slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Sirküler ( 2018 / 36 ) İstanbul, 03.04.2018

Sayın Müşterilerimiz,

 

Değerli Meslektaşlar,

 

Konu: 7103 Sayılı Kanun İle Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

 

Bilindiği üzere; 27.03.2018 tarih ve 30373 sayılı 2. Mükerrer Resmi Gazete’de 7103 Sayılı “Vergi Kanunları İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” yayımlanmıştır. Kanun ile Vergi Usul Kanunu’nda yapılan değişikliklere bu sirkülerimizde yer verilmiştir.

 

VERGİ USUL KANUNU’NDA YAPILAN DÜZENLEMELER:

 

1) Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlgili Kanunları Uyarınca Mükelleflerden Talep Edilen Bilgilerin Verilmesi Vergi Mahremiyetinin İhlali Sayılmayacaktır.

Vergi Usul Kanunu’nun 5 inci maddesine beşinci fıkrasından sonra gelmek üzere eklenen fıkra ile “Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili kanunları uyarınca mükelleflerden talep edilebilen, kurum ve kuruluşların görevleriyle doğrudan ilgili ve görevlerinin ifası için zorunluluk ve süreklilik arz eden bilgilerin, bu kurum ve kuruluşlara verilmesi vergi mahremiyetinin ihlali sayılmayacaktır.” (Madde:8 / Yürürlük:27.03.2018)

 

2) Vergi Usul Kanunu’nun Kanuni Temsilcilerin Ödevi Başlıklı 10. Maddesi Yeniden düzenlenmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Kanununun 17’nci maddesinin dokuzuncu fıkrası hükmü Vergi Usul Kanununun 9’uncu maddesine taşınmış, ayrıca adi ortaklıklar gibi tüzel kişiliği olmayan veya vakıflar, dernekler ve üniversiteler gibi tüzel kişiliği olan teşekküllerin sona ermesi durumunda, bunlar hakkında sona erme tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak yapılacak tarhiyatlarm ve kesilecek cezaların muhatabı olacağı konusuna açıklık getirilmiştir. Ayrıca limited şirket ortaklarının tasfiye öncesi dönemlerle ilgili amme alacaklarından şirkete koydukları sermaye hisseleri oranında sorumlu olacakları belirtilmiştir. (Madde:9 / Yürürlük:27.03.2018)

 

3) Bozulma, Çürüme ve Son Kullanma Tarihi Geçen Malların Takdir Komisyonuna Başvurmadan İmha Edilerek Gider Yazılması İmkanı Sağlanmıştır.

 

Vergi Usul Kanuna eklenen 278/A madde ile gıda veya ilaç gibi bozulma, çürüme veya son kullanma tarihinin geçmesi gibi nedenlerle imha edilmesi gereken emtianın, emsal bedelinin, takdir komisyonu karan olmaksızın mükelleflerce değerlemesinin yapılabilmesine olanak sağlanmıştır.

 

Maliye Bakanlığı, bu maddeden yararlanmak için başvuruda bulunabilecek mükelleflerde aranacak şartları, tayin olunan imha oranının geçerli olacağı süreyi, imha oranının süresinden önce iptaline ilişkin kriterleri, bu madde kapsamına giren emtiayı, sektörler, iş kolları ve işletme büyüklüklerini ayrı ayrı ya da birlikte dikkate almak suretiyle belirlemeye ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esasları tespite yetkilidir. (Madde:10 / Yürürlük:27.03.2018 )

 

4) Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Yatırım Yapacak Tam Mükellef Sermaye Şirketlerine Yurtdışından Getirilerek Sermaye Olarak Konulan Yabancı Paraların Değerlemesine Yönelik Düzenleme Yapılmıştır.

 

Yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapan tam mükellef sermaye şirketlerine, işe başladıkları hesap dönemi ve bu dönemi takip eden hesap döneminde sermaye olarak yurtdışından getirilen yabancı paralar için yeni bir değerleme müessesesi getirilmiştir. Söz konusu düzenleme 27/03/2018 tarihinden sonra tescil edilen sermaye şirketlerine uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. (Madde:11 / Yürürlük: Yayımı Tarihinden Sonra Tescil Edilen Sermaye Şirketlerine Uygulanmak Üzere Yayımı Tarihinde)

 

5) Vergi Usul Kanunu’nun Özel Usulsüzlük ve Cezalarının Düzenlendiği 353. Maddesine Elektronik Belgelerin Kağıt Olarak Düzenlenmesi Halinde Uygulanacak Cezalar Eklenmiştir.

 

VUK 353’üncü maddede yapılan değişiklikle elektronik olarak düzenlenmesi gereken belgelere ilişkin maddede belirtilen fiiller için kesilecek özel usulsüzlük cezaları ilişkin düzenleme yapılmıştır. Belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kâğıt olarak düzenlenmesi, özel usulsüzlük cezasını gerektirecektir.  (Madde:12 / Yürürlük:27.03.2018)

 

6) Vergi Usul Kanunu’nun Bilgi Vermekten Çekinenler ile 256, 257 ve Mükerrer 257 nci Madde Hükmüne Uymayanlar İçin Ceza Maddesi Başlığı Değiştirilmiş, Birinci Fıkrasına İlave Yapılmıştır.

 

VUK’nın mükerrer 355 inci maddesinde yapılan değişiklikle maddesinin başlığı “Bilgi vermekten çekinenler ile 107/A, 256, 257, mükerrer 257 nci madde ve Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesi hükmüne uymayanlar için ceza:” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Bu Kanunun 107/A maddesi uyarınca getirilen zorunluluklara uymayanlardan, bu fıkranın (1) numaralı bendinde yer alanlara 1.000 Türk lirası, (2) numaralı bendinde yer alanlara 500 Türk lirası, (3) numaralı bendinde yer alanlara 250 Türk lirası özel usulsüzlük cezası kesilir.” Hükmü getirilmiştir. (Madde:13 / Yürürlük:27.03.2018)

 

7) Vergi Usul Kanunu’nun 376. Maddesinde düzenlenen Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezalarında üçte bir olarak uygulanan indirim 1/2 olarak değiştirilmiştir. Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezaları tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamından çıkarılmıştır.

 

Vergi Usul Kanunu kapsamında kesilen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında, Kanunun 376’ncı maddesinde yer alan şartlara uyulması kaydıyla, kesilen cezanın yarısı oranında indirim uygulanması yönünde değişiklik yapılmıştır. Buna göre Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük cezalarının ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren dava konusu yapılmaksızın ödenmesi halinde 1/3 olarak uygulanan ceza indirimi 1/2 olarak değiştirilmiştir. .(Madde:15 / Yürürlük:27.03.2018)

 

8) Vergi Usul Kanunu’nun Ek:11. Maddesinde yapılan değişiklik ile Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezaları tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamından çıkarılmıştır.

 

Vergi incelemesi sonucunda kesilen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları tarhiyat sonrası uzlaşma kapsamına girmemekte ancak (ceza kesilmesi öncesinde) tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamına girmekte idi. Yapılan değişiklikle, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamından da çıkarılmıştır.(Madde:15 / Yürürlük:27.03.2018)

 

9) Sanayi Sicil Belgesine sahip imalatçılara, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve Ar-Ge Kanunu Kapsamında Faaliyette Bulunanlara, Yatırım Teşvik Belgesi Sahiplerine 2019 Yılı sonuna kadar bu İşleriyle İlgili Yeni Makine ve Teçhizat alımlarında Amortisman Süresi Faydalı Ömür Süresinin Yarısı Olarak Uygulanacaktır.

 

Vergi Usul Kanununa eklenen geçici madde ile; 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini sahip mükelleflerce münhasıran imalat sanayiinde kullanılmak veya 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında faaliyette bulunan mükelleflerce münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere; 2019 takvim yılı sonuna kadar iktisap edilen yeni makina ve teçhizat ile aynı tarihe kadar yatırım teşvik belgesi kapsamında iktisap edilen yeni makina ve teçhizat için uygulanacak amortisman oran ve süreleri, Maliye Bakanlığınca tespit ve ilan edilen faydalı ömür sürelerinin yarısı dikkate alınmak suretiyle hesaplanacaktır. (Madde:16 / Yürürlük:01.05.2018)

 

Bahse konu Kanun metnine 29.03.2018 tarih ve 2018 / 34 nolu Sirkülerimiz ekinde yer verilmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

ULUSAL BAĞIMSIZ DENETİM VE

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

Registered Firm of US PCAOB “Public Company Accounting Oversight Board”

Member of Russell Bedford International – a global network of independent professional services firms