha davet müessesi kapsamında sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma fiilinin işlenmiş olabileceğine dair yapılan ön tespitlerde, kullanılan söz konusu belgelerin tutarı bir takvim yılında 100.000 TL.’yi geçmeyen veya bu tutarı geçse bile ilgili yıldaki toplam mal ve hizmet alışlarının %5 ini aşmayan mükellefler izaha davet edilebilecektir.

 

Kanunun değişmeden önceki halinde kullanılan sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge tutarının; her bir belge itibarıyla 70.000 TL.’yi geçmemesi ve mükellefin ilgili yıldaki toplam mal ve hizmet alışlarının %5'ini aşmaması şartları izaha davet edilebilmek için birlikte aranmaktaydı.

Yürürlük tarihi: 01.01.2020

 

2. Vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında indirim müessesinde düzenleme yapılarak (VUK md.376) idare tarafından tarh edilen anılan vergi cezalarına ilişkin, ihbarnamenin tebliğ tarihinde itibaren 30 gün içinde vergi dairesine başvuran mükelleflere, madde de belirtilen sürelerde ödeme yapılması kaydıyla, söz konusu cezaların yarısı indirilecektir.

 

Düzenleme öncesinde vergi cezalarına ilişkin indirim uygulaması; vergi ziyaı cezasında birinci defada yarısı, müteakiben kesilenlerde üçte biri, usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezasının yarısının indirimi şeklindeydi.

 

Ayrıca mezkûr maddeye uzlaşma durumunda vergi ziyaı cezasında indirim yapılmasına ilişkin hüküm eklenmiştir. Buna göre uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde, üzerinde uzlaşılan verginin veya vergi farkının ve vergi ziyaı cezasının %75’inin ödeme süreleri içinde ödenmesi durumunda, üzerinde uzlaşılan cezanın %25’i indirilecektir.

Yürürlük tarihi: 07.12.2019

 

3. Vergi Usul Kanunu’nun mülga 379 uncu maddesi yeniden düzenlenmiş ve “Kanun Yolundan Vazgeçme” müessesesi ilgili kanuna eklemiştir.

 

Yargılama aşamasında mükelleflerin istinaf veya temyiz yolundan vazgeçmeleri halinde verilen karara göre, dava konusu edilen verginin bir kısmı ve/veya cezanın bir kısmından vazgeçilmesi ve idarece de ihtilafların sürdürülmemesi yönünde düzenleme yapılmıştır.

 

Buna göre; vergi mahkemesince verilen istinaf yolu açık kararlar ile bölge idare mahkemesinde verilen temyiz yolu açık kararlarda;

- Kaldırılan vergi tutarının %60’ı,

- Tasdik edilen vergi tutarının tamamı ile bu tutara ilişkin cezanın %75’i,

- Vergi aslı dava konusu yapılamayan vergi ziyaı cezanın kaldırılan kısmının %25’i, tasdik edilen tutarının %75’i,

- Usulsüzlük ve Özel usulsüzlük cezalarının kaldırılan kısmının %25’i, tasdik edilen tutarının %75’i,

mükellef için geçerli olan kanun yoluna başvurma süresi içinde dava konusu yapılan vergi ve/veya vergi cezalarının tümü için kanun yolundan vazgeçme dilekçesinin ilgili vergi dairesine verilmesi şartıyla tahakkuk edecek ve dolayısıyla da söz konusu kamu alacakları ödenebilecek aşamaya gelecektir.

 

Vergi ve/veya cezaların tahakkuk tarihi vazgeçme dilekçesinin vergi dairesine verildiği tarihtir. Bu şekilde tahakkuk eden vergiler 1 ay içinde ödenecektir.

 

Ayrıca bu şekilde tahakkuk eden vergi ve/veya cezaların %80 inin, gecikme faizi ile bu sürede tamamen ödenmesi durumunda vergi ve ceza tutarından %20 oranında indirim yapılacaktır. Ancak tasdik edilen tahakkuk eden vergi tutarına indirim yapılmayacaktır.

 

Kanun yolunda vazgeçildiği halde istinaf veya temyiz yoluna başvurulması durumunda ise bu başvurular incelenmeyecektir.

 

Kanun yolundan vazgeçilmesi durumunda söz konusu maddeye göre hesaplanacak vergilere, kendi vergi kanunlarında belirtilen normal vade tarihinden itibaren, kanun yolundan vazgeçme dilekçesinin vergi dairesine verildiği tarihe kadar gecikme faizi hesaplanacaktır.

 

Yürürlük tarihi: 01.01.2020

 

Bahse konu Kanun metnine 09.12.2019 tarih ve 2019 / 114 sayılı Sirkülerimiz ekinde yer verilmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

ULUSAL BAĞIMSIZ DENETİM VE

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

 

Registered Firm of US PCAOB “Public Company Accounting Oversight Board”

Member of Russell Bedford International – a global network of independent professional services firms