slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Bir gümrük rejimine tabi tutulmak istenilen eşya bu rejime uygun şekilde yetkili gümrük idaresine beyan edilir.


16 Nisan 2008 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 26849

YÖNETMELİK

Başbakanlık (Gümrük Müsteşarlığı)’tan:

GÜMRÜK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

 

             MADDE 1 – 31/5/2002 tarihli ve 24771 sayılı mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin 112 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Beyan, gözetim ve kontrol

             MADDE 112 – Bir gümrük rejimine tabi tutulmak istenilen eşya bu rejime uygun şekilde yetkili gümrük idaresine beyan edilir.  Beyanın ihracat, hariçte işleme, transit veya antrepo rejimi için yapılması halinde, serbest dolaşımda bulunan eşya, gümrüğe verilen beyannamenin tescil tarihinden itibaren Türkiye Gümrük Bölgesinden çıkıncaya veya imha edilinceye ya da gümrük beyannamesi iptal edilinceye kadar gümrük gözetimi altında kalır.

             Türkiye’ye ithali, öngörülen her türlü izin veya uygunluk belgesine tabi eşya, ancak tabi olduğu mevzuata uygunluğu tespit edilmek suretiyle ithal edilebilir. İlgili kurumlarca yapılacak ithalat kontrollerinin gümrük beyannamesinin tescil işlemi öncesinde yapılması esastır. İlgili kurumlarca yapılacak kontroller, gümrük yükümlülüğü sona erdikten sonra ve eşya gümrük kontrolündeki yer ve sahalardan çıkarılmadan önce de yapılabilir. Bu durumda eşya, ilgili kurumlarca kontrol yapılmasını teminen, gümrük mevzuatının öngördüğü yükümlülüklerin yerine getirildiği tarihi izleyen günden itibaren en fazla üç iş günü tutulabilir."

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 119 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Müsteşarlıkça belirlenecek haller hariç, gümrük beyannamesi ile birlikte eşyanın faturasının ibrazı zorunludur."

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 194 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "MADDE 194 – Eşyanın,

             a) 28 no.lu ekte yer alan listede bulunması,

             b) Gümrük vergilerinin tahakkuk ettirilmesi, muafiyet hükümlerinin uygulanması ya da eşyaya uygulanacak dış ticaret önlemlerinin belirlenmesi için eşyanın cins, nev'i ve niteliğinin, dolayısıyla Türk Gümrük Tarife Cetvelindeki yerinin muayene memurunca tespitinin mümkün olmaması,

             hallerinde laboratuar tahlili yapılır.

             Ancak;

             a) Muayene memuruna ‘belge kontrolü’ için gelen beyanname içeriği eşya 28 no.lu ekte yer alsa dahi laboratuar tahliline gönderilmez. Ancak, belge kontrolüne sevk edilen gümrük beyannamesi konusu eşyanın yaş tespiti nedeniyle ekspertizine gereksinim duyulması veya bileşim tablosundaki yerinin belirlenmesi nedeniyle gümrük laboratuarına gönderilmesinin gerekmesi halinde, bu durum, belge kontrolü ile görevli muayene memuru tarafından bir müzekkere ile idare amirine bildirilir. İdare amiri, usulüne uygun olarak numune alınmasını sağlar ve eşya ekspertize ya da tahlile tabi tutturulur. Tahlil veya ekspertiz raporunun müzekkere düzenleyen muayene memuruna gelmesi üzerine, muayene işlemleri sonuçlandırılır.

             b) Fiziki muayeneye sevk edilen ve 28 no.lu ekte yer alan eşyanın, muayene memurunca tarife pozisyonunun tespit edilebilmesi halinde, söz konusu eşyanın laboratuar tahliline gönderilmesine gerek yoktur.

             c) İthalinde süreklilik bulunan eşyanın göndericisi, alıcısı ve menşeinin aynı olması, eşyanın özelliklerini belirleyici belgelerinde farklılık bulunmaması ve beyanname tescil tarihi itibarıyla en fazla bir yıl öncesine dayanan ve aynı eşyaya ait tahlil raporunun gümrükçe tasdikli nüshasının ibraz edilmesi halinde, daha önce yapılan tahlile itibar edilerek eşya laboratuar tahliline gönderilmez.

             Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 27 (27.01 ila 27.05 ve 27.16 hariç), 28, 29 uncu fasılları ve 32.08 tarife pozisyonu ile 39.01 ile başlayarak 39.15 dahil olmak üzere bu tarife pozisyonlarında yer alıp dökme gelen eşya her durumda tahlile gönderilir. Ancak, 39.01 ila 39.15 tarife pozisyonlarında yer alıp dökme gelen ve ikinci fıkranın (c) bendinde belirtilen özellikleri taşıyan eşyanın A veya B Sınıfı Onaylanmış Kişi Statü Belgesi sahibi olanlar tarafından ithalinde, aynı bentte belirtilen özellikleri taşıyan bir tahlil raporu ibraz edilmesi halinde buna itibar edilir.

             İkinci fıkranın (c) bendinde belirtilen şartları taşımayan eşyayı yeni bir tahlil raporu ibraz etmeden ithal etmeye kalkıştıkları tespit edilen yükümlülere bir daha bu kolaylıktan yararlanma hakkı verilmez.

             Eşyanın usulüne göre alınmış numunesi, numune alınmasının mümkün olmadığı veya eşyaya zarar verdiği hallerde eşyanın bütünü laboratuvara gönderilir. Ancak, eşyanın bütününün laboratuvara gönderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, üretici firma tarafından tahlil edilebilir şekilde hazırlanmış olan ve eşyayı temsil eden bir numune laboratuvara gönderilir."

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 213 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "MADDE 213 – Kanunlar veya taraf olduğumuz anlaşmalar ve sözleşmelerle ithali yasak olan eşya, 235 inci madde hükmü saklı kalmak kaydıyla, her ne suretle olursa olsun Türkiye’ye sokulamaz."

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 214 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "MADDE 214 – Türkiye’ye ithali kanunlarla belli kurum ve kuruluşlara bırakılan eşya, ancak bu kurum ve kuruluşlar ya da  bunların yetki verdiği kurum, kuruluş veya kişilerce ithal edilebilir."

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 311 inci maddesine üçüncü fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki dördüncü fıkra eklenmiş ve diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.

             "Dökme gelen sıvıların kısmen dolu olan bir antrepo tankına alınması taleplerinin kabulü;

             a) Yeni gelen sıvıdan tahlile gönderilmek üzere numune alınması,

             b) Gümrüğe ibraz edilecek yurtdışı analiz raporu ile bu eşyaya ilişkin faturada kayıtlı eşya cins, nevi ve niteliğine ilişkin bilgilerin uyum göstermesi,

             c) Hazine haklarının korunması amacıyla, tankta bulunan ve yeni gelen sıvının birbirinin kimyasal özelliklerini bozması olasılığına karşı talep sahibi firmadan taahhütname alınması,

             şartlarına bağlıdır. Ancak, yeni konulan sıvının tankta bulunan sıvı  ile aynı cins ve nev’iden ve aynı vergi oranına tabi olduğuna ilişkin analiz raporu alınmadan bu tanktan eşya çıkışına izin verilmez."

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 20 no.lu ekinin "B. İTHALAT" bölümünün "36- Tercihli Tarife" kutusuna ilişkin açıklama "Bu kutunun doldurulmasında kullanılan kodlar Müsteşarlıkça belirlenir ve Müsteşarlığın kurumsal internet sayfasında duyurulur." şeklinde değiştirilmiş ve anılan ekin 16 no.lu eki yürürlükten kaldırılmıştır.

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 215  inci maddesi, 219 uncu maddesinin ikinci fıkrası ve 35 no.lu eki yürürlükten kaldırılmıştır.

             MADDE 9 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.