slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 15.08.2008

Yazar : Dr.Veysi SEVİĞ

Kamudan para tahsilinde temiz kâğıdı aranması

15.08.2008 | Veysi Seviğ | Yorum

Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Yasa'nın 22/A maddesi uyarınca Kamu İhale Yasası kapsamına giren kurumların, bu yasa kapsamında hak sahiplerine yapacakları ödemelerle yasa, kararname ve diğer mevzuat gereği nakdi olarak sağlanan devlet yardımları, teşvikler ve destekler dolayısıyla yapılan ödemelerde, trafik harçları ile bazı harçlar ve Belediye Gelirleri Yasası'nda yer alan bina inşaat harcı ve yapı kullanma izin harcına konu işlemlerde; Maliye Bakanlığı'na bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcu bulunmadığına ilişkin belge alma zorunluluğu getirmeye söz konusu bakanlık yetkili kılınmıştır.

Maliye Bakanlığı, yasal düzenleme gereği bu kapsama girecek amme alacaklarını tür, tutar ve işlemler itibariyle topluca veya ayrı ayrı tespit etmeye, zorunluluk getirilen işlemlerde hangi hallerde bu zorunluluğun aranmayacağını belirlemeye yetkili bulunmaktadır.

Buna göre;

* Kamu İhale Yasası kapsamına giren kurumların, bu yasa kapsamında hak sahiplerine yapacakları ödemeler sırasında,

* Yasa, kararname ve diğer mevzuatla nakdi olarak sağlanan devlet yardımları, teşvikler ve destekleme nedeniyle yapılan ödemeler,

* Harçlar Yasası'nda ekli listelerde yer alan;

- Ticaret sicil harçlarından sadece "kayıt ve tescil" harçlarına,

- Noter harçları ile ilgili 2 sayılı tarifede yer alan "senet, mukavelename ve kâğıtlardan alınan harçlar"da,

- Tapu ve kadastro işlemlerinde sadece "Tapu işlemlerine ilişkin harçlar"da,

- Gemi ve liman harçlarında,

- "İmtiyazname, ruhsatname ve diploma" harçlarında okul diplomalarına ilişkin harçlar dışında kalan diğer harçlarda,

- Trafik harçlarına ilişkin işlemlerde,

* Belediye Gelirleri Yasası'nda yer alan bina inşaat harcı ve yapı kullanma izin harcına mevzu işlemler sırasında.

Maliye Bakanlığı'na bağlı tahsil dairelerine vedesi geçmiş borcun bulunmadığına dair belge aranması zorunluluğu getirilmesi konusunda yine Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

Bu yetki uyarınca, Maliye Bakanlığı yayımlamış bulunduğu Tahsilat Genel Tebliği ile (Seri: A, Sıra: 2) 01 Ağustos 2008 tarihinden itibaren Kamu İhale Yasası kapsamına giren kurumların bu yasa kapsamındaki hak sahiplerine yapılacak ödemelerde Maliye Bakanlığı'na bağlı tahsilat dairelerine borcu bulunmadığına dair belge (temiz kâğıdı) aranması zorunluluğu getirilmiştir.

Diğer yandan aynı tebliğ uyarınca 06 Ağustos 2008 tarihinden itibaren uygulanmak üzere;

* Yasa, kararname ve diğer mevzuatla nakdi olarak sağlanan devlet yardımları, teşvikler ve destekler nedeniyle kurumların ilgililere yapacakları ödemeler sırasında,

Hak sahiplerinin ve ilgililerin Maliye Bakanlığı'na bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borçlarının bulunmadığına ilişkin vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge aranılması zorunluluğu getirilmiştir.

Burada vadesi geçmiş borç veya bu kapsama giren alacakların tanımlanmasından anlaşılması gereken; yıllık Gelir, Kurumlar, Katma Değer, Özel Tüketim Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Banka ve Sigorta İşlemleri Vergisi, Gelir ve Kurumlar Vergisi'ne ilişkin tevkifatlar (kesintiler), geçici vergiler ile bu vergi türlerine ait vergi ziyaı cezaları, gecikme zam ve faizleridir.

Söz konusu borçların veyahut amme alacaklarının uygulamada 1.000 (bin) YTL'yi aşması halinde, borçlu hakkında işlem yapılacaktır. Bir başka anlatımla, vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge arama zorunluluğu getirilen kurum ve kuruluşlarca yapılacak ödeme/işlemler sırasında, tahsil dairelerinin verdiği bilgiye istinaden kapsama giren alacak türlerinin toplamı bin YTL'yi aşmaması halinde, borcun bulunmadığı kabul edilerek gerekli ödemeler veya işlemler yapılacaktır.

Tahsil daireleri tarafından vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge düzenlenmesi sırasında borçlunun belirlenmiş alacak türlerinden vadesi geldiği halde ödenmemiş bir borcu bulunup bulunmadığı araştırılacak ve vadesi geçtiği halde ödenmemiş borçlar, tür ve tutarları ile birlikte istenilen belgede gösterilecektir.

Vadesi geçtiği halde ödenmemiş borç bulunmakla birlikte, yargı mercilerince amme alacağının takibinin durdurulmasına karar verilmesi veya takibin yasal olarak durdurulması gereken diğer hallerde kapsama giren tür ve tutarda borç bulunmasına rağmen, vadesi geçmiş borç durumunu gösterir "ödeme/işlem yapılmasına muvafakat edildiğini" belirten bir ifadeyle tanzim edilerek borçluya verilecektir.

Tecil edilmiş amme alacakları, tecil koşullarına uygun olarak ödendiği müddetçe vadesi geçmiş borç olarak dikkate alınmayacaktır.

Bu belgeler düzenlendikleri tarihten itibaren 15 gün süre ile geçerli kabul edilmiş bulunmaktadır.

Kaynak : Referans Gazetesi