slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 09.12.2007

Yazar : Dr.Veysi SEVİĞ

Son hali ile Türk vergi sistemi

08.12.2007 | Veysi Seviğ

 

 

 

Ülkemizde vergi yasalarında yer alan bazı düzenlemeler zaman zaman değişikliğe uğramakta olup, bu değişiklikler giderek sıklaşmakta ve bu nedenle de takibi zorlaşmaktadır. Diğer yandan söz konusu değişikliklerin uygulanabilirliği de ayrıca tartışma konusu haline gelmekte ve çoğu kez konunun uzmanları da uygulama açısından duraksamaya düşmektedirler.

 

Gerçekte ülkemizdeki vergi yayınlarının çeşitliliği bir anlamda yapılan değişikliklerin izlenmesini kolaylaştırmakta, bu konuda da değişik görüşlerin tartışmaya açılmasına ortam hazırlamaktadır.

 

Ülkemizde genel anlamda vergi yasalarında yapılan değişikliklerde "...hukuki güvenlik ve kazanılmış haklara saygı, vergi hukukundaki kanunulik ilkeleri karşısında geriye yürümeye yer vermeyi hukuka aykırılığın ötesinde ciddi bir vergileme anlayışı ile bağdaştırmak zor olup, yapılanların günümüzde geliştirmeye ve oturtulmaya çalışılan mükellef odaklı bir hizmet anlayışı ve mükellef haklarına uygun düşen yanı yoktur."

 

Oysa mükellefler vergi idaresinin sunduğu vergileme hizmetinin tüketicileridir. Bu açıdan yaptıkları ödemelerin genel anlamda karşılıksız olduğu düşünüldüğünde onların daha iyi bir vergicilik hizmetini hak ettiği kabul edilmelidir.

 

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sayın Doğan Şenyüz en son değişiklikleri içerecek şekilde "Türk Vergi Sistemi"ni yeniden incelemiş ve Yaklaşım Yayıncılık tarafından bu çalışma kitaplaştırılmıştır.

 

Prof. Dr. Doğan Şenyüz, Bursa İktisadi ve İdari İlimler Akademisi ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup 1995 yılında mali hukuk bilim dalında doçent ve 2001 yılında da aynı dalda profesör olmuş, özellikle vergi konusunda yapmış olduğu çalışmalarla dikkatleri üzerinde toplamış genç bir bilim adamıdır.

 

Toplam 772 sayfa ve üç ana bölümden oluşan çalışma, içerdiği örnekler bakımından konuların kolaylıkla anlaşılmasını sağlamaktadır.

 

* Söz konusu çalışmada birinci ana bölümde "Gelir Üzerinden Alınan Vergiler" incelenmiştir.

Yapılan değişiklikleri de içerecek şekilde Gelir Üzerinden Alınan Vergiler;

 

- Gelir Vergisi Yasası,

- Kurumlar Vergisi Yasası,

 

hükümleri çerçevesinde ayırıma tabi tutularak işlenmiş ve özellikle 5520 sayılı yeni Kurumlar Vergisi Yasası'nın uygulanışına yönelik olarak yapmış olduğu açıklamalarla yazar, konuların kavranmasına kolaylık getirmiş bulunmaktadır.

 

* İkinci ana bölümde "Harcamalar Üzerinden Alınan Vergiler" incelenmiştir. Bu bölümde;

 

- Katma Değer Vergisi ayrıntıları ile açıklanmış ve örneklenmiştir

- Özel Tüketim Vergisi

- Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi

- Özel İletişim Vergisi

- Şans Oyunları Vergisi

- Damga Vergisi

- Gümrük Vergisi

özellikleri ile uygulama açısından değerlendirilmiştir.

 

* Üçüncü ana bölümde "Servet Üzerinden Alınan Vergiler" özellikleri ile açıklanmış ve uygulamaya yönelik değerlendirmeler yapılmıştır.

Bu bağlamda;

- Veraset ve İntikal Vergisi

- Emlak Vergisi

- Motorlu Taşıtlar Vergisi

uygulamaya yönelik özellikleri dikkate alınarak işlenmiştir.

 

Çalışmanın sonunda yer alan "Kaynakça" ise konu ile ilgilenenlere geniş bir çalışma ve arama olanağı sağlamaktadır.

 

Doğan Şenyüz'ün "Türk Vergi Sistemi" çalışması "Son değişiklerle genişletilmiş ve gözden geçirilmiş 13. bası" olarak Eylül 2007'de yayımlanmıştır. Bu bakımdan şu anda ulaşılabilecek en yeni çalışmadır.

Yaklaşım Yayıncılık tarafından her vakit olduğu gibi titiz ve hatasız bir baskı tekniği ile hazırlanan bu çalışma tüm muhasebe elemanları, mali müşavirler, yeminli mali müşavirler ile konuya ilgi duyan işadamlarına ve öğrencilere katkı sağlayabilecek ve daha açıkçası yararlanabilecekleri bir eser niteliğindedir.

 

İçeriğinde konuların işlenmesinde pozitif hukuk anlayışına önem verilmiş olup, yeri geldiğinde uygulamaya yönelik ilginç sayılabilecek örneklerle açıklanmış olması, çalışmanın yararlanma alanını genişletmiştir. Bu bakımdan dönem sonu işlemlerinin sürdürülmesi sırasında da çalışmadan yararlanmak mümkündür.

 

Kaynak:Referans Gazetesi