slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya (e) bendi eklenmiştir.\r\n


1 Ağustos 2008 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 26954

YÖNETMELİK

             Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

65 YAŞINI DOLDURMUŞ MUHTAÇ, GÜÇSÜZ VE KİMSESİZ TÜRK

VATANDAŞLARI İLE ÖZÜRLÜ VE MUHTAÇ TÜRK

VATANDAŞLARINA AYLIK BAĞLANMASI

HAKKINDA YÖNETMELİKTE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

 

             MADDE 1 – 20/6/2006 tarihli ve 26204 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya (e) bendi eklenmiştir.

             "d) Kurum: Sosyal Güvenlik Kurumunu,"

             "e) Genel Müdürlük: Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğünü,"

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

             "a) 2 nci maddenin (d) bendi kapsamında olanlar hariç olmak üzere, hangi adla olursa olsun herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan bir gelir veya aylık hakkından faydalananlar ile isteğe bağlı prim ödeyenler dahil olmak üzere Kuruma prim ödeyenler,"

             "b) 4 üncü maddenin (c) bendindeki tanıma göre kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunduğu tespit olunanlardan, muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde nafaka bağlanmış veya bağlanması mümkün olanlar,"

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "ç) Nafaka bağlanmamış olmakla birlikte 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 364 üncü maddesine göre tespit edilecek yakını bulunanlar için, bu yakınlarının gelir durumu itibariyle aile fertlerinin sayısı ile ikametgahlarındaki sosyal ve ekonomik durumları dikkate alınmak suretiyle yapılacak inceleme sonucunda, nafaka yükümlüsü her bir yakınının, nafaka yükümlüsünün 2022 sayılı Kanuna göre aldığı aylık hariç olmak üzere, Türk Medeni Kanununun 364 üncü maddesi gereğince nafaka bağlama esasları dahilinde ilgiliye ayırabilecekleri yardım miktarı,"

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "MADDE 8 – (1) 2022 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin birinci fıkrası hükümlerine göre aylık almaya hak kazanacak şekilde özürlü olduğunu belgeleyen ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan, bu kurumlardan aldıkları aylık ya da gelir toplamı tutarları özürlülük derecelerine göre bu Yönetmelik kapsamında ödenebilecek olan aylık tutarından düşük olanlara, bu Yönetmelikle belirlenen diğer şartlar aranmaksızın ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından aradaki fark ödenir. Birden fazla sosyal güvenlik kurumundan aynı şekilde aylık veya gelir alanlara ise yalnızca tercih edecekleri bir sosyal güvenlik kurumu tarafından fark ödemesi yapılır.

             (2) Bu şekilde fark ödemesinden yararlanabilmek için, 16/7/2006 tarihli ve 26230 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile birlikte aylık veya gelir ödemesi yapılan sosyal güvenlik kurumuna kendileri veya kanuni temsilcileri tarafından başvuruda bulunulması gerekmektedir. Sosyal güvenlik kurumları tarafından bu rapor ve varsa raporu tamamlayıcı belgeler 2022 sayılı Kanun uyarınca kurulan Sağlık Kuruluna gönderilir. Sağlık Kurulu, bu raporları bu Yönetmeliğin 12 nci maddesi çerçevesinde karara bağlayarak, ilgili sosyal güvenlik kurumuna kararını bildirir."

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Sandık" ibaresi "Kurum" olarak, üçüncü fıkrasında yer alan "Sandığa" ibaresi "Kuruma" olarak, "Sandıkça" ibaresi ise "Kurumca" olarak, dördüncü fıkrasında yer alan "Sandığa" ibaresi de "Kuruma" olarak değiştirilmiştir.

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "a) Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı, % 40 ile % 69 arasında olanlar "özürlü","

             "b) Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı, % 70 ve üzerinde olanlar ise "başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde özürlü","

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "(1) Özürlülerin tüm vücut fonksiyon kaybı oranları Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre belirlenir."

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "(1) 2022 sayılı Kanuna göre özürlü veya başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde özürlü olmaları nedeniyle aylık bağlanacak olanların Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre aldıkları sağlık kurulu raporları, Kurum tarafından görevlendirilecek 3 uzman hekimden oluşan bir sağlık kurulunca karara bağlanır. İhtiyaç halinde, Kurum Başkanlığı tarafından aynı usul ve esaslar dâhilinde birden fazla Sağlık Kurulu oluşturulabilir. Sağlık Kurulları, Genel Müdürlüğe bağlı olarak çalışır. Sağlık Kurulu, üye tamsayısı ile toplanır ve oy çokluğu ile karar verir."

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Sandık" ibaresi "Kurum" olarak değiştirilmiştir.

             MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c), (ç) ve (d) bentleri yürürlükten kaldırılmış, (e) ve (f) bentleri ile ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "e) Aylık talebinin vasi tarafından yapılması hallerinde mahkemeden alınmış vasilik kararı,"

             "f) 2 nci maddenin (c) bendi kapsamına girenler için Türkiye İş Kurumuna kendileri veya Kurum tarafından başvuru yapıldığına dair belge."

             "(2) Aylık bağlanması için istenilen belgeler Kurum internet sayfasından, ilgililere ücretsiz verilmek üzere mahallî maliye teşkilatlarınca temin edilir. Başvuru formunda yer alan aylık istek dilekçesi ile mal bildirim belgesi, aylık talebinde bulunanın kendisi veya gerekli hallerde kanuni temsilcileri tarafından doldurulup imzalanır. Muhtaçlık belgesi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği ile ikametgâh ilmühaberi bölümleri ise yetkililerce doldurularak imza ve mühürle onaylanır."

             "(3) İlgililer tarafından tamamlanan belgeler, mahalli maliye teşkilatı tarafından Kuruma gönderilir. Ancak, muhtaç olmadığına karar verilenler ile vücut fonksiyon kaybı oranı % 40’ın altında kalanların belgeleri Kuruma gönderilmez."

             MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "MADDE – 17 (1) Sağlık kurulu raporu sonucuna göre tespit edilecek özürlülük durumuna bağlı olarak aylık tutarında değişiklik yapılması gerekenlerin aylıkları, sağlık kurulu raporlarının Kurum veya ilgili sosyal güvenlik kurumunun kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden ay başından itibaren artırılır veya Sağlık Kurulu karar tarihini takip eden ilk aylık ödeme döneminden itibaren azaltılır.

             (2) 65 yaşın doldurulmasından önce özürlü olmaları nedeniyle bağlanmış olan aylıkların aynı şekilde ödenmesine devam olunur. 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanmış ya da aylık hakkını haiz olanlardan başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek kadar özürlü olduklarını Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin ekinde belirtilen sağlık kuruluşlarından alacakları sağlık kurulu raporu ile kanıtlayanlara, 2022 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre aylık bağlanır."

             MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "MADDE – 18 (1) Aylıkların ödeme gün ve dönemleri Kurum tarafından belirlenir. Belirlenen gün ve dönemlerde ödemeler; hak sahiplerinin kendilerine, vekillerine veya vasilerine veyahut kayyumlarına ya da velilerine peşin olarak yapılır.

             (2) Aylığa hak kazanma başlangıç tarihi ile ilk aylık ödemesinin yapıldığı ödeme döneminin ilişkin olduğu aya kadar olan haklar için ise defaten ödeme yapılır."

             MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "aylığa hak kazanan özürlünün" ibaresi "2 nci maddenin (ç) bendinde belirtilen özürlünün" olarak değiştirilmiş, birinci fıkranın (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

             "g) 2 nci maddenin (ç) bendinde belirtilen özürlünün 18 yaşını tamamlaması,"

             "(2) Birinci fıkranın (ç) bendi uyarınca aylığı kesilmesi gerekenlerden, bir takvim yılı içerisinde toplam süre olarak bir ödeme dönemini aşmayan çalışması bulunanlar hakkında aylık kesme işlemi uygulanmaz."

             MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Aylığı kesilenlerin yeniden başvuruları

             MADDE 20 – (1) Aylık almakta iken, Yönetmeliğin 19 uncu maddesi gereğince aylığı kesilenlerin aylık talebinde bulunmaları halinde, Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde belirtilen belgeler yeniden istenilir. Ancak, 19 uncu maddenin birinci fıkrasının (g) bendi uyarınca aylığı kesilenlerden, daha önce Sağlık Kurulunca özrünün sürekli olduğuna karar verilmiş olanların yeniden aylık talebinde bulunması halinde, kendilerinden tekrar sağlık kurulu raporu istenilmez."

             MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Bilgi paylaşımı

             MADDE 21 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında aylık bağlanmış kişilere ait bilgiler Kurum tarafından veri tabanına kaydedilir. Ayrıca, Kurum özürlülere ait bilgileri, ulusal özürlüler veri tabanında yer alması amacıyla Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ile paylaşır."

             MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Sandığa" ibaresi "Kuruma" olarak değiştirilmiştir.

             MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinde yer alan "Sandık" ibareleri "Kurum" olarak değiştirilmiştir.

             MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinde yer alan "Sandığın" ibaresi "Kurumun" olarak değiştirilmiştir.

             MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinde yer alan "Sandık" ibaresi "Kurum" olarak değiştirilmiştir.

             MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

             "Zamanaşımı ve aylıkların durdurulması"

             "(2) Aylık talebinde bulunanlardan, kendilerinden kaynaklanan nedenlerle başvuru tarihinden itibaren beş yıllık dönem içerisinde talepleri sonuçlandırılamayanların dosyaları işlemden kaldırılır. Bu kişilerden tekrar müracaatta bulunanların talepleri yeni başvuru olarak değerlendirilir."

             MADDE 21 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "(1) 8 inci maddeye göre aylık farkı ödenenler hariç, aylık bağlananların tedavileri 18/6/1992 tarihli ve 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde yeşil kart verilmek suretiyle sağlanır. Ancak, yeşil kart verilmesi için aranan şartlar açısından, aylık bağlanmış kişiler hakkında yeniden herhangi bir araştırma yapılmaz. Aylık sahipleri, 3816 sayılı Kanun hükümlerine göre yeşil kart verilmesinde aranan şartları haiz olarak kabul edilir."

             MADDE 22 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinde yer alan "Sandık" ibareleri "Kurum" olarak değiştirilmiştir.

             MADDE 23 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 ve Ek-2 sayılı Başvuru Formları bu Yönetmeliğin ekinde yer alan şekilde değiştirilmiştir.

             MADDE 24 – Sayıştay görüşü alınan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 25 – Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı müştereken yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

20/6/2006

26204