slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 02.09.2008

Yazar : Resul KURT

İsteğe bağlı sigortalıya reform sürprizi

Yüzbinlerce kişi, bir işte çalışmamasına rağmen emeklilik için primlerini kendisi isteğe bağlı sigorta ile ödüyor. Sosyal güvenlik reformu ile getirilen düzenlemeler 1 Ekim 2008’de yürürlüğe girecek. Reformla birlikte isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler için de önemli değişiklikler var.

Kimler isteğe bağlı sigortalı olabilecek

İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinden doğan haklar saklı kalmak kaydıyla, Türkiye’de yasal olarak ikamet edenler ile Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde bulunan Türk vatandaşlarından;

a) 18 yaşını doldurmuş olmak,

b) Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak çalışmakla birlikte, ay içinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,

c) Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,

ç) İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesiyle Kuruma başvuruda bulunmak,

şartları aranacak. Böylece SSK’da aranan 1.080 gün prim şartı kaldırılacak.

İsteğe bağlı sigortalılar nasıl başvuracak

İlk defa isteğe bağlı sigortaya bildirim işlemi, isteğe bağlı sigortalılık giriş bildirgesinin, başvuru sahibinin ikametini görev bölgesi içine alan SGK ünitesine verilmesi ile gerçekleşecek. Tekrar isteğe bağlı sigortalılık talebinde bulunacaklar ise talep dilekçesi ile Kurum’a başvurması gerekecek.

İsteğe bağlı sigortalılık, isteğe bağlı sigortalılık giriş bildirgesinin veya talep dilekçesinin SGK kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlayacak. Adi posta veya kargo ile gönderilen veya SGK’na doğrudan verilen bildirgenin SGK kayıtlarına intikal ettiği tarih, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi olarak gönderilenlerde ise postaya verildiği tarih, başvuru tarihi olarak kabul edilecek.

 İsteğe bağlı sigorta primlerinin tutarı

İsteğe bağlı sigorta primi, asgari ücretle (01.07.2008-31.12.2008 dönemi için 638,70.-YTL) asgari ücretin 6,5 katı (01.07.2008-31.12.2008 dönemi için 4.151,70.-YTL) arasındaki sigortalının kendi belirlediği bir tutar üzerinden yüzde 32 oranında isteğe bağlı prim ödenecek örneğin, 1.000.-YTL matrah üzerinden isteğe bağlı sigorta primi yatıracak isteğe bağlı sigortalının prim tutarı 320.-YTL olacaktır.

İsteğe bağlı sigortalıya sağlık yardımı olacak mı"

İsteğe bağlı sigortalı olanlar, bakmakla yükümlü olunan kişi olsa dahi, genel sağlık sigortalısı sayılacak ve genel sağlık sigortası primini de ödemekle yükümlü olacak. Yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye’de yerleşik olma háli bir yılı doldurmadıkça genel sağlık sigortası primi alınmayacak ve bu kişiler genel sağlık sigortalısı sayılmayacak.

İsteğe bağlı sigorta primi, ait olduğu ayı takip eden ayın son gününü geçmemek üzere Kurumca çıkarılacak tebliğde belirlenecek sürede ödenecek. Primleri ait olduğu aydan itibaren en geç 12 ay içinde kendileri veya hak sahipleri tarafından hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte ödenmeyen süreler, hizmet olarak değerlendirilmeyecek.

İsteğe bağlı sigortalılardan, zorunlu sigortalılık nedeniyle prim borcunun bulunması hálinde, isteğe bağlı sigortaya tabi ödenen primler öncelikle zorunlu sigortalılık nedeniyle Kuruma olan borçlarına mahsup edilir. İsteğe bağlı sigortalı daha geç emekli olacak

İsteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreler, malullük, vazife malullüğü, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulamasında dikkate alınır ve bu süreler 4/(b) sigortalılık süresi olarak kabul edilecek. Yani, 1 Ekim 2008’den sonra 3,5 yıldan fazla süreyle isteğe bağlı sigorta primi ödeyen SSK’lılar Bağ-Kur’lular gibi 7.200 gün veya 9000 günü doldurmak suretiyle emekli olabilecek.


www.resulkurt.com