slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Sirküler ( 2018 / 158 ) İstanbul, 20.12.2018

Sayın Müşterilerimiz,

 

Değerli Meslektaşlar,

 

Konu: İnternet Ortamında Reklam Hizmeti Verenler veya Buna Aracılık Edenlere Yapılacak Ödemelerde Vergi Tevkifatının Yapılmasına İlişkin Karar Yayımlanmıştır.

 

19.12.2018 tarih ve 30630 sayılı Resmi Gazete’de 476 sayılı “Cumhurbaşkanı Kararı” yayımlanmıştır. Anılan karar ile; internet ortamında verilen reklam hizmetleri vergi kesintisi kapsamına alınmıştır. Kararda internet ortamında reklam hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılan ödemelerden (avanslar dahil), ödeme yapılan kişinin mükellef olup olmamasına bakılmaksızın vergi kesintisi yapılacaktır.

 

Buna göre, internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere;

 

  • Mükellef olup olmamasına bakılmaksızın gerçek kişilere yapılacak ödemelerden %15,

 

  • Dar mükellef kurumlara yapılacak ödemelerden %15,

 

Türkiye’de kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan kurumlara yapılacak ödemelerden %0 oranında stopaj yapılacaktır.

 

Ancak yapılan bu düzenlemenin çifte vergilendirme anlaşmaları kapsamında nasıl değerlendirileceği konusunun açıklığa kavuşması gerekir. Şöyle ki; reklam hizmeti faaliyeti gerek iç mevzuatımız ve gerekse Devletlerarası anlaşmalar kapsamında ticari faaliyet kapsamında görülmektedir Elde edilen ticari kazancın vergilenebilmesinin şartı; hem Gelir Vergisi Kanununun 7. maddesi ve Kurumlar Vergisi Kanununun 3. maddesi gereğince, hem de vergi anlaşmalarında faaliyetin Türkiye’deki “işyeri” vasıtasıyla elde edilmesine bağlanmıştır. Yabancıların internet üzerinden verdikleri reklam hizmetlerinin bu anlaşmalar karşısındaki durumunun vergi kesintisini etkileyebileceğini düşünüyoruz.

 

Bu nedenle; reklam hizmetlerine getirilen vergileme sonrasında bu tür ödemelerin çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması karşısındaki durumunun yeniden değerlendirilmesi ve vergi idaresinin konuya açıklık getirmesi gerekmektedir.

 

Bahse konu Karar metnine Sirkülerimiz ekinde yer verilmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

ULUSAL BAĞIMSIZ DENETİM VE

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

 

Registered Firm of US PCAOB “Public Company Accounting Oversight Board”

Member of Russell Bedford International – a global network of independent professional services firms



Ek dosyayı indirmek için tıklayınız.