slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 17.12.2007

Yazar : Resul KURT

Fiş toplama kalktı, Asgari Geçim İndirimi uygulaması nasıl uygulanacak"(1)

Gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde, mükellefin kendisi, eşi ve çocukları ile ilgili eğitim, sağlık, gıda, giyim ve ikamet edilen konuta ait kira harcamalarının yıllık toplam tutarının 2006 yılı için;

-3.600 Yeni Türk Lirasına kadar %8’i,



-7.200 Yeni Türk Lirasının, 3.600 Yeni Türk Lirası için %8’i, aşan kısmı için %6’sı



-7.200 Yeni Türk Lirasından fazlasının, 7.200 Yeni Türk Lirası için %7’si, aşan kısmı için %4’ü ücretlinin 2007 yılında ödenecek gelir vergisinden mahsup edildi veya işverenler aracılığı ile kendisine nakden iade edildi.



5615 sayılı Kanunla 01.01.2008 tarihinden itibaren ücret geliri elde edenlere vergi indirimi (fiş toplanarak vergi iadesi alınması) kaldırılarak bunun yerine ‘Asgari Geçim İndirimi’ uygulanması getirilmektedir.

2008 Yılı Gelirlerine Uygulanacak: Asgari geçim indirimi uygulaması 01.01.2008 tarihinde başlayacak olup, bu uygulamanın sağlayacağı vergi avantajı 2008 yılı gelirleri için geçerlidir. Diğer bir deyişle ücretlilerin 2007 yılında elde edecekleri ücret gelirleri asgari geçim indirimi uygulaması kapsamına girmemektedir.



Kimler Yararlanabilecek: Asgari geçim indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararlanabilecektir.



Net ücretle çalışanlar ne olacak: Net ücret sözleşmesi ile çalışanlar da asgari geçim indirimi uygulamasından yararlandırılacaklardır.



Kimler Yararlanamayacak: Ancak, aşağıda sayılan;



l Ücretleri diğer ücret kapsamında vergilendirilen hizmet erbabı,



l Ücret dışında gelir vergisine tabi diğer gelir unsurlarını elde edenler,



l Dar mükellefiyet kapsamında ücret geliri elde edenler asgari geçim indirimi uygulamasından yararlanamayacak.

Çalışan eşe indirim yok: Asgari geçim indirimi ile ilgili düzenlemeler uyarınca eşe ait yüzde 10’luk indirim oranı uygulamasında iki koşul olması gerekmektedir. Bunlardan birincisi eşin çalışmaması, ikincisi ise herhangi bir gelirinin bulunmamasıdır. Buna göre asgari geçim indirimi uygulamasında eşin çalışmaması yanı sıra ayrıca eşin herhangi bir gelirinin bulunmadığı hususunun da dikkate alınması gerekmektedir.

Nasıl Hesaplanacak: Asgari geçim indirimi; ücretleri gerçek usulde vergilendirilen hizmet erbabının elde ettiği ücret gelirinden takvim yılı başında belirlenen 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarına ;



l Mükellefin kendisi için % 50 ‘si,



l Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10’u,



l Çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere ilk iki çocuk için % 7,5’i,



l Diğer çocuklar için % 5’i olmak üzere,



Ücretlinin şahsi ve medeni durumu dikkate alınarak hesaplanan indirim oranlarının uygulanması sonucu bulunacak matrahın, Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan Gelir Vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranla çarpılması sonucu bulunacak indirim tutarının 1/12’sinin aylık olarak hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilmesi yoluyla bulunacaktır. Bu durumda evli ve eşi çalışmayan iki çocuk sahibi bir ücretlinin yararlanabileceği asgari geçim indirimi kendisi için asgari ücretin yüzde 50’si, eşi için yüzde 10’u ve iki çocuğundan her biri için yüzde 7,5 olmak üzere toplam asgari ücretin yüzde (50+10+7,5 x 2=) 75’i olarak hesaplanacaktır. Bulunan bu oranla, ilgili yılda geçerli olan asgari ücret çarpılacak ve bulunacak rakam da yüzde 15 ile çarpılmak suretiyle elde edilecek miktar söz konusu ücretlinin ücreti üzerinden doğrudan hesaplanacak Gelir Vergisi’nden indirilmek suretiyle uygulama gerçekleştirilecektir. Yine, evli ve eşi çalışmayan 7 çocuklu bir kişinin yararlanabileceği indirim tutarı asgari ücretin tamamı üzerinden yüzde 15 oranında hesaplanacak olan tutar olacaktır.


Asgari Geçim İndirimi Aylık Tutarı= [(Asgari Ücret Yıllık Brüt Tutarı x Asgari Geçim İndirim Oranı) x %15*] / 12