slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Sirküler ( 2018 / 35 ) İstanbul, 03.04.2018

Sayın Müşterilerimiz,

 

Değerli Meslektaşlar,

 

Konu: 7103 Sayılı Kanun İle Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

 

Bilindiği üzere, 27.03.2018 tarih ve 30373 sayılı 2. Mükerrer Resmi Gazete’de 7103 Sayılı “Vergi Kanunları İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” yayımlanmıştır. Kanun ile Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişikliklere bu sirkülerimizde yer verilmiştir.

 

1. GELİR VERGİSİ KANUNU’NDA YAPILAN DÜZENLEMELER:

 

a) Konutlarda Kendi İhtiyaçları İçin Ürettikleri Elektrik Enerjisinin Fazlasını Satanlara Vergi Muafiyeti Tanınmıştır.

 

Gelir Vergisi Kanununun “Vergiden muaf esnaf” başlıklı 9 uncu maddesine eklenen fıkra ile elektrik enerjisi üretiminin teşvik edilmesi amacıyla, sahibi oldukları veya kira ile kullandıkları meskenlerde, 6446 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi hükümlerine göre lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında kurdukları, çatı ve cephe uygulamalı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ve kurulu gücü azami 10 kW (10 kW dahil) olan, elektrik üretim tesisinden ürettikleri elektrik enerjisini son kaynak tedarik şirketlerine satan gerçek kişiler, gelir vergisinden muaf esnaf kapsamına alınmıştır. Bu durumda satış yapan kişiye son kaynak tedarik şirketi gider pusulası düzenleyecektir. (Madde 3/ Yürürlük:27.03.2018)

 

b) Kadın Çalışanlara Kreş Ve Gündüz Bakımevi Hizmeti Verilmesi Suretiyle Sağlanan Menfaatlerde Vergi İstisnası Getirilmiştir.

 

Gelir Vergisi Kanunu’nun “Ücretlerde” başlıklı 23 üncü maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklik ile İşverenlerce, kadın hizmet erbabına kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatler istisna kapsamına alınmıştır. İşverenlerce, kadın hizmet erbabına kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatler, işverenlerce bu hizmetlerin verilmediği durumlarda, ödemenin doğrudan bu hizmetleri sağlayan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerine yapılması şartıyla, her bir çocuk için aylık, asgarî ücretin aylık brüt tutarının %15’ini aşmamak üzere bu gelir vergisinden istisna edilmiştir. (Madde 4/ Yürürlük:27.03.2018)

 

c) İşten Ayrılanlara Çalışanlara İkale Tazminatı, İş Kaybı Tazminatı, İş Sonu Tazminatı Vb. Nitelikte Yapılan Ödeme ve Yardımların Vergilendirilmesine İlişkin Düzenleme Yapılmıştır.

 

Gelir Vergisi’nden istisna tutulan tazminat ve yardımları düzenleyen 25/7 maddesine; söz konusu ödemelerin, çalışanın tabi olduğu mevzuata göre kıdem tazminatına ilişkin istisna tutarın hesabında dikkate alınması gerektiğine dair hüküm ilave edilmiştir. Sonuç olarak kıdem tazminatı tutarına kadar yapılan bu tür ödemeler üzerinden gelir vergisi kesilmeyecek, aşması durumunda ise aşan kısım gelir vergisine tabi tutulacaktır. (Madde:5 / Yürürlük:27.03.2018 )

Ayrıca Gelir Vergisi Kanunu’nun 61 maddesine yer alan ücret sayılan ödemelerin içerisine; Hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra hizmet erbabına, karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi adlar altında yapılan ödemeler ve yardımların, çalışanın tabi olduğu mevzuata göre kıdem tazminatına ilişkin söz konusu istisna tutarın hesabında dikkate alınması gerektiği hususuna açıklık getirilmiştir.

 

Bu bendin eklenmesi ile uygulamada ikale sözleşmesi olarak adlandırılan ve işçi ve işverenler arasında işin sonlandırılmasına bağlanan çeşitli tazminat vb ödemelerin de Gelir Vergisi Kanunu bakımından ücret niteliğinde olduğu düzenlenmiştir. Bu düzenleme öncesindeki durumda Maliye Bakanlığı ile mahkemeleri arasında görüş farklılığı bulunmaktaydı. Böylelikle tartışmalı olan bir konu netleştirilmiştir. (Madde 7 / Yürürlük:27.03.2018)

 

ç) Yıl İçinde Net Ücretleri Asgari Ücretin Altına Düşenlerde Aradaki Farkın Asgari Geçici İndirimi İlavesi Yoluyla Telafi Edilmesi Kalıcı Hale Gelmiştir.

 

Asgari geçim indirimi uygulamasında artan oranlı gelir vergisi tarifesi dolayısıyla meydana gelen azalmanın önlenmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır. (madde 6 / Yürürlük:27.03.2018)

 

2. KURUMLAR VERGİSİ KANUNU’NDA YAPILAN DÜZENLEMELER:

 

a) Bölgesel Yönetim Merkezlerinde Vergi Muafiyeti Kaldırılmıştır.

 

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun Muafiyetler başlıklı 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ö) bendi yürürlükten kaldırılarak, bölgesel yönetim merkezlerine tanınan kurumlar vergisi muafiyetine son verilmektedir. (Madde:74 / Yürürlük: 01.01.2019 (01.01.2019 tarihi itibarıyla kurulu bölgesel yönetim merkezleri için 01.01.2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere)

 

b) Kurumlar Vergisi Kanunu’nda Yer Alan Tasfiye Edilerek Tüzel Kişiliği Ticaret Sicilinden Silinmiş Olan Kurumların Vergi Tarhiyatı Ve Ceza Kesme İşleminin Yapılacağı Kişiler Hakkındaki Hüküm Yürürlükten Kaldırılarak Vergi Usul Kanununa Taşınmıştır.

 

Yürürlükten Kaldırılan Hüküm:

 

Kurumlar Vergisi Kanunu / Madde:17-(9)

Tasfiye edilerek tüzel kişiliği ticaret sicilinden silinmiş olan mükelleflerin tasfiye öncesi ve tasfiye dönemlerine ilişkin olarak salınacak her türlü vergi tarhiyatı ve kesilecek cezalar, müteselsilen sorumlu olmak üzere; tasfiye öncesi dönemler için kanuni temsilcilerden, tasfiye dönemi için ise tasfiye memurlarından herhangi biri adına yapılır. Limited şirket ortakları, tasfiye öncesi dönemlerle ilgili bu kapsamda doğacak amme alacaklarından şirkete koydukları sermaye hisseleri oranında sorumlu olurlar. Şu kadar ki, bu fıkra uyarınca tasfiye memurlarının sorumluluğu, tasfiye sonucu dağıtılan tutarla sınırlıdır.”

Yürürlükten kaldırılan madde hükmü Vergi Usul Kanunu’nun 10 uncu maddesine taşınmıştır. (Madde:74 / Yürürlük:27.03.2018-2.Mükerrer Resmi Gazete)

 

Bahse konu Kanun metnine 29.03.2018 tarih ve 2018/34 nolu Sirkülerimiz ekinde yer verilmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

ULUSAL BAĞIMSIZ DENETİM VE

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

Registered Firm of US PCAOB “Public Company Accounting Oversight Board”

Member of Russell Bedford International – a global network of independent professional services firms