slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 07.07.2008

Yazar : Resul KURT

Günsüz işe girişle emeklilik olur mu"

1981 yılında işe giriş bildirgesi olduğu halde 4 aylık bildirgelerde günü gözükmeyen bir yakınım vardı. Bununla ilgili yapılması gerekli olan nedir" Aziz ŞAHİN
Özellikle bir çok okurumuzu ilgilendiren konulardan birisidir bu. Sigortalı çalışmaya başladığı işyerinden SSK sigortalı işe giriş bildirgesi verilip, (o dönemde) dört aylık sigorta primleri dönem bordrosu verilmeyen işçiler yıllar sonra emeklilik başvurusu yaptıklarında primleri ödenmediğinden bu işyerinde işe giriş tarihleri sigorta başlangıç tarihi olarak dikkate alınmamaktadır. Dolayısıyla emeklilik açısından mağdur olmaktalar.

SSK’nın, işe girişi bildirilen sigortalıların dönem aylık bordrolarının kuruma verilip, verilmediğini araştırması ve eksiklik varsa işverenden istemesi gerekiyordu. Hatta işverenin prim belgelerini vermemesi halinde resen (kendisi) düzenlemesi gerekiyordu.

Ancak bu durumda olanların haklarını yargıda aramaları gerekmektedir. Yargıtay işe giriş bildirgesinin verildiği günü sigortalılık süresinin başlangıcı saydığı gibi, işe giriş bildirgesinin verilmiş olması nedeniyle en az bir günlük çalışmanın var olduğunu kabul etmeye devam etmektedir.

Yargıtay işe giriş bildirgesi verilmiş, ama dönem bordrosu verilmemiş olaylarda beş yıllık zamanaşımı süresinin geçerli olmayacağı kararını vermiştir.

Dolayısıyla okurumuzun yakını da, önce ilgili sigorta müdürlüğüne başvurarak ilgili işyerinden yapılan bildirimleri talep etmeli ve gelen yazıya istinaden de en kısa zamanda hizmet tespit davası açarak en azından bir günlük sigortalılık süresini tespit ettirmesi gereklidir. Aksi halde, bu tarih sigorta başlangıç tarihi olarak dikkate alınmaz.

Prim gününü bekleyenler eksik günleri borçlanabilir mi"

Benim sorum SSK’dan emekli olabilmek için sadece prim günü bekleyenler eksik kalan günleri için kendileri ödeme yapıp da emekli olabiliyorlar mı" Eğer böyle bir uygulama varsa nasıl yapılıyor" Erdal Çay
Sosyal güvenlik prim borçlarına ilişkin yeniden yapılandırma başladığından bu yana yüzlerce okurumuz aynı soruyu sordu. Bu vesileyle hepsine cevap veriyorum.

Maalesef, geçmiş yıllardaki gün boşluklarının primlerinin sigortalı tarafından toptan ödenerek boşluk doldurulması veya prim gününün dolmasını bekleyenlerin eksik günlerini borçlanmaları mümkün değildir.

5000 günle emeklilik

17/01/1966 doğumluyum. 1985 yılında sigortalı oldum. 1994 yılında isteğe bağlı prim ödüyorum. 4296 prim günüm var. En erken ne zaman emekli olabilirim" 1 Ekim 2008 yasasından etkilenir miyim" Kadriye Altay
Okurumuzun işe giriş tarihi 23.05.1985 tarihinden önce ise, 41 yaşını ve 5000 gün sayısını doldurmak suretiyle emekli olabilecektir. Eğer, işe giriş tarihi 24.05.1985 tarihinden sonra ise, 42 yaşını ve 5075 gün sayısını doldurmak suretiyle emekli olabilecektir. Bu durumda gün sayısını tamamlayıncaya kadar isteğe bağlı sigorta primi ödemelidir. Gün sayısını tamamladığında hemen emeklilik için başvurmalıdır.

www.resulkurt.com