slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 29.08.2008

Yazar : Resul KURT

Prim Affında ikinci fırsat

   29.08.2008 - Resul KURT

5763 Sayılı Kanun’la yapılan ve kamuoyunda SSK ve Bağ-Kur prim affı olarak adlandırılan prim borçlarının yeniden yapılandırması 28/7/2008 tarihinde sona ermişti. Gerçekten oldukça başarılı geçen bu yapılandırma ile prim borçlarının 20.716.154.503,81 YTL’lik kısmı yeniden yapılandırıldı veya peşin ödendi.

Prim borcu olan işveren ve sigortalılardan gelen yoğun talep üzerine 5797 Sayılı Kanun’la prim borçlarının yapılandırılmasına ilişkin yeni bir düzenleme yapıldı. Buna göre, 5510 Sayılı Kanun’un geçici 24’üncü maddesi kapsamına giren borçları anılan madde hükümlerine göre yapılandırılmamış olan işveren ve sigortalıların, 19/8/2008 tarihinden itibaren yirmi gün içinde yazılı olarak SGK’ya başvurmaları kaydıyla, söz konusu madde kapsamına giren borçları bu maddede belirtilen şartlarla peşin veya oniki aya kadar taksitler halinde ödenmesine olanak sağlandı.

Aynı işverenin, aynı veya farklı sosyal güvenlik ünitesinde tescilli birden fazla işyeri dosyasının olması halinde her bir işyerinin borcu için ve kendi sigortalılığından kaynaklanan borçlar için, ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu il/merkez müdürlüklerine ayrı ayrı müracaat edilecektir. Ayrıca, işverenin hem 506 Sayılı Kanun’a tabi olarak çalıştırdığı sigortalılardan dolayı, hem de 1479 veya 2926 sayılı Kanunlara göre Bağ-Kur sigortalılığından dolayı borçlarının bulunması halinde de ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu il/merkez müdürlüklerine ayrı ayrı müracaat edilecektir.

Peşin ödeme yolunun tercih edilerek, başvuru tarihini takip eden ayın sonuna kadar borç aslının tamamının ve başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde yirmisinin ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının kalan yüzde sekseni terkin edilecek.

Taksitle ödeme yolunun tercih edilerek, borç aslının tamamının ve başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde ellisini 12 aya kadar eşit taksitle ödemeleri halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının kalan yüzde ellisi terkin edilir. İlk taksitin ödeme yükümlülüğü bu maddeye göre başvurunun yapıldığı ayı takip eden ayda başlar. Başlangıçta taksitle ödeme yolunun seçilip daha sonra taksitlendirilen borcun kalan kısmının peşin ödenmek istenmesi halinde, başlangıçta seçilen taksitlendirme süresine bağlı terkin oranı değiştirilmeyecek.

Taksitlerini aksatanların durumu

Borçlular, her bir borç türü bazındaki taksit ödeme yükümlülüklerini, bir takvim yılında üç defadan fazla yerine getirmemeleri veya eksik yerine getirmeleri halinde, taksitlendirme haklarını kaybetmiş olacaklardır. Bu durumda, taksitlendirme öncesi duruma dönülecek ve ödenen taksit tutarları sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre borçlarına mahsup edilecektir. Bir takvim yılı içinde üçten fazla olmamak kaydıyla, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının en geç, son taksiti izleyen ayın sonuna kadar DİBS + 1 faizi ile birlikte ödenmesi halinde de taksitlendirme anlaşmasının ödeme şarlarının yerine getirilmiş olduğu kabul edilecektir.

Hacizlerin kaldırılması

Yapılandırma kapsamına giren borçlar nedeniyle, anılan maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce taşınır ve taşınmaz mallara konulan hacizler ile alınan teminatlar yapılan ödemeler nispetinde, üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarla ilgili hacizler ise ilk taksitin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacaktır.

Borçlu Bağ-Kur’luya sağlık yardımı

Bağ-Kur sigortalıları veya bunların hak sahipleri, yapılandırma kapsamı dışında borçlarının bulunmaması veya yapılandırılan borçlarıyla ilgili ödeme yükümlülüklerini de yerine getiriyor olmaları ve peşin ödeme talebinde bulunan borçluların hesaplanan borçlarının tamamını; taksitle ödeme talebinde bulunan borçlular ise, hesaplanan borçlarının ilk dört taksitini ödemeleri kaydıyla, sağlık sigortasından yararlanmaya başlayacaklardır.

İtiraz ve davalardan feragat edilecek

Yeniden yapılandırma hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan borçluların, kapsama giren borçları nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptıkları itirazlardan ve yargı nezdinde sürdürdükleri davalardan feragat etmeleri ve ihtilaf yaratmamaları şartı getirilmiştir. Bu nedenle yapılandırmadan yararlanmak isteyen sigortalı ve işverenlerin itiraz ve davadan vazgeçmeleri gerekmektedir.

Prim borcu olanların istihdamı teşvik kapsamında getirilen özürlü, ilave istihdam ve yüzde 5 prim indirimi teşviklerinden yararlanamayacakları göz önünde bulundurulduğunda ikinci prim affına başvurunun önemi daha çok anlaşılacaktır.


www.resulkurt.com