slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Türkiye İş Kurumu Hizmetlerinin Elektronik Ortamda Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, elektronik ortamda bilgi ve belge alınıp verilmesi, arşivlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile elektronik imza işlemlerini düzenlemektir. \r\n\r\n (2) Bu Yönetmelik Türkiye İş Kurumu tarafından elektronik \r\n


15 Ağustos 2008 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 26968

YÖNETMELİK

             Türkiye İş Kurumundan:

TÜRKİYE İŞ KURUMU HİZMETLERİNİN ELEKTRONİK ORTAMDA

YÜRÜTÜLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, elektronik ortamda bilgi ve belge alınıp verilmesi, arşivlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile elektronik imza işlemlerini düzenlemektir.

             (2) Bu Yönetmelik Türkiye İş Kurumu tarafından elektronik ortamda yürütülen hizmetleri kapsar. 

             Dayanak

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; 25/6/2003 tarihli ve 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 22 ve 32 nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Elektronik ortam: Belge ve bilgilerin üzerinde bulunduğu her türlü bilgisayarı, gezgin elektronik araçları, bilgi ve iletişim teknolojisi ürünlerini,

             b) Güvenli elektronik imza: Münhasıran imza sahibine bağlı olan, sadece imza sahibinin tasarrufunda bulunan güvenli elektronik imza oluşturma aracı ile oluşturulan, nitelikli elektronik sertifikaya dayanarak imza sahibinin kimliğinin ve imzalanmış elektronik veride sonradan herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığının tespitini sağlayan elektronik imzayı,

             c) Hak sahibi: 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ve 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında sunulan hizmetlerden yararlanan kimseyi,

             ç) İş Arayan: Kuruma iş aramak amacıyla başvuran kayıtlı kişileri,

             d) İşveren: İşçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişileri,

             e) Kurum: Türkiye İş Kurumunu,

             f) Kurum portalı: Kurum hizmetlerine ilişkin içerikleri bir arada bulunduran Kurum internet sitesini,

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Elektronik Ortamda Verilecek Hizmetler

             Kurum hizmetleri

             MADDE 4 – (1) Kurum hizmetlerine yönelik işlemler internet ve her türlü elektronik bilgi iletişim, araç ve ortamı üzerinden yapılabilir. Bu kapsamda aşağıda işlem ve hizmetler elektronik ortamda gerçekleştirilir.

             a) İşgücü piyasasının izlenmesi, ihtiyaç duyulan verilerin derlenmesi, analiz edilmesi ve yayınlanması, işgücü piyasası bilgi sisteminin oluşturulmasına yönelik işlemler,

             b) Aktif işgücü piyasası politikaları çerçevesinde iş ve meslek danışmanlığı, meslek araştırma ve geliştirme hizmetleri, işgücü eğitimi ve yetiştirme faaliyetleri, işletmelerde eğitim seminerleri ile benzeri işgücü uyum programlarına ilişkin hizmetler,

              c) Yurtiçi ve yurtdışı işe yerleştirme işlemlerine ilişkin; iş arayanların iş başvuruları, işverenlerin işgücü talebi işlemleri, özel istihdam büroları, insan gücü planlaması ve istihdamı geliştirme hizmetlerine ilişkin işlemler,

              ç) İşsizlik sigortası, özelleştirme uygulamaları, kısa çalışma, ücret garanti işlemlerine ilişkin; hak sahibi, işverenler, bankalar ve diğer kurum ve kuruluşların bu kapsamdaki işlemleri,

              d) Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlarla yapılan işbirliği ve çalışmalar ile proje hazırlama, yürütme işlemleri,

             e) Kurumun danışma, denetim ve destek hizmetleri kapsamındaki iş ve işlemleri ile savunma hizmetleri,

             elektronik ortamda gerçekleştirilebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

 Kayıtların Elektronik Ortamda Tutulması, Üyelik, Bilgi, Belge

Alınıp Verilmesi ve Arşivlenmesi

             Elektronik ortamda kayıtların tutulması

             MADDE 5 – (1) Kurum tarafından yürütülen hizmetlere ilişkin işlemler ve elde edilen veriler  elektronik ortamda tutulabilir. Mevzuat ve iletişim teknolojisindeki gelişmelere bağlı olarak, kayıtların tutulması ile ilgili usul ve esasları belirlemeye ve değiştirmeye Kurum yetkilidir.

             Kurum portalına üyelik

             MADDE 6 – (1) Elektronik ortamda işlem yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin Kurum portalına üye olması gerekir.

             (2) Kurum portalına üyelik esnasında oluşturulan şifrenin gizliliği ve yenilenmesinin  sorumluluğu üyeye aittir. Bu şifrenin izinli ya da izinsiz olarak üçüncü kişiler tarafından kullanımından Kurum sorumlu değildir.

             (3) Gerçek ve tüzel kişiler sisteme üye olurken bildirdikleri posta adresi, e-posta veya GSM numarasına kısa mesaj servisi vb. iletişim yöntemleri ile bilgilendirileceklerdir. Tüm bildirimlerde ve yazışmalarda üye tarafından bildirilen iletişim adresi esas alınır. Kurum, gerekli gördüğü durumlar ve işlemler için yazılı tebligat yapabilir.

             (4) Kurum portalına üye olan kullanıcılar, verdikleri her bilginin doğru ve geçerli olduğunu kabul eder. Yanlış bilgi ve beyanlardan dolayı oluşabilecek sorunlardan Kurum sorumlu olmayacaktır.

             Elektronik ortamda bilgi belge alınması ve verilmesi

             MADDE 7 – (1) Kurum elektronik ortamda bilgi ve belge isteyebilir veya verebilir.

             (2) Elektronik ortamdaki yazışmalar ilgili mevzuatta belirtilen resmi yazışma kurallarına ve güvenlik önlemlerine uyularak yapılır. Kurumun e-imza uygulamasını başlatması ile birlikte, imza yetkisine sahip kişi yazıyı, güvenli elektronik imzası ile imzalayabilir.

             (3) Yapılan yazışmalar ile bilgi ve belgeler elektronik ortamda kaydedilir, dosyalanır ve ilgili yere iletilir. Gelen yazı kağıda dökülerek de işleme alınabilir.

             Elektronik ortamda verilen bilgi ve belgelerin arşivlenmesi

             MADDE 8 – (1) Kurum, elektronik ortamda verdiği hizmetler ile ilgili yazışmaları, bilgi ve belgeleri Kurum Arşiv Yönergesinde belirtilen sürelere uygun olarak saklamak zorundadır. Bu  belgelerin elektronik ve benzeri ortamlarda saklanmaları mümkündür. Elektronik ortam dışında oluşan/oluşturulan kayıt ve belgeler de elektronik ortama aktarılarak işlem yapılabilir ve arşivlenebilir.

             (2) Bu tür belge ve malzemelerin muhafaza, tasnif, devir vb. arşiv işlemlerinde 16/5/1988 tarihli ve 19816 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.

             Güvenlik

             MADDE 9 – (1) Elektronik ortamın güvenliğinin ve iş sürekliliğinin sağlanması, yetkisiz erişimin engellenmesi hususunda Kurum tarafından gerekli tedbirler alınır.

             (2) Kurum elektronik ortamdaki belgelerin değiştirilmesini ve aslına uygun olmayan biçimde çoğaltılmasını önleyen teknik tedbirleri alır.

             (3) Kurum elektronik ortamın güvenliğinin ve iş sürekliliğinin sağlanmasını ve yedekleme usul ve esaslarını  yönerge ile belirler.

             Kişisel verilerin korunması

             MADDE 10 – (1) Sistemde yer alan kişisel verilerin kullanılmasında mevzuatta yer alan özel hayatın gizliliğine ilişkin hükümler esas alınır. Kullanıcılardan alınan bilgiler tanımlanmış hizmetlerin ve yasal mükellefiyetlerin yerine getirilmesi dışında başka bir amaçla kullanılamaz.

             Bilgi ve belgelerin elektronik ortamda verilme zorunluluğu

             MADDE 11 – (1) Kurum, bu Yönetmelik gereği elektronik ortamda bilgi ve belge alınıp verilmesi hususunda gerçek ve tüzel kişileri zorunlu tutmaya veya zorunluluk esasını kaldırmaya yetkilidir.

             (2) Elektronik ortamda belge veya bilgileri göndermekle zorunlu tutulan gerçek ve tüzel kişilerin, sistemin geçici bir süre hizmet dışı kalması nedeniyle mevzuatta öngörülen süre içerisinde Kuruma gönderememeleri halinde, sorunların ortadan kalktığı tarihi takip eden üçüncü işgününün sonuna kadar belge veya bilgiyi göndermeleri durumunda yükümlülükleri yerine getirilmiş kabul edilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

             Yürürlük

             MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü yürütür.