slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Sirküler ( 2018 / 82 ) İstanbul, 06.06.2018

Sayın Müşterilerimiz,

 

Değerli Meslektaşlar,

 

Konu: Türkiye-Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA II) Çerçeve Anlaşması Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Yayımlanmıştır.

 

26.05.2018 tarih ve 30432 sayılı Resmi Gazete’de 2 sıra nolu “Türkiye-Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA II) Çerçeve Anlaşması Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” yayımlanmıştır.

 

Anılan Tebliğ değişikliği ile; Avrupa Birliği Mali Yardımları kapsamında Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında imzalanan Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA II) Çerçeve Anlaşmanın vergi istisnalarına ilişkin 28. Maddesinin uygulanmasına yönelik usul ve esasları belirleyen IPA II Genel Tebliği’nde bazı hususlarda düzenlemelere gidilmiştir.

 

Şöyle ki;

- Tebliğin “4.2.4. KDV İadesinde Özellik Arz Eden Durumlar” başlıklı bölümüne Birlik Yüklenicisine Birlik Sözleşmesinin süresinden sonra KDV’li ya da KDV’siz fatura düzenlenmesi hallerinde Yüklenciye ya da Tedarikçiye KDV iadesinin yapılma şartları belirlenmiştir.

- Diğer taraftan Birlik Yüklenicilerine Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Özel İletişim Vergisi (ÖİV) ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İadesini ve Katma Değer Vergisi (KDV) Mükellefi Olmayan Birlik Yüklenicilerine KDV İadesini Yapmakla Yetkili Vergi Dairesi Müdürlükleri başlıklı Tebliğ’in 9 numaralı ekinde güncellemeler yapılmıştır.

 

Anılan Tebliğ 26.05.2018 Tarihi itibariyle Yürürlüğe Girmiş Olup, Tebliğ metnine aşağıda, tebliğ ekine sirkülerimiz ekinde yer verilmiştir.

 

Saygılarımızla,

 

ULUSAL BAĞIMSIZ DENETİM VE

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

Registered Firm of US PCAOB “Public Company Accounting Oversight Board”

Member of Russell Bedford International – a global network of independent professional services firms

 

 

26 Mayıs 2018 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 30432

 

 

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ KATILIM ÖNCESİ YARDIM ARACI (IPA II)

ÇERÇEVE ANLAŞMASI GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)’NDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 2)

 

MADDE 1 – 13/2/2016 tarihli ve 29623 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye-Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA II) Çerçeve Anlaşması Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nin “4.2.4. Özellik Arz Eden Durumlar” başlıklı bölümünün sonuna aşağıdaki alt bölümler eklenmiştir.

4.2.4.8. Birlik Sözleşmesinin Süresinden Sonra ve Fatura Düzenleme Süresi İçinde KDV’li Fatura Düzenlenmesi Halinde Yükleniciye KDV İadesi

Birlik Yüklenicisine Birlik Sözleşmesinin süresinden sonra KDV’li fatura düzenlenmesi halinde Yüklenici tarafından yüklenilen KDV’ye ilişkin iadenin yapılması; mal teslimi, hizmet ifası veya iş yapımının sözleşme süresi içerisinde gerçekleşmiş olması şartıyla, bu alımlara ilişkin sözleşme süresinden sonra düzenlenen faturanın mal teslimi, hizmet ifası veya iş yapımının gerçekleştiği tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenmesi ve Tebliğdeki diğer koşullara uyulması şartıyla mümkündür.”

4.2.4.9. Birlik Sözleşmesinin Süresinden Sonra ve Fatura Düzenleme Süresi İçinde KDV’siz Fatura Düzenlenmesi Halinde Tedarikçiye KDV İadesi

Birlik Yüklenicisine Birlik Sözleşmesinin süresinden sonra KDV’siz fatura düzenlenmesi halinde Tedarikçi tarafından yüklenilen KDV’ye ilişkin iadenin yapılması; mal teslimi, hizmet ifası veya iş yapımının sözleşme süresi içerisinde gerçekleşmiş olması şartıyla, bu alımlara ilişkin sözleşme süresinden sonra düzenlenen faturanın mal teslimi, hizmet ifası veya iş yapımının gerçekleştiği tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenmesi ve Tebliğdeki diğer koşullara uyulması şartıyla mümkündür.”

MADDE 2 – Aynı Tebliğin Ek-9’u ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 3 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümlerini Maliye Bakanı yürütür



Ek dosyayı indirmek için tıklayınız.