slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar

/9/2000 tarihli ve 24164 sayılı Resmî Gazete"de yayımlanan Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartlarının A.1 maddesinin


21 Şubat 2008 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 26794

TEBLİĞ

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı)’tan:

ZORUNLU DEPREM SİGORTASI GENEL ŞARTLARINDA

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR GENEL ŞARTLAR

 

             MADDE 1 – 8/9/2000 tarihli ve 24164 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartlarının A.1 maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Bu sigorta ile, depremin ve depremin sonucu meydana gelen yangın, infilak ve yer kaymasının, sigortalı binalarda doğrudan neden olacağı hasarlar (temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı kısımlarında meydana gelenler de dahil olmak üzere), sigorta bedeline kadar Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından teminat altına alınmıştır."

             MADDE 2 – Aynı Genel Şartların A.3 maddesinin birinci fıkrasının 3.1 numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve 3.4 numaralı bentten sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.

             "3.1- Enkaz kaldırma masrafları, kâr kaybı, iş durması, kira mahrumiyeti, alternatif ikametgah ve işyeri masrafları, mali sorumluluklar ve benzeri dolaylı zararlar,"

             "3.5- Deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, infilak ve yer kayması dışında kalan hasarlar."

             MADDE 3 – Aynı Genel Şartların A.5 maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Sigorta bedeli, sigortalanan meskenin yeniden yapım maliyetini aşarsa, sigortanın bu bedeli aşan kısmı geçersizdir. Cari yıla ait fazla alınan prim sigorta ettirene gün esası üzerinden iade edilir."

             MADDE 4 – Aynı Genel Şartların A.6 maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Her bir hasarda, sigorta bedelinin %2’si oranında tenzili muafiyet uygulanır. Doğal Afet Sigortaları Kurumu hasarın bu şekilde bulunan muafiyet miktarını aşan kısmından sorumludur. Muafiyet uygulaması açısından, her bir 72 saatlik dönemde meydana gelen bütün hasarlar bir hasar sayılır."

             MADDE 5 – Aynı Genel Şartların A.7 maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

             "Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca Acil Yardım İlanı yapılan depremler sonrasında ilgili bölgelerde sigorta sözleşmesi düzenlenmesi, Acil Yardım Süresi sona erene kadar söz konusu Bakanlık yetkililerinden sigortaya konu olan bina/bağımsız bölüm için hasarsız ya da az hasarlı belgesi alınması koşuluna bağlıdır."

             MADDE 6 – Aynı Genel Şartların B.1 maddesi başlığı, birinci fıkrası ve 1.5 numaralı bendi sırasıyla aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "B.1- Rizikonun Gerçekleşmesi Halinde, Sigorta Ettirenin ya da Sigortalının Yükümlülükleri"

             "Sigorta ettiren ya da sigortalı, rizikonun gerçekleşmesi halinde, aşağıdaki hususları yerine getirmekle  yükümlüdür."

             "1.5- Sigortalı bina/yer için zorunlu deprem sigortası dışında, deprem teminatı bulunan başkaca sigorta sözleşmeleri varsa bunları Doğal Afet Sigortaları Kurumuna bildirmek."

             MADDE 7 – Aynı Genel Şartların B.2 maddesinin başlığı ve birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "B.2- Hasarın Tespiti

             Bu sözleşme ile sigorta edilmiş binalarda meydana gelen hasarın nedeni, niteliği ve zararın miktarı Doğal Afet Sigortaları Kurumunun veya yetkili kıldığı kimselerin belirlemelerine göre taraflar arasında yapılacak anlaşmayla tespit edilir."

             MADDE 8 – Aynı Genel Şartların B.3 maddesinin 3.1 numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "3.1- Sigorta tazminatının hesabında, tam veya kısmi hasar olmasına bakılmaksızın, rizikonun gerçekleştiği yer ve tarihte, binanın piyasa rayiçlerine göre bulunan yeniden yapım maliyeti esas alınır. Ancak sigorta tazminatı, hiç bir durumda sigorta bedelinden fazla olamaz."

             MADDE 9 – Aynı Genel Şartların B.6 maddesinin birinci fıkrasının 6.2 numaralı bendi ve takip eden fıkralar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "6.2- Deprem sonucu tam hasar meydana geldiği takdirde, hasarın meydana gelmesi ile birlikte sigorta teminatı sona erer.

             Kısmi hasar halinde, sigorta bedeli, rizikonun gerçekleştiği tarihten itibaren, ödenen tazminat tutarı kadar eksilir. Sigorta bedelinin eksildiği hallerde, hasarlı binanın, hasardan önceki haline getirildiği tarihten itibaren başlamak üzere, gün esası ile prim alınmak suretiyle sigorta bedeli yükseltilir.

             Binanın taşıyıcı sistemine etki eden hasarlarla ilgili olarak, teminatın tekrar işlerlik kazanabilmesi için konutun eksper raporunda belirtilen makul süre içinde onarılması gerekmektedir. Aksi takdirde poliçe vadesi süresince oluşabilecek müteakip hasarlar ödenmez."

             MADDE 10 – Aynı Genel Şartların C.1 maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Sigorta priminin tamamı, sözleşme yapılır yapılmaz poliçenin teslimi karşılığında peşinen ödenir. Sigorta priminin tamamı, poliçenin teslimine rağmen ödenmemiş ise Doğal Afet Sigortaları Kurumunun sorumluluğu başlamaz. Bu şart poliçenin ön yüzüne yazılır. Sigorta primi alacakları, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilir."

             MADDE 11 – Bu Genel Şartlar yayımı tarihinden iki gün sonra yürürlüğe girer.